неділя, 17 червня 2007 16:34

Верховна Рада стала неповноважною

Уранці минулої п"ятниці у Верховній Раді нічого не вказувало на те, що цей день має стати останнім для парламенту V скликання. Хоча було очевидно, що число зачитаних заяв опозиціонерів про складання своїх мандатів перевалить за 150.

У кулуарах ходять депутати від коаліції. Опозиціонерів не видно. У сесійній залі традиційна вже кількість народних обранців — не більше сотні. Вони слухають 63-річного спікера Олександра Мороза. А той каже, що більше 300 кандидатів у депутати зі списків БЮТу й "Нашої України" на минулих парламентських виборах готові стати нардепами замість тих, що написали заяви про складання повноважень. Щодо останніх Мороз додає:

— Дехто заходить до мене в кабінет і просить, щоб не оголошували його заяву.

Після цього Мороз виходить із зали. Засідання продовжує віце-спікер Адам Мартинюк, 56 років.

Коридором Ради туди-сюди ходить перший заступник секретаря РНБО Олександр Турчинов, 43 роки. У нього папка з паперами. Ставить її перед собою й каже:

— Я звертатимуся до Генпрокуратури, тому що Олександр Мороз перешкоджає мені працювати на іншій роботі, коли не віддає мою трудову книжку. Сьогодні засідання Ради нацбезпеки. Замість того, щоб до нього готуватися, я витрачаю свій час у парламенті.

Турчинов розповідає, що особисто підтвердив Морозу правдивість свого підпису під заявою. Каже, що зустрічався зі спікером перед початком засідання в його кабінеті.

Водночас головуючий на засіданні Адам Мартинюк зачитує 27 заяв про вихід із фракції депутатів від БЮТу та 19 — депутатів від "Нашої України". Число всіх зачитаних заяв, а отже і позбавлених мандатів народних депутатів, — 151. Після цього Верховна Рада стає неповноважною.

Мороз перешкоджає мені працювати на іншій роботі

Однак Мартинюк каже, що парламент працюватиме й далі.

— Не хочу бути поганим пророком, але думаю, що і після цього мого зачитування нічого не буде, — зазначає він. Зал аплодує.

Мартинюк пояснює, що треба чекати рішення Центрвиборчкому, оскільки є можливість зареєструвати нових кандидатів.

А в кулуарах радісний екс-нардеп від "Нашої України" Петро Порошенко, 41 рік, роздає інтерв"ю.

— Тепер процес дострокових виборів невідворотній, — говорить він. — На столі Мороза лежать додаткові заяви, які підлягають оголошенню.

Нардеп від соцпартії Євген Філіндаш, 30 років, споглядає за опозиціонерами збоку.

— Доки не буде рішення ЦВК щодо можливості чи неможливості заміни цих депутатів, — киває в бік Порошенка, — ми будемо працювати й нікуди не підемо.

Однак в суботу колишній нардеп-"нашоукраїнець" Микола Онищук, 49 років, оголосив, що Київський апеляційний адміністративний суд відмовив Партії промисловців і підприємців у розгляді скарги про онулення виборчих списків блоку "Наша Україна".

— Це означає, що в ЦВК немає можливостей визнати обраним будь-кого, хто був у списку "Нашої України", — запевняє Онищук.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада стала неповноважною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі