пʼятниця, 04 червня 2010 07:04

"Восени Азарова можуть відправити у відставку" - Соболєв

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Сергій Соболєв: ”Якщо розпадеться коаліція чи Янукович зрозуміє, що настав час ”випустити пару”, будуть позачергові вибори”
Сергій Соболєв: ”Якщо розпадеться коаліція чи Янукович зрозуміє, що настав час ”випустити пару”, будуть позачергові вибори”

"Сто днів Януковича — це сто днів сорому. Як можна було за цей термін зруйнувати підвалини державотворення? — запитує нардеп-"бютівець", лідер партії "Реформи і порядок" 48-річний Сергій Соболєв. У березні він очолив опозиційний уряд. — Реформ немає, а єдиний план — як задушити прояви економічних, політичних свобод".

Сергій Владиславович призначає зустріч в офісі ПРП — двоповерховій будівлі неподалік Верховної Ради. На дверях його кабінету немає таблички. Невелику світлу кімнату прикрашає лише плакат "Україна переможе" із портретом Юлії Тимошенко. Кабінет, призначений для лідера партії, дотепер займає її колишній голова — екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Ви сподівалися на іншу політику нового президента?

— Нічого доброго я не чекав. Влада Януковича — це відкат і в розвитку бізнесу, і в культурних питаннях.

Як оцінюєте ініціативи влади щодо поліпшення умов ведення бізнесу, залучення інвестицій?

— У житті маємо те, що уряд Азарова знову взяв нагайку у вигляді податкової міліції й залякує підприємців. Якщо раніше позапланові перевірки можна було провести лише у разі відкриття кримінальної справи, то тепер відновили ту процедуру, яка була за Кучми. Боялися, що "реформи" почнуть із відбирання малого бізнесу, а виявилося — серйозніше. Забрали у Володимира Бойка і його колективу Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча. Відібрані ключові рудні відвали, які дозволяли існувати "Дніпроспецсталі" в Запоріжжі, на черзі — Запорізький феросплавний завод. Переживаємо часи бандитського перерозподілу власності.

Що чекати від влади у найближчі рік-півтора?

— Ця команда дуже швидко передасть промислові й наукові активи Росії. От об"єкти теплової енергетики, до яких має інтерес Рінат Ахметов, ідуть на приватизацію. А об"єкти, до яких немає інтересу в наших олігархів, — на злиття з російськими партнерами: атомна енергетика, гідроенергетика. На повному серйозі обговорюють злиття "Нафтогазу" і російського "Газпрому". Хотіли злиття з Росією авіабудівних компаній, то проти виступив один із діячів Партії регіонів В"ячеслав Богуслаєв, який має завод "Мотор Січ". Мовляв, як це так — у нього відберуть підприємство! Виходить, "ми за колгоспи, але тільки не в моєму селі".

Чому опозиція не хоче об"єднатися навколо Юлії Тимошенко?

— Це пов"язано з різним баченням опозиційної діяльності. У тому числі тих опозиціонерів, які мали непогані результати на виборах. Яценюк вважав, що його відсоток — це заявка на місце прем"єра. Тігіпко думав, що його результат обмінюється на інші посади в уряді. Він став віце-прем"єром.

Люди очікують нових облич у політиці.

— А хто в нас нові? Янукович? Тігіпко в політиці — 20 років. Яценюк обіймав величезну кількість посад. Це закономірно. Виборці хочуть вивчити і знати лідерів. Просто так вийти на Майдан, сказати: "Голосуйте за мене", — не вийде.

За яких умов можливий другий Майдан?

— Майдан виник не тому, що політики закликали людей вийти на вулиці. Народ відчув, що так далі не можна: одні жиріють, а інші ледь-ледь зводять кінці з кінцями. Такий момент знову може настати.

Коли уряд Азарова відправлять у відставку?

— Як тільки почнуться неплатежі по пенсіях і зарплатах. Нехай ця влада ще півроку поправить. Усі наші уряди завжди спокійно переживали літо, коли люди переходять на городину з власних ділянок. А от осінній "наступ трудящих", при нинішній економічній політиці, уряд Азарова не переживе. Дефіцит бюджету — 17 відсотків валового внутрішнього продукту. Кожної другої гривні в ньому не існує в природі. Її треба або друкувати, або випрошувати на колінах у Міжнародного валютного фонду. А як же МВФ співпрацювати з урядом, у якого 17 процентів дефіциту бюджету?

Армію й міліцію будуть фінансувати — щоби придушували виступи невдоволених

Хто може бути новим прем"єром?

— Є достатньо людей, які бажають працювати з Януковичем і мають імідж реформатора. Азаров — не реформатор. Навіть члени Партії регіонів називали його політику "азаровщиною". Будучи в опозиції, вони нічого не навчилися. Не підготували програму виходу з кризи. У кращому випадку переписують законопроекти уряду Тимошенко. Навіть коми не міняють. У доповідних записках забувають прибрати "за дорученням Тимошенко".

Який в опозиції план повернення до влади?

— Він складається з двох етапів — місцевих і парламентських виборів. Якщо розпадеться коаліція чи Янукович зрозуміє, що настав час "випустити пару", будуть позачергові вибори парламенту. На них можна отримати більшість, повернутися до влади й нарешті створити вперше за історію України потужну демократичну коаліцію. Вона могла б об"єднати не 226 депутатів, а 240–250.

Чому Литвин так швидко перебіг до "регіоналів"?

— Тут логіка самозбереження — і нічого більше. Він завжди орієнтується на того, хто є президентом.

Опозиція готова співпрацювати із владою?

— Янукович і Тимошенко — антиподи. Згадайте політику Тимошенко в умовах кризи. А тепер подивіться на політику Януковича, коли він кричить на всіх кутках, що кризи нема. Я хочу почути, що він говоритиме через пару місяців, коли буде друга хвиля кризи. Під нею рухнула така потужна економіка, як у Греції. На черзі Португалія, Іспанія, Ірландія. Вони змогли пережити перший етап кризи, але не другий.

Україна переживе?

— Залежить від того, яка буде обрана економічна стратегія. Якщо така, як зараз, щоб вижили наші олігархи, — то не переживемо. Буде колапс, як у Греції. У Іспанії офіційний рівень безробіття майже 24 відсотки. У нас може бути й вищим. Держава не виконуватиме своїх обов"язків перед пенсіонерами, вчителями, лікарями, армією. Хоча армію й міліцію будуть фінансувати — щоби придушували виступи невдоволених.

Скільки може тривати друга хвиля кризи?

— За прогнозами — рік. Далі п"ять років стагнації. У кожній країні будуть свої особливості. Хто проведе швидкі реформи, як Польща, подолає цей етап значно спокійніше. В уряду Азарова залишилося два-три місяці. Якщо реформ не проведуть, друга хвиля кризи накриє нас на початку осені.



Соболєва пов"язували з лотереєю


Торік депутат-"бютівець" Антон Яценко звинуватив своїх колег Сергія Терьохіна, Віктора Уколова і Сергія Соболєва у фальсифікації "Української національної лотереї". Ніби вони до 2004 року були бізнес-партнерами УНЛ.

Соболєв пояснював, що він не допустив голосування за законопроект про держзакупівлі. Через це Яценко його й атакує.

— Ні я, ні мої родичі не мають стосунку до цієї лотереї, — каже Сергій Владиславович.

УНЛ заснували 1997 року. Підприємство проводить лотереї "Супер Лото", "Кено", "Лото Максима", "Лото Трійка". Щомісячний прибуток, за словами Яценка, становить від 18 до 22 млн грн.

У партії замінив Пинзеника

20 лютого цього року Сергій Соболєв очолив партію "Реформи і порядок". Змінив Віктора Пинзеника. Говорили, через це між ними стався конфлікт.

— У нас із Пинзеником робочі стосунки. Ми спілкуємося, — запевняє Соболєв. — Усі хотіли, щоб він залишився на чолі партії. Але Віктор Михайлович вважав, що краще піти.

Сергій Соболєв у політиці з 1990-го. Був депутатом Верховної Ради перших двох скликань. Потім працював радником прем"єра Віктора Ющенка. Став нардепом за списком блоку "Наша Україна". Згодом — за списком Блоку Юлії Тимошенко.

Одружений, має п'ятьох дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Восени Азарова можуть відправити у відставку" - Соболєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі