четвер, 17 травня 2007 18:09

Василь Волга вважає згоду Януковича йти на вибори помилкою

Політична ситуація для Соціалістичної партії складна. Ймовірність непроходження її до парламенту на дострокових виборах досить значна. Зрозуміло, СПУ вигідно зірвати переговорний процес з передвиборної підготовки або ж максимально відтягти дату голосування.

39-річний народний депутат-соціаліст Василь Волга вчора вранці був у парламенті.

Якщо президент Ющенко та прем"єр Янукович усе ж домовляться про дату виборів, що збирається робити Соціалістична партія?

— Іти на вибори, — знизує плечима Волга. — Бо якщо домовляться,  то про таку форму, коли вибори будуть чесними й конституційними.

А якщо ця дата буде 8 липня?

— 8 липня нічого не буде, можу вас запевнити, — усміхається. —  До цього часу не встигнуть внести зміни до Конституції, потрібні для забезпечення легітимності виборів. Якщо Ющенко наполягатиме на необхідності проведення виборів улітку — вся коаліція прийме рішення не йти на них. Янукович не погодиться на липень, бо Партія регіонів не встигла провести у визначені законом терміни з"їзд.

Тоді коаліція залишиться поза виборчим процесом?

— Тоді просто буде дві Верховні Ради. Законна, яка діє зараз, і та.

А якщо Янукович піде на поступки й домовиться з Ющенком про вибори в липні?

— Я ще жодного разу не помилився у своїх прогнозах щодо цього процесу. Є політичні інтереси різних політичних сил, є ризики виборчого процесу. Один із найбільших — це те, що ні в ЦВК, ні в обласних виборчих комісіях не представлена ні Партія регіонів, ні комуністи, ні соціалісти. Це означає, що на виборчих дільницях будуть писатися відсотки, потрібні ініціаторам дострокових виборів. Янукович ніколи на це не піде. Він не самогубець.

Але ж раніше прем"єр-міністр заявляв, що готовий іти на вибори?

— Я і тоді, й зараз кажу, що це була помилка. Не можна було давати послаблення, бо практично все було вигране.

На яку дату погоджуються соціалісти?

— Якщо Верховна Рада працюватиме щоденно, то найближча — це 15 вересня. Гадаю, що вона буде компромісною. Але щось мені підказує, що реальна дата виборів — 31 березня 2011 року.

У якому форматі піде на дострокові вибори Соцпартія?

— Це вже, як вирішить виконком. У мене бачення таке —  Соцпартія, Партія регіонів та Партія промисловців і підприємців створюють єдиний блок. Компартія йде окремим списком. Це дасть можливість використати потужний потенціал промисловців та підприємців, партійні структури Соцпартії та її авторитет на заході та в центрі, якого немає в "регіоналів". У результаті разом із комуністами ми набрали б 43–45%. Відрив від опозиції був би 10–15%. Це буде тотальна перемога. Ми хочемо цих виборів. Але зробіть так, щоб їх ніхто не опротестував.

Зараз ви читаєте новину «Василь Волга вважає згоду Януковича йти на вибори помилкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі