пʼятниця, 18 травня 2012 05:45

"Виборча кампанія обійдеться мені у сто тисяч доларів"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Депутат парламенту Криму Лев Миримський: ”За радянських часів до Криму приїздили до 12 мільйонів туристів. Зараз — десь п’ять у хороший сезон. Але й це дає близько 2,5 мільярда доларів”
Депутат парламенту Криму Лев Миримський: ”За радянських часів до Криму приїздили до 12 мільйонів туристів. Зараз — десь п’ять у хороший сезон. Але й це дає близько 2,5 мільярда доларів”

З депутатом кримського парламенту лідером партії "Союз" 52-річним Левом Миримським зустрічаємося в центрі Києва. Офіс його партії — одноповерхова будівля під червоною черепицею. Неподалік готель "Україна", в якому живуть народні депутати.

На вході зустрічають троє охоронців. Один проводить усередину. Там кілька кімнат. Кабінет Миримського — невеликий, завішаний фотографіями господаря з депутатами минулих скликань, подяками. Шафа заставлена книжками — "Кримінальний кодекс", "Закони України", Біблія. У кутку стоїть акваріум із чотирма піраньями.

— Очень люблю пираний. Смотрю на них, когда у меня плохое настроение. Иногда они едят друг друга, — каже Лев Миримський.

На столі — маленькі леви, піщаний годинник, комп'ютер "Епл" та багато гострих олівців. Розкладені п'ять мобільних телефонів, два з яких — "Верту" (вартість одного — від $5 тис. до $310 тис.— "ГПУ"). Під'єднані три стаціонарні телефони.

Які сьогодні головні проблеми в Криму?

— Основна — чиновники місцевого значення, маленькі царьки, які думають, що вони є пупом землі.

Маєте на увазі мера Сімферополя Віктора Агеєва, діяльність якого критикуєте останнім часом?

— Коли він починав свій життєвий шлях, його перша дружина працювала в мене продавцем у магазині, а він був там водієм. Гіршого мера в нас ніколи не було. Мені соромно за моє місто. Дороги — жах, у спальних районах немає освітлення, води. Тарифи піднімають необґрунтовано. Я дивився річний звіт міста за 2011-й. На кінець року залишилися невикористаними 53 мільйони гривень, з яких на капітальне будівництво мало піти 38 мільйонів. Водночас на сесії кримського парламенту Сімферополь просив із бюджету ще мільйон на будівництво дитячого садка. Це — добре, але навіщо ще один дитсадок, коли не працюють старі?

Миримський робить ковток чорного чаю, потім закурює.

Що відбувається із землею на півострові?

— До кризи 2008 року це був бізнес і глобальна проблема. Варто тільки згадати татарські захоплення. Сьогодні колишнього буму нема. Дуже багато підприємців повідводили землю під пансіонати, ще щось, і роками не будують. Тому що збиралися перепродувати, а зараз ніхто її не бере.

Чому ми й досі їздимо на захаращений півострів?

— На жаль, поки що не маємо потрібного рівня сервісу, хоч ціни європейські. Якщо дати поштовх, Крим може бути шикарним курортом.

Що зробити не складно — брати фіксовану суму податків. Із кожного столика, з кожного намету. Реальну, щоб підприємець мав можливість платити цей податок. Якщо до сфери обслуговування підійти так по всій країні, не тільки в Криму, то бюджет точніше  плануватиме надходження. Контролювати це повинні депутати місцевих рад. І все має бути прозорим.

У Криму найдорожчий регіон — Ялта, а Красноперекопськ — найдешевший. Тож і рівень оподаткування має бути різним.

Покращити сервіс та інфраструктуру Криму можна за рахунок двох речей. Перша — правильна й ефективна податкова політика. Друге — контроль за витратою коштів.

Приклад корупції в мерії Сімферополя. На будь-яке замовлення більше 300 тисяч гривень треба проводити тендер. Мерія бере замовлення на 900 тисяч, розбиває його на три підряди по 300 тисяч. Наприклад, реконструкція вулиці Горького. Мерія сказала, що було витрачено 14 мільйонів. Тендер ніхто не проводив. Розбили по 300 тисяч і віддали одній чи декільком фірмам. Це і є корупція.

Що позитивного є в Криму для туристів?

— Можна відпочити і недорого, і з'їздити в готель "Ореанда" (де зупиняються народні депутати. Найдешевший одномісний номер на добу коштує 1305 грн. — "ГПУ"). Тобто структура відпочинку підходить усім групам населення. А на Півночі Африки чи в Азії за 100 доларів на тиждень відпочити не вдасться.

За радянських часів до Криму приїздили до 12 мільйонів туристів. Зараз — десь п'ять у хороший сезон. Але й це дає близько 2,5 мільярда доларів.

Ваша колега Олександра Кужель каже, що мер Алушти не має інтересу ремонтувати набережну, тому що люди і так їдуть. Щосезону він дає дозвіл ставити 100 брудних навісів і з кожного має по 50 тисяч доларів у кишеню.

— Це — недостовірна інформація. 31 травня на День міста відкриється реконструйована набережна. Що стосується центральної набережної, то там не буде жодного намету. Це — офіційна інформація від керівництва міста.

Щодо 50 тисяч доларів: хабарі справді беруть, але в Алушті ніколи не було такої ціни. Там підприємці мають від 3 до 10 тисяч доларів за сезон. Ще в часи попереднього мера я пропонував проводити тендери: хто більше заплатив, той отримав право на виносну торгівлю. Тоді уникли би хабарництва.

Скільки коштує земля біля моря?

— На Південному березі ціна сотки може доходити до 10 тисяч доларів — це за умови, що беруть 5-10 соток. А якщо претендують на гектар під будівництво пансіонату, буде дешевше.

Наскільки важлива тема російської мови для теперішнього Криму?

— Російське питання стоїть десь на 10-му місці, за соціологічними опитуваннями. Людей надзвичайно цікавить стан комунального господарства й освіти, освітлення вулиць. Є випадки, коли люди по  декілька років не мають світла, води та газу. Одна сімферопольська бабуся, наприклад, відмовилася платити комунальні послуги, бо на дев'ятому поверсі тече дах і ніхто нічого не робить. А їй рішенням суду відрізали воду, світло й газ. Я мера змусив би п'ять днів пожити в цієї бабусі перед тим, як таке робити.

Балотуватиметеся цієї осені до Верховної Ради?

— У Криму є округ №2 (Київський район Сімферополя. — "ГПУ"). У народі його ще звуть округом Миримського. Я тричі вигравав там. І не маю конкурентів у ньому. Якщо балотуватимуся, то виборча кампанія обійдеться мені десь до 100 тисяч доларів, тоді як іншим — від мільйона доларів до двох. Мене можливо перемогти лише за допомогою фальсифікацій при підрахунку голосів.

1997 року я створив благодійний фонд. Він працює у 30 напрямках. Я приїхав у Краснолісся в дім-інтернат і закріпив кожну дитину за своїми фірмами. Сказав: "Це — ваш син полка. Доки не вивчиться і не прийде до вас на роботу, ви ним опікуєтеся". Одну дівчинку вдочерив мер Алушти. Упродовж останніх семи років у мене працюють сім приймалень у районах та дві — в Сімферополі. Кожного року приймаю десь 10 тисяч людей.

4

автомобілі має Лев Миримський. Два "мерседеси", "БМВ" і авто вихідного дня в Києві — "Бентлі".

 

Статки оцінюють у 180 мільйонів доларів

Лев Миримський народився в Сімферополі. Закінчив філіал Московського університету менеджменту та комерції в Криму.

— В армійські часи я був фотографом, потім приймав пляшки, смажив шашлики, — розповідає про себе. — Згодом почав виробляти біжутерію й торгувати нею на базарі. 1987 року відкрив кооператив.

Миримський був депутатом Верховної Ради у 1998-2006 роках. З 2006-го — депутат кримського парламенту. Його статки оцінюють у $180 млн. Кажуть, Миримському належать десятки компаній, які займаються орендою нерухомості, туризмом, рекламою, кінопрокатом, торгівлею, інтернетом.

— У мене дохід десь 6 мільйонів гривень на рік, податків я заплатив торік більше 900 тисяч, — розповідає. — У дружини дохід — 8 мільйонів. За 14 мільйонів можна жити родині з трьома дітьми?

Подружжя має дітей: 22-річну Тетяну, 15-річного Романа та Бенджаміна, 2 роки.

 

Зараз ви читаєте новину «"Виборча кампанія обійдеться мені у сто тисяч доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі