пʼятниця, 17 березня 2017 07:10

Верхівка терористів запанікувала

Блокада окупованого Донбасу почалася 26 січня. Офіційну реакцію на дії колишніх бійців добровольчих батальйонів наша владна верхівка обнародувала лише 15 березня. Зібравши для цього Раду національної безпеки й оборони.

Чого більше в таких запізнілих рефлексіях — вайлуватості, самовпевненості чи курячої сліпоти, що нападає на кожного мешканця Банкової?

Те, що війна на Донбасі — не лише кров, а й великі гроші, країна запідозрила ще навесні 2015 року. Коли між українською й захопленою московітами територіями почали курсувати так звані ешелони генерала Науменка, тодішнього начальника управління міліції в Луганській області. Кожна ходка приносила майже 10 мільйонів гривень. Возили серед іншого ліс і металопрокат, які ворог використовував для зміцнення своєї лінії фронту. Генеральські ешелони снували на очах фронтовиків. Не виключено, дехто з них вийшов тепер протестувати проти торгівлі на крові.

Влада робила вигляд, що не чує гуркоту вагонів і шурхоту коліс легальних і нелегальних автомобільних колон. А поодинокі спроби зупинити злочинні дії закінчувалися смертю. Згадаймо розстріл 2 вересня 2015-го групи по боротьбі з контрабандою в зоні АТО на чолі з волонтером і позаштатним працівником СБУ Андрієм Галущенком із позивним "Ендрю" та напад "невідомих" 1 березня торік на зведену мобільну групу "Щастя".

Зрештою, з контрабандою змирилися. На торгівлі з ворогом стали заробляти — від чергових на блокпостах до тилових генералів і високих київських чиновників та бізнесменів від політики. А співпраця з верхівкою терористичних ЛНР і ДНР стала настільки вигідна, що її почали закладати в підвалини нашої економіки. Уряд Яценюка зняв Україну з газової голки московітів. А уряд Гройсмана непомітно для суспільства зробив вітчизняну енергетику залежною від вугілля та примх збройних найманців Москви.

А якщо згадати посилення впливу російських банків у фінансовій системі країни, яке відбулося за свідомої чи несвідомої участі нинішнього керівництва НБУ, стає не лише сумно, а й страшно.

То чи треба було все це виправляти? Потрібно було брати верховних бізнесменів за барки? Відомо ж — економічно взаємовигідні війни можуть тривати скільки завгодно років.

Президент переконує нас, що стосунки з окупованими районами живлять у душах тамтешніх жителів любов до України. І що ця любов у майбутньому сприятиме поверненню в колись рідний дім.

Петра Олексійовича погано поінформували. Громадяни окупованих територій переконані — водою їх напуває не Україна, а Захарченко з Плотницьким, товарами забезпечують вони ж. Уцілілі після "нападу укрів" підприємства працюють завдяки підтримці Путіна. Електрику постачає також Московія — через спеціально прокладені дроти. Київська ж "хунта" несе самі біди — обстріли, руйнування заводів і мостів, безробіття. Законну пенсію й ту треба вимучувати. Тоді, як Путін свою розносить по домівках. Це намертво вбили в незахищені голови російська й місцева пропаганда.

Знайомі з окупованих територій твердять — закрийте всі шпарини, перестаньте годувати й закачувати сюди гроші через пенсії та зарплати. Ми потерпимо, а окупанти довго не протримаються.

Підприємства Ахметова й інших ­олігархів справді сплачували податки в наш бюджет. Але зарплати люди віддають у казну Захарченка та Плотницького. Туди ж ідуть і вивезені з України пенсії. Надходження з "материка" та пропійні гроші найманців і тримали на плаву фінансову систему бойовиків. На додаток Україна руками сановних контрабандистів сприяла персональному збагаченню терористичної верхівки.

Блокада зруйнувала економічну стабільність у саморобних республіках.

Ми не матимемо бюджетних надходжень від шахт і заводів Ахметова. Але вони не живитимуть і нашого ворога. Попри гучну "націоналізацію". Верхівка терористів запанікувала. Здійняла дипломатичну істерику й Москва. Годувати окупований Донбас тепер доведеться з її спорожнілої казни.

Провівши РНБО, Петро Порошенко перехопив ініціативу. І в політичній грі з Путіним, і як національний лідер. Тепер не авантюрист Семенченко й не вуличний розбишака Парасюк підриватимуть економіку окупованих районів. Тепер це, як і належить, робитиме президент. Хоч і не з власної волі.

Та чи надовго штаб блокади переїхав на Банкову? Що робитиме Петро Олексійович, якщо Москва таки звелить сепаратистам виконати ультиматум і ті повернуть украдене? Відновить торгівлю разом із контрабандою? І як діятиме, якщо не віддадуть? Має президент власний план чи знову позиратиме на Захід?

Аж доки Парасюк копне його ногою під гигикання Семенченка?

Зараз ви читаєте новину «Верхівка терористів запанікувала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі