четвер, 08 листопада 2007 15:26

Урятувати коаліцію може процес ревізії вкладів

Одним із питань, що загрожують майбутній коаліції блоку "Наша Україна — Народна самооборона" та БЮТ, є виплата заощаджень вкладникам Ощадбанку СРСР. У своїй перевиборній програмі Блок Юлії Тимошенко обіцяв повернути їх протягом двох років.  Натомість НУ-НС каже про сім-десять.

За оцінками Ощадбанку України, сьогодні борг перед населенням за знецінені заощадження становить 132 млрд грн. Кількість громадян, які втратили вкладені до 1992 року в Ощадбанк СРСР кошти — 9 млн осіб. Уже 10 років діє програма повернення цих заощаджень, хоча віддали поки що лише 4,6 млрд грн. Якщо повертатимуть такими ж темпами й без урахування інфляції, то останню копійку вкладники, а точніше, їхні спадкоємці побачать лише через 270 років.

Утім, нещодавно один із провідних економістів БЮТу Сергій Терьохін заявив, що насправді виплатити треба значно меншу суму — десь 50 млрд грн. Мовляв, невідомо, скільки людей мають право отримати ці заощадження — хтось уже помер, інші виїхали з України тощо. Одне слово — спочатку треба провести інвентаризацію.

Створення електронної бази вкладників коштує 310 мільйонів гривень

Про проведення такої ревізії всіх державних зобов"язань перед громадянами кажуть уже давно. Ще за часів уряду Юрія Єханурова керівництво Ощадбанку пропонувало створити єдиний електронний реєстр вкладників колишнього Ощадбанку СРСР. Піднімав це питання й нинішній уряд — навіть було ніби знайдено фірму у США, що має це розробити. Та усе впирається у гроші. Створення електронної бази вкладників коштує 310 млн грн, що більше за половину річних виплат по вкладах Ощадбанку.

Можливо, сам процес створення цієї бази відтягне початок виконання обіцянок і буде своєрідним рятувальним колом для коаліції. До її створення виплати якщо не припинять, то лишать на попередньому рівні. А без індексації за кілька років заощадження в реальному вимірі ще "схуднуть", тоді як розвиток економіки полегшить їхню виплату.

Водночас ніхто не говорить про головне — будь-які повернення вкладів стануть перекладанням із однієї кишені в іншу. В Україні немає у державній власності достатньо активів, що побудовані за кредити Ощадбанку СРСР. Тож виплати можна проводити лише за рахунок громадян України. Є можливість зібрати ці кошти напряму — чи то збільшити податковий тиск, чи зменшити виплати за іншими бюджетними програмами. Можна зібрати гроші й опосередковано — випустити облігації на суму боргу, який визнати державним. Але і в цьому випадку борги все ж треба виплачувати. І робитиме це не хто інший, як ті ж  громадяни України.

Зараз ви читаєте новину «Урятувати коаліцію може процес ревізії вкладів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі