неділя, 12 лютого 2006 14:44

Віталій Кличко продав нерухомість за кордоном

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Віталій Кличко в дитинстві мріяв стати космонавтом
Віталій Кличко в дитинстві мріяв стати космонавтом

Будинок, у якому команда Віталія Кличка, 34 роки, готує свого лідера до виборів, — у центрі Києва на вулиці Червоноармійській. Триповерхова споруда початку минулого століття, обкладена радянськими лискучими білими кахлями. Двір перед будинком вже кілька днів перекопаний через комунальні негаразди.

У прес-службі Кличка узгоджували графік наступних його інтерв"ю. Біля дверей висить фотографія, на якій столичний мер Олександр Омельченко вручає Віталієві після бою чергову відзнаку. Але якийсь дотепник поміняв місцями голови теперішніх конкурентів на посаду київського міського голови і внизу додрукував: "Новий чемпіон. Новий мер".

За кілька хвилин входить охоронець у темному костюмі, на дві голови нижчий за боксера:

— Можна, — каже він і киває головою в бік коридору.

У 14 років показував туристам історичні місця Києва за 40 карбованців на місяць

Кореспондентів "ГПУ" Віталій Кличко зустрічає у залі для нарад. Він перериває розмову з жінкою середніх літ та збирає розкладені на великому столі папери, і мовчки чекає закінчення інтерв"ю.

Починаємо зі спогадів. Віталій розповідає про свої перші заробітки. У 14 років він показував туристам історичні місця Києва за 40 карбованців на місяць — під час літніх та зимових канікул.

Коли ви вирішили піти в політику?

— Перша моя політична заява була рік тому. На це не впливав Майдан. Я висловив свою точку зору ще до Майдану. Минулого року я збирався провести кілька поєдинків і закінчити спортивну кар"єру. Знав, що мій двобій з Хасімом Рахманом буде останнім. На жаль, травма мене випередила.

Запитую, що в поки що короткій політичній кар"єрі Кличка було найприємнішим для нього. Відповідає: боксерський бій під час помаранчевої революції. Спершу він хотів від нього відмовитися, щоб бути у Києві. Але потім вирішив, що спортивна трибуна буде для нього кращим місцем для висловлення політичної позиції.

А от про неприємний момент Віталій говорити не хоче. Нарешті зауважує:

— Найнеприємніше — гра без правил. Це характерна риса української політики. Тому я хочу ці правила змінити, щоб вони були такими, як у всьому цивілізованому світі.

Що найперше ви зміните в Києві, якщо виграєте вибори мера?

— Правила гри, — повторюється Віталій. — У Києві сьогодні одна особа виступає як суддя, підзахисний і звинувачуваний. Вона сама ухвалює рішення, сама контролює його виконання і сама перед собою за це звітує. На заході це називається конфлікт інтересів.

Кличко розповідає, що запровадить відкритий конкурс на виділення житла молоді. Обіцяє, що у його команді не буде жодного працівника, якого хоч раз підозрювали в хабарництві. А фірми, серед власників яких є родичі службовців, не отримуватимуть держзамовлень.

Ви забороните побудову багатоповерхівок в історичних районах міста?

— А ви знаєте, міськрада абсолютно неочікувано перед виборами заборонила будувати багатоповерхівки в центрі міста, — з іронією відповідає кандидат у мери. — Вибори починаються — необхідно заробляти бали. Тепер, як у радянські часи, ми створюємо проблему, а потім героїчно її вирішуємо.

У столиці сьогодні одна особа виступає як суддя, підзахисний і звинувачуваний

Як приклад наводить історію зі спорткомплексом "Олімпійський". ФІФА ухвалила, що жоден офіційний футбольний матч не може проходити на цьому стадіоні, оскільки він перестав відповідати їхнім стандартам безпеки. Це сталося через забудівлю навколо стадіону.

Коли ви востаннє бачилися з вашим головним конкурентом — Олександром Омельченком?

— Перед Новим роком, — каже Кличко. І додає, що про свої наміри йти в мери з Омельченком поділився ще минулої весни. — Я звик говорити людям правду, дивлячись прямо в очі.

Як він відреагував?

— Він достатньо досвідчений політик, щоб грамотно реагувати на такі речі, — подумавши якусь мить, відповідає Віталій. — Він сказав, що це хороше бажання, але він на пенсію йти не збирається. Тому буде конкурувати зі мною у цій боротьбі.

Крім спорту і політики, про яку професію ви мріяли ще?

— У дитинстві я ніколи не думав про спорт, а тим більше про політику, — Кличко щиро сміється. — Я мріяв стати космонавтом, пілотом. Мій батько — військовий авіатор, тому я годинами пропадав на аеродромі. Хлопчиськом лазив по літаках, приміряв крісло реактивного винищувача, одягав шолом. Уявляв, що колись ширятиму в небесах на такому літаку. Коли ми жили біля Байконура (в Казахстані. — "ГПУ"), весь наш двір мріяв стати космонавтами, спостерігаючи за стартами ракет.

Де ви купуєте одяг?

— Я не купую, мені шиють на замовлення. Після того, як ми почали працювати з компанією "Х"юго Босс", мені роблять багато компліментів. Я обожнюю отримувати компліменти від жінок і терпіти не можу, коли вони сипляться від чоловіків.

Віталій каже, що костюмів у нього дуже багато, тому охоче їх змінює. Зараз на ньому класичні чорні брюки та світла сорочка в коричневу смужку. Без краватки. Зізнається, що на публічні заходи намагається не ходити двічі в одному й тому ж костюмі.

Буваєте в нічних клубах?

— Востаннє танцював близько десяти років тому, — Кличко важко зітхає. — Коли займаєшся спортом, треба вночі відпочивати, щоб вранці бути в чудовій формі. Останнім часом мені не вистачає 24 годин у добі, щоб зробити все заплановане.

Усю нерухомість за кордоном Віталій продав, а в Києві володіє лише квартирою. Їздить на "Тойоті Лендкрузер", бо в маленький автомобіль просто не поміщається.

— Найголовніше для мене — почувати себе комфортно, — каже він. І додає, що мріє побувати у всіх печерах київської Лаври, але боїться, що через чималий ріст йому це не вдасться.

Віталій Кличко народився 19 липня 1971 року в селі Біловодськ у Киргизстані в родині військового.
1996 рік — виграв перший професійний бій у Гамбурзі в американця Тоні Бредхема. Потрапив до Книги рекордів Гіннеса як перший чемпіон, який виграв 26 найкоротших двобоїв
1999 рік — завоював титул чемпіона світу за версією WBO
24 квітня 2004 року — виграв у південноафриканця Коррі Сандерса і завоював титул чемпіона за версією WBC, вакантний після того, як бокс залишив Льюїс
2005 рік — оголосив про завершення своєї спортивної кар"єри. Перед цим через травму коліна чотири рази переносив бій із Хасімом Рахманом
Загалом на професійному ринзі провів 37 боїв, отримавши 35 перемог (34 нокаутом) і 2 поразки.
11 грудня 2005 року Віталій Кличко очолив виборчий блок "Пора-ПРП"

Зараз ви читаєте новину «Віталій Кличко продав нерухомість за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі