пʼятниця, 02 липня 2010 01:06

"Восени буде новий прем"єр"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Комуніст Леонід Грач: ”Янукович уже вибрав свій вектор — він топче все підряд. За цим стоїть авторитаризм”
Комуніст Леонід Грач: ”Янукович уже вибрав свій вектор — він топче все підряд. За цим стоїть авторитаризм”

Останні кілька тижнів лідер кримських комуністів 62-річний Леонід Грач критикує політику президента Віктора Януковича та голови Кабінету міністрів Криму "регіонала" Василя Джарти. У середині червня той домігся звільнення двох комуністів — свого заступника Юрія Корнілова та міністра освіти півострова Валерія Лаврова.

У вівторок Грач прилетів із Криму й відразу пішов на засідання парламенту. Під час засідання виходить із зали на інтерв"ю. На руці має позолочений годинник "Ролекс" за $4,9 тис.

— Крим своєю ментальністю не сприймає завізне керівництво, силові методи, — починає російською й прямує на третій поверх Ради. — Василь Макіївський чи Василь Макєєвич (називає за прізвиськом Василя Джарти. — "ГПУ") каже: "Ти — дурень, йди звідси". Йому здається, що можна дубинкою правити в Криму. Це приїхала команда, яка не читає, а рахує. Гроші. Щодо міністра освіти Лаврова, то його ламали грубими методами. Йому сказали, що напиши заяву про звільнення за власним бажанням і ще рік отримуватимеш зарплату. Потім підходить помічничок Джарти і говорить: "Ти маєш зробити заяву про вихід із Компартії". Це другий етап ламання людини й приниження гідності. Він не погодився.

Чому з вашими міністрами так вчинили? Адже Компартія — член коаліції.

— Ми для Партії регіонів — "велика тушка". Завтра станемо їм непотрібні, бо розширення коаліції вирішується за рахунок окремих перебіжчиків — "тушок".

Що на це каже лідер Компартії Петро Симоненко?

— На все, що відбувається у Криму — ніякої реакції. Якщо Компартія увійшла в коаліцію, то вона має отримувати посади? Має. Треба було вижати з цієї коаліції все — російську мову, вступ у Єдиний економічний простір. По цих питаннях ні Янукович, ні Партія регіонів і пальцем не ворухнули. А це ж наші ідеї, з якими ми йшли на президентські вибори. Це записано в коаліційній угоді. Виявляється, нас надурили. Злившись в екстазі з протилежною нам за ідеологією Партією регіонів, що Компартії говорити виборцям? Виберіть мене, бо я дружу з Партією регіонів? Так народ не хоче.

Компартії варто вийти з коаліції?

— Якщо не зробимо цього найближчим часом, то програємо з тріском місцеві вибори, а через півтора року і парламентські. Тоді будемо з Морозом грати в більярд, бо він останнім часом тільки це й робить та вірші пише.

Ми для Партії регіонів — "велика тушка". Завтра станемо їм непотрібні

Що ми за коаліціянти, якщо нам не дають ні обладміністрації, ні райдержадміністрації? Навіщо мені представництво чужаків в уряді, як-от міністра економіки Василя Цушка. Це неповага до партії. Не знаю, з якими очима йти на місцеві вибори восени. Що казати в Криму? Там уже стогне і весь бомонд, і бізнес.

Чим незадоволені бізнесмени Криму?

— Відбувся переділ сфер впливу — поміняли одних смотрящих на інших. Поміняли власників маршруток, підходять уже до земельних справ. Але не так просто це забрати, все дуже поєднане з Києвом. Створена корумпована вертикаль влади і це наша трагедія. Сьогодні немає жодної сфери, жодного міста, району, села, де не було б цієї корупції. За будь-який дозвіл треба давати хабара.

Чи вдасться побороти корупцію?

— За мого життя цього точно не буде. Один клан приходить на місце іншого і починає з того, що робив Попандопуло — це мені, це знову мені.

Влада має жити по законах, а вона стоїть на олігархічному капіталі. Янукович уже вибрав свій вектор — він топче все підряд. За цим стоїть авторитаризм. Українці довго терплять, але терпець увірветься і візьмуться за булаву, вила, сокири.

Скільки українці можуть терпіти?

— П"ять-десять років. Треба буде довести все до ідіотизму. Багато в цьому напрямку вже зробили. Люди зрозуміють, що їх не тільки пограбували, а й не дають можливості на подальше нормальне життя.

Влада виконає передвиборні соціальні обіцянки?

— Не виконає. Палець об палець не ударяють, щоб щось зробити в промисловому, аграрному секторах.

Янукович і Азаров зможуть змінити ситуацію?

— Критика, яку президент висловив у бік уряду — це перший дзвіночок. Восени в нас буде новий прем"єр. Років на 10–15 молодший за Азарова.

Перший віце-прем"єр Клюєв чи віце-прем"єр Колесніков?

— Не знаю. Але Азаров — стрєлочник, на якого звалять усі негаразди. Його проблема в тому, що у високому кабінеті він відірвався від реального життя.

Восени почнеться нова боротьба в парламенті. Всередині Партії регіонів є кілька груп, які захочуть поставити свою людину на місце Азарова. Восени не буде, чим виплачувати пенсії. Новий прем"єр теж не зможе виплатити. Зате для загалу можна буде сказати, що от який президент різкий.

Що чекати від влади в найближчі рік-півтора?

— Влада наштовхнеться на великий російський мур. Вона зробила стратегічну помилку, коли обдурила Росію по мові, Єдиному економічному простору, митному союзу. Є "харківські угоди", але вони куплені. Ненадовго врятували бюджет і знову підемо з протягненою рукою до Росії. Але вона зробила висновки — залишився осад. Чому одразу після президентських виборів не поїхали до Росії? Захотілося до Страсбурга. Такі речі у великій політиці не забувають. Росії набридло бути обманутою і весь час годувати. У неї своїх проблем повний рот. Росія — імперська країна, це ніхто не приховує. Вона хотіла б якомога міцніше почуватися в Україні.

Президентство змінило Януковича?

— Влада псує людей. Варто завжди пам"ятати, що таке любов народу. Спочатку люблять за обіцянки. Згодом — за конкретні справи. Місцеві вибори для Януковича — перший іспит цієї любові. Відсоток у них Партії регіонів буде низьким. І нічого не зробиш із суспільним настроєм.


Принципово не спілкується рідною мовою


Леонід Грач народився на Вінниччині. Ріс у селі Яроповичі Андрушівського району Житомирської області. Односельці згадують, він добре грав у футбол. Приїжджав до земляків п"ять років тому — подарував комп"ютер. Але чомусь спілкувався виключно російською мовою. Хоча в Яроповичах усі говорять українською. У роки війни тут діяла боївка Української повстанської армії.

— Я прекрасно знаю украинский язык, но принципиально разговариваю на русском. Когда русский будет вторым государственным, тоді почну розмовляти рідною українською, — пояснює Леонід Іванович.

Після навчання в училищі він три роки працював столяром у Житомирському педінституті. Служив у Криму, де й оселився.

Дружина збрехала один раз

Із майбутньою дружиною Леонід Грач познайомився 31 грудня 1967 року — за день до свого 20-річчя. Грав Діда Мороза у дитсадку. Валентина там проходила практику вихователькою. Запросив дівчину на концерт Едіти П"єхи. Чекав біля гуртожитку кілька годин.

— Тоді вона мене один раз в житті надурила, — пригадує. — Сказала, що приїхала мама. Виявилося, що всі дівчата-практикантки з вікна дивилися, як я чекав. Відмовляли її йти. Коли я в 37 років став секретарем Кримського обкому партії, зібрав їх. Дехто ще залишився старою дівою. Сказав, наскільки моя дружина розумна, що не послухалася подруг.

Грачі виховали двох дітей. Живуть у Сімферополі. Валентина Михайлівна на пенсії. Леонід Іванович хвалиться, що має погріб з місцевим вином витримки до 70 років. Сам вино не дуже любить. У компанії може випити 150 г горілки.

Зараз ви читаєте новину «"Восени буде новий прем"єр"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі