пʼятниця, 04 січня 2019 07:40

В Україні почалася президентська передвиборна кампанія

Автор: WWW.FACEBOOK.com/ПЕТРО ПОРОШЕНКО
  Президент Петро Порошенко гуляє на Софійській площі в Києві 31 грудня 2018 року. Приїхав сюди із дружиною Мариною Порошенко. На площі фотографувалися і спілкувалися з українцями, які там вирішили зустрічати Новий рік. Торік новорічну відпустку провів із родиною на Мальдівських островах
Президент Петро Порошенко гуляє на Софійській площі в Києві 31 грудня 2018 року. Приїхав сюди із дружиною Мариною Порошенко. На площі фотографувалися і спілкувалися з українцями, які там вирішили зустрічати Новий рік. Торік новорічну відпустку провів із родиною на Мальдівських островах

31 грудня 2018 року в Україні стартувала президентська кампанія. Вибори глави держави відбудуться 31 березня 2019‑го.

До 3 лютого Центральна виборча комісія прийматиме документи від кандидатів. Президентом може бути громадянин України, який досягнув 35 років, володіє державною мовою і живе в Україні останні 10 років. Кандидат повинен мати програму і внести заставу в 2,5 млн грн. У разі програшу її не повертають.

Першим документи для реєстрації подав колишній міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко.

Лідерами перегонів є Юлія Тимошенко і Петро Порошенко — 13,4% і 10,9% відповідно, за результатами грудневого опитування Фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова. Далі в рейтингу Володимир Зеленський — 8,1%, Юрій Бойко — 6,9%, Анатолій Гриценко — 5,6% та Олег Ляшко — 5,5%.

31 грудня за кілька хвилин до Нового року на телеканалі "1+1", який належить бізнесмену Ігореві Коломойському, лідер студії "Квартал 95" Володимир Зеленський заявив, що йде у президенти. Новорічне привітання нинішнього гаранта Петра Порошенка на каналі показали після опівночі.

— Неофіційно кампанія ключових кандидатів триває з вересня. Тоді по всій країні з'явилися білборди, зокрема президента і колишньої прем'єрки, — говорить політолог Віктор Таран, 41 рік. — Та основну її частину побачимо в лютому — від оголошення програм до зустрічей із виборцями.

Потенційних переможців двоє — Порошенко і Тимошенко. Вони найбільш готові, це показали вибори в об'єднаних територіальних громадах (на виборах голів міських, сільських, селищних ОТГ 23 грудня "Блок Петра Порошенка" отримав 38,5%, "Батьківщина" — 6,5%, за даними Комітету виборців України. — ГПУ). Решта кандидатів працюють або на рівні регіону, або в інтернеті. Тому мають мінімальні шанси виграти.

Анатолій Гриценко залучає в команду пенсіонерів від політики. Для більшості українців ці прізвища нічого не кажуть. Якщо в січні не відбудеться нічого креативного, його кампанія провалиться.

Андрій Садовий так і не зміг розбудувати всеукраїнську партію. Не знайшов союзників. У лідера "Самопомочі" немає людей. Тому веде кампанію в інтернеті.

Виступ Володимира Зеленського на "1+1" — не його виходка, а Ігоря Коломойського. Так олігарх досадив президенту. Зеленський — технічний кандидат, буде "мочити" Порошенка, відбиратиме голоси.

Коломойський водночас робить ставку і на Тимошенко. Вона умовно "білий" кандидат із позитивними заявами, а Зеленський — "чорний", із негативними. Згадаймо, як лідер "Кварталу 95" висміював декомунізацію, україномовні квоти.

Виборчі кампанії будуватимуть на зневірі суспільства. Обіцятимуть зробити "все і зараз". У цій ситуації треба критично аналізувати не слова, а дії. Що кандидати зробили. Ми насамперед обираємо верховного головнокомандувача, людину, яка веде міжнародні відносини. Це дві головні функції президента, а не економіка чи соціалка.

— З точки зору комунікації, виступ Зеленського був вдалим ходом. Хтось обурюється, хтось підтримує, але говорять усі, — каже політтехнолог 53-річний Олексій Ковжун.

— Обурені сприйняли це як зневагу до інституту президента. Команда, яка з жартами переходить у політичну площину, грається з речами, яких не розуміє. Танці навколо державних інституцій, які ще досить крихкі — небезпечна річ. Коли йде війна, для жартів не найкращий час.

У час виборів українці мають зберігати спокій і бути відповідальні. Всі знають прізвище наступного президента. Адже, щоб стати главою держави, тебе мають упізнавати щонайменше 80 відсотків громадян. Ним не стане якийсь Васічкін.

Україна — непередбачувана, тим і цікава. Не виняток, що хтось подібний до Макрона (2016-го Емануель Макрон став президентом Франції у 39 років. — ГПУ) вийде з тіні і суспільство скаже: "Ми його знаємо, чогось про нього забули". Але вірогідність такого сценарію невисока.

Зараз ви читаєте новину «В Україні почалася президентська передвиборна кампанія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі