понеділок, 23 січня 2006 10:48

Уряд відставили з порушенням Конституції


У середу Верховна Рада продовжувала обговорювати відставку уряду, що відбулася днем раніше. Найбільшу стурбованість виявляли журналісти російських телеканалів.

— У вас сейчас политический кризис. Что планируете делать?

— Ніяких криз у нас немає,— пояснював особливості української політичної системи есдек Нестор Шуфрич, 39 років, який брав участь у підготовці  постанови про відставку. — Україна вже кілька разів мала виконуючих обов"язки міністрів, і нічого страшного. Може, хоч зараз вони проаналізують усе, що робили цілий рік.

З урядовців був Сергій Головатий, 51 рік. Він невтомно відповідав на одні й ті самі запитання. Пояснював: уряд відставили незаконно, бо в новій Конституції передбачена конкретна процедура висловлення недовіри. Виступити з такою ініціативою може або президент, або парламент. При цьому депутати мають спершу зібрати 150 підписів, дати Кабміну п"ять днів на підготовку звіту. Заслухати, і тільки потім відставляти.

Я міністр юстиції, а не який-небудь  "в. о.", як декому здається

— Неконституційність учорашнього рішення видно навіть неозброєним оком, — посміхався Головатий. — Приїде президент із Казахстану, і ми попросимо Володимира Михайловича (Литвина. — "ГПУ") скасувати вчорашнє рішення. Дамо їм, так би мовити, шанс самим виправитися. Юридично сьогодні, 11 січня, ми маємо ту саму країну, яка в нас була, скажімо, у понеділок 9 січня. А я міністр юстиції, а не який-небудь  "в. о.", як декому здається, — Головатий показав великим пальцем за спину, на залу Верховної Ради.

Міністр запевнив, що правда вже найближчим часом переможе. І несправедливу постанову парламенту буде скасовано. Не захоче Литвин, тоді це зробить Конституційний суд.

— Хоча можна було б, у принципі, й не відміняти. Бути у такій "неправильній" відставці зручно. Можна не ходити в Раду для звітів. Сидиш у себе в кабінеті й виконуєш там свої повноваження, — додав Головатий.

Лідер парламентської фракції "Наша Україна" Микола Мартиненко, 45 років, назвав рішення щодо відставки уряду "істерією". Її причину він вбачає  у психологічному стані спікера.

— Володимир Михайлович останнім часом дуже знервований,— співчутливо зауважив Мартиненко. — Я переглядав уранці соціологічні дослідження. Рейтинг його блоку знизився. Зараз він становить 2,3 відсотка. Кожному б хотілося якось повернути втрачене в такій ситуації.

Ярослав Сухий, 54 роки, депутат із фракції "Регіони України", на відстані одного кроку від Сергія Головатого з роздратуванням відповідав на аргументи міністра юстиції.

— Вони (проурядові фракції. — "ГПУ") останнім часом тільки й роблять, що чіпляються до процедурних дрібниць. Ну, відправимо у відставку ще раз, вже без порушення Конституції.

Володимир Михайлович останнім часом дуже знервований

На думку Сухого, кількість неприхильних до уряду Єханурова депутатів збільшилася після підписання газової угоди з Росією. Адже досягнутий компроміс суттєво погіршує умови для українських підприємств.

— Бартер, який був раніше, — це погано. Але що зараз? Ми маємо металеву продукцію, яка через свою ціну нікому не буде потрібна. Чи знаєте ви, наприклад,  що житло місяців через три знову подорожчає, бо вже виросли ціни на будівельну арматуру? — запитав Сухий журналістів.

— До залу запрошується Сергій Петрович Головатий, — тричі повторив гучномовець, перш ніж міністр на нього зреагував.

— Вибачаюся. Я журналістам пояснював учорашню вакханалію, яку ви вчинили,— коротко пояснив він спікеру свою затримку і перейшов до доповіді про поправки до закону про Фонд держмайна.

Зараз ви читаєте новину «Уряд відставили з порушенням Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі