середа, 12 травня 2010 06:00

Влада недооцінює ситуацію

Із приходом Януковича на посаду президента динаміка політичних змін перевершила навіть найсміливіші прогнози. Нова влада обрала найгірший зі сценаріїв. Відразу відкинула компромісніші варіанти — наприклад, дочасні парламентські вибори, які могли розрядити жорстке суспільне протистояння. Усі випустили б пар, у Верховній Раді була б нова конфігурація політичних сил, яка значно більше відповідала б суспільним запитам.

Однак "регіонали" пішли шляхом, який не враховує інтереси щонайменше половини громадян. Одразу взялися за надто тонкі матерії: мову, Крим. Питання, які не дозволяв собі чіпати президент Леонід Кучма навіть у періоди найбільшої могутності його державної машини. Тепер складається враження, що до верстату з огранювання діамантів підійшов невіглас із кувалдою. Команда Януковича або неповністю розуміє, що таке українське суспільство, або явно переоцінює своє місце і роль в історії нації з тисячолітнім корінням. Невже не мала часу усвідомити, що ментально, за характером і темпераментом пересічний житель Донбасу суттєво відрізняється від черкащанина, а тим більше – галичанина? Зрештою, не так давно був 2004 рік. Охочі зробили певні висновки, переосмислили свої погляди щодо суспільних відносин і України.

Можна переламати ситуацію в парламенті, особливо з кишеньковим спікером. Бліцкригу в опануванні мільйонів українців не буде. Навіть якщо вдасться реалізувати певні тактичні завдання, це ще не означатиме повної перемоги. Деякі закони фізики мають свою інтерпретацію і в суспільних взаєминах. Сила дії обов"язково викликає протидію. Динамічніший і прямолінійніший натиск на громадськість обов"язково пришвидшує її реакцію. І якщо опозиційним силам довелося б ще довго розхитувати прихильників для спротиву владі, то тепер можновладці самі мобілізують мільйони українців. Опозиційні настрої, які треба було б гуртувати роками, електризуються за лічені дні й тижні.

Новий президент захотів погратися у ва-банк. Це ризикований формат участі в політиці

Новий президент захотів погратися у ва-банк. Це доволі ризикований формат участі в політиці. Те, що не вб"є суспільство, зробить його сильнішим. Це стало головною причиною розвалу агресивних імперій і неодмінно погубить Росію та схожі політичні режими. Що й казати про нових українських правителів, яких уже тепер на рівні політичних генів не сприймає половина держави.

У майбутньому владі не обов"язково протистоятиме Юлія Тимошенко. Організований опозиційний рух, що може витворитися згодом, імовірно, винесе на гребінь хвилі абсолютно нових лідерів, або зробить популярнішим когось із сьогоднішньої другої чи третьої ланки. Усі найвідоміші молоді політики є носіями патріотичних і ліберально-патріотичних цінностей. Це відповідь на питання — яким хочуть бачити українці майбутнє своєї держави. То ж краще не робити боргів перед прийдешніми поколіннями.

Зараз ви читаєте новину «Влада недооцінює ситуацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі