четвер, 06 березня 2008 18:55

Верховна Рада почала працювати

Учора по обіді Партія регіонів припинила блокувати роботу Верховної Ради. Після 22 днів бездіяльності парламенту спікер 33-річний Арсеній Яценюк відкрив пленарне засідання. У залі зареєструвалися 446 нардепів.

О 9.30 коаліція й опозиція збираються у Верховній Раді. В кулуарах депутати перемовляються, що лідер "регіоналів" Віктор Янукович знову зустрічається зі спікером та головою фракції блоку НУ-НС В"ячеславом Кириленком. Усі чекають результатів переговорів. Одні йдуть до зали засідань, інші — у буфет та курилку.

Об 11-й до журналістів підходить "нашоукраїнець" Володимир Стретович. Говорить, що з"явилася надія на розблокування роботи парламенту.

О пів на третю нардепи швидко заходять до зали. Розсідаються по місцях. Спікер пропонує голосувати за постанову по НАТО. Її автор — Арсеній Яценюк. Представники "Регіонів" бігають по залу і натискають кнопки. Всі інші голосують на місцях. "За" — 248. У повному складі її підтримують фракції Партії регіонів та Блоку Литвина. А також 34 "бютівця" та 19 "нашоукраїнців".

— Ми домовилися, що антинатовська символіка буде прибрана з парламенту, і я буду шанувати, якщо це рішення буде виконано, — говорить Яценюк.

"Регіонали" забирають прив"язані кульки і виходять. Їм допомагають коаліціанти. Для виступу з місця голова Верховної Ради дає по хвилині лідерам фракцій. "Нашоукраїнець" В"ячеслав Кириленко просить на вечірньому засіданні розглянути законопроект про скасування депутатської недоторканності й проголосувати за першочергові законопроекти президента.

Коли виступає Віктор Янукович, "нашоукраїнці" сміються

Коли виступає Віктор Янукович, "нашоукраїнці" сміються, а "бютівці" ще й перекрикують. Екс-прем"єр говорить, що парламент розблоковано саме завдяки компромісній постанові його партії.

— Правда, проект був Яценюка, але нічого, — уточнює спікер.

— Думаю, депутати розблокували Раду, щоб зробити подарунок своїм жінкам на 8 Березня, — жартує керівник Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 47 років. — Вони довели ситуацію до абсурду. А запрацювали, щоб зберегти для себе хоч якусь політичну перспективу. Бо виглядали вже як колективні самогубці.

Фесенко зазначає, що у цього парламенту немає серйозної перспективи. Депутати працюватимуть від кризи до кризи. Додає, що найбільше від блокування втратила Партія регіонів, бо її рейтинг за цей час упав на 10%. Політолог вважає, що для президента вигідний недієздатний парламент.

— Але є низка законопроектів, які пов"язані з посиленням впливу Віктора Ющенка на систему влади. Тому йому розблокування Верховної Ради теж вигідне. А для Юлії Тимошенко це зручно, бо вона проведе необхідні кадрові призначення.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада почала працювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі