понеділок, 28 липня 2008 18:34

Ющенко заявив про підтримку Варфоломієм I ідеї помісної церкви

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Президент Віктор Ющенко (вгорі в центрі), спікер парламенту Арсеній Яценюк (ліворуч від нього) і секретар РНБО Раїса Богатирьова (праворуч) під час урочистої служби біля пам’ятника князю Володимиру
Президент Віктор Ющенко (вгорі в центрі), спікер парламенту Арсеній Яценюк (ліворуч від нього) і секретар РНБО Раїса Богатирьова (праворуч) під час урочистої служби біля пам’ятника князю Володимиру

В Києві завершилося святкування 1020-річчя хрещення Київської Русі. Участь в урочистостях взяли представники найбільших православних церков світу. Головним гостем став Вселенський Патріарх Варфоломій I.

У суботу на Софійській площі зібралося кілька тисяч людей.

— Побачити Патріарха Варфоломія — це вже свято, — визирає з-під парасольки 40-річна Олена з Полтави. — Думаю, він подумки нас благословить.

Перед дзвіницею собору спорудили сцену. Позаду неї плакат. На ньому зображені 54-річний президент Віктор Ющенко та Варфоломій I. Біля сцени — місця для чиновників, відгороджені від людей щільним кільцем охорони.

Близько 11.00 з"являються голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, секретар Ради  національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова, кілька урядовців та депутатів, голови облдержадміністрацій. Немає прем"єр-міністра Юлії Тимошенко.

На Софійській площі та навколо — кілька тисяч міліціонерів. Стоять через кожні 5 м обабіч вулиць.

Приїжджає кортеж Ющенка і Варфоломія I, вони підіймаються на сцену.

— Ваша Святосте, ласкаво просимо вас додому, в Україну, — починає президент промову. Її перекладають англійською.

Варфоломій уважно слухає, спершись на палицю.

— Вірю, що будь-які поділи українських віруючих недовговічні, — продовжує глава держави. — Як Божий дар, як історична правда та справедливість в Україні постане національна помісна церква.

Ющенко наголошує, що держава не втручається в церковні справи й шанує кожну церкву, релігію та віруючого.

— Слава Ісусу Христу! — каже Варфоломій I.

— Навіки слава! — відповідають люди.

Патріарх говорить, що українське православ"я має об"єднатися.

— Турбота про оборону й відновлення церковної єдності — наш спільний обов"язок, — стиха каже. — Він переважує будь-які політичні чи церковні цілі.

От і йдіть до нього, якщо хочете віддавати дань Москві

Жодного слова про єдину помісну українську церкву Константинопольський Патріарх не каже.

Після цього із президентом ідуть на трибуну для почесних гостей, іноземних церковних ієрархів. Вітаються. Співає капела "Думка".

— Чого ми сюди прийшли? Думали, що тут Алексій буде. А його немає, — обурюються дві жінки в натовпі.

— Він увечері приїде. От і йдіть до нього, якщо хочете і далі віддавати дань Москві, — каже до них літня жінка.

Уранці наступного дня Варфоломій I та Алексій II зустрічаються на Володимирській гірці біля пам"ятника князю Володимирові.

— Алєксєй! Алєксєй! — вигукують люди, які прийшли на спільну літургію патріархів. Віктор Ющенко дивиться на них із-під лоба. Цілує Варфоломія I, очільнику Російської православної церкви тисне руку.

Президент стоїть на службі кілька хвилин. Після цього їде на постраждалу від повені Західну Україну.

Пізно ввечері в неділю президент проводжає Варфоломія I на подвір"ї секретаріату. Перед цим кілька годин спілкуються віч-на-віч.

— Візит Вселенського Патріарха Варфоломія І — це початок і важливий поштовх для єднання українських церков і віруючих, — каже Віктор Ющенко. — Я радий, що Патріарх підтримує прагнення нашого народу мати власну національну помісну церкву.

— Ми зацікавлені в єдиній українській церкві, оскільки в цьому полягає інтерес православ"я і в цьому зацікавлений український народ, — відповідає Патріарх Варфоломій І.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко заявив про підтримку Варфоломієм I ідеї помісної церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі