пʼятниця, 25 травня 2012 06:00

"Усі бойовики Партії регіонів готові до бою"

Автор: фото: з сайта www.facebook.com.
  24 травня на паркан Верховної Ради повісили муляжі язиків. Так кілька сотень людей протестували проти прийняття законопроекту ”Про засади державної мовної політики”
24 травня на паркан Верховної Ради повісили муляжі язиків. Так кілька сотень людей протестували проти прийняття законопроекту ”Про засади державної мовної політики”

"Регіонал" Олег Царьов спирається ліктем на крісло спікера в президії Верховної Ради. Розмовляє по мобільному. На годиннику — 9.10. Засідання має розпочатися за 50 хв. Із Олегом Царьовим у президії — колеги по фракції Дмитро Шенцев, Петро Цюрко, Владислав Забарський. Це ті нардепи, які беруть участь у парламентських бійках.

У четвер вони прийшли раніше, щоб не допустити блокування трибуни "бютівцями". На своїх місцях зранку сиділи вже близько 30 "регіоналів". Опозиціонерів не було.

О 10.00 у залу заходить керівництво парламенту. "Регіонали" дають їм сісти у крісла і йдуть у залу. Спікер Володимир Литвин пропонує обговорити постанову про подальшу роботу над законопроектом про недоторканність. До трибуни виходить "регіонал" Михайло Чечетов, 58 років.

— Прийшов час платити по політичних векселях, — каже російською. — Усі політичні сили, коли йшли на вибори, обіцяли скасувати депутатські пільги. Ми скасували безкоштовні путівки, проїзд і матеріальну допомогу. А опозиція не голосувала.

"Бютівець" 59-річний Володимир Бондаренко підносить руки до губ і викрикує: "Брешеш!".

— Сподіваюся, сьогодні в опозиції не здригнеться рука, як це було при голосуванні за скасування пільг, — червоніє "регіонал".

Керівнику фракції БЮТ-"Батьківщина" 46-річному Андрієві Кожем'якіну вмикають мікрофон.

— Наша фракція з НУ-НС зібрала 153 підписи для внесення альтернативного законопроекту про зняття недоторканності з усіх, — голосно каже.

Опозиціонери аплодують 30 с.

Депутати 384 голосами підтримують постанову про продовження роботи над законом про недоторканність. "Нунсівець" 51-річний Іван Стойко із журналісткою заносять до ложі преси на третьому поверсі згорнутий плакат. Вішають на балкон. На ньому напис "Займіться ділом, а не язиком!". Роздають листівки з зображенням чоловіка, який збирається вдарити по м'ячу і написом "Відфутбольте законопроект "Про засади державної мовної політики".

— Вони хочуть зробити російську другою державною, — пояснює Іван Стойко.

— Усі бойовики Партії регіонів готові до бою, — каже з трибуни "нунсівець" 43-річний В'ячеслав Кириленко. — Вони хочуть швидко натиском прийняти закон про знищення української мови. Усі люди, кому це не байдуже, уже йдіть під Верховну Раду.

— Підготовлено редакцію законопроекту, де під личиною захисту мов національних меншин вводиться норма про дозвіл введення другої державної мови на території, де проживає 10 відсотків носіїв мови національної меншини, — каже в кулуарах "бютівець" 69-річний Володимир Яворівський. — У більшості областей України, російська мова стане другою державною.

"Козирних карт у влади не залишилося"

Пристрасті навколо законопроекту про мови перебільшені, вважає політолог 56-річний Вадим Карасьов:

— Він не має фундаментального значення. Тільки юридично фіксує ситуацію з мовою в регіонах. Така ініціатива з'явилася через передвиборчу кампанію. Козирних карт у Партії регіонів не залишилося, тому вони дістають із колоди замацану. Цей закон поставить на паузу мовне питання в Україні. Потім якщо на парламентських виборах переможуть проукраїнські сили, українська буде єдиною державною в усіх регіонах не тільки де-юре, а й де-факто. В іншому випадку будуть думати, як на законодавчому рівні закріпити російську мову як другу державну.

 

Зараз ви читаєте новину «"Усі бойовики Партії регіонів готові до бою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі