четвер, 14 серпня 2008 17:45

Уряд направляє мільйони гривень потерпілим від повені регіонам

  Прем’єр Юлія Тимошенко з першим віце-прем’єром Олександром Турчиновим особисто відвідали постраждалі райони Івано-Франківщини
Прем’єр Юлія Тимошенко з першим віце-прем’єром Олександром Турчиновим особисто відвідали постраждалі райони Івано-Франківщини

Західні регіони України вже не вперше потерпають від повені. Експерти відзначають: якби із стихійних лих попередніми урядами були зроблені правильні висновки, то таку масштабну катастрофу можна було би відвернути. В минулі роки гроші на подолання наслідків стихії або не виділялися в належній кількості, або використовувалися неефективно. Якщо ж додати ще й масові вирубки лісів, то отримаємо невтішну картину сьогодення.

Проте нинішній уряд із наслідками повені бореться ефективно. Це підтверджує висновок офіційного речника ООН в Україні Френсіса О"Доннела. Є підстави розраховувати, що в майбутньому таким катастрофам удасться запобігти. Звичайно ж, передбачити поведінку природи не просто, але мінімізувати можливі наслідки стихії, за умови правильних і злагоджених дій, владі цілком до снаги.

 Кабінет Міністрів, серед інших заходів із подолання наслідків повені, розпочав масову перевірку лісопереробних підприємств і взяв під особливий контроль використання коштів на відбудову зруйнованої інфраструктури. Але, що найголовніше, влада чи не вперше повернулась обличчям до потерпілих людей. Їм виплачують "живі" гроші, а не годують обіцянками. Міністр праці та соціальної політики Людмила Денісова, 48 років, заявила, що уряд Юлії Тимошенко вперше проводить компенсаційні виплати.

— Ми їздили в постраждалі регіони, спілкувалися з людьми. Вони показували фотографії, як у них було у вересні минулого року, — звертається міністр до журналістів. — Тоді також була повінь. Вода потрапила в будинки, затопила городи. Але потерпілих залишили з бідою наодинці. Зараз же і держава, і уряд допомагають людям.

Торішня повінь трапилася, коли Кабінет Міністрів очолював Віктор Янукович, лідер Партії регіонів. Тоді він нічого не зробив для того, аби допомогти підтопленим районам. Мовчить і зараз.

Людмила Денісова каже, що із резервного фонду держбюджету потерпілим від цьогорічної повені виділено 145 млн грн.

Із резервного фонду держбюджету потерпілим від повені виділено 145 мільйонів гривень

— До списків включено 28 796 осіб. Перший транш профінансовано на 27 242 особи. Практично це на 100 відсотків по всіх регіонах. На другий транш — 21 938 осіб на 112 мільйонів 486 тисяч гривень, — повідомила міністр.

Але не лише за рахунок бюджетних коштів здійснюється підтримка потерпілих регіонів. Тисячі людей надсилають гроші чи іншими способами надають посильну допомогу. На спеціальні рахунки Міністерства праці і соціальної політики станом на 9.00 середи надійшло 11 549 100 грн. За допомогою телефонних дзвінків зібрано ще 5 046 000 грн. Людмила Денісова розповіла, що мінімальний благодійний внесок від фізичної особи становить 51 коп., а максимальний — 17 тис. грн. Серед юридичних осіб рекордний показник — 1 млн грн.

Позитивних моментів багато. Їх перелік можна продовжити. Але існують і проблеми. Насамперед це стосується дії механізму компенсаційних виплат. Списки потерпілих громадян готують районні державні адміністрації і виконавчі комітети міських рад. І вже після того Міністерство праці та соціальної політики подає документи в казначейство. Найбільше проблем виникає саме із поданням списків потерпілих. У першу чергу йдеться про Закарпатську область, де по Рахівському району вони взагалі відсутні. На критичні зауваження від міністерства керівники місцевих райдержадміністрацій нерідко взагалі не реагують.

Тим часом, до зими потерпілим треба встигнути відбудувати житло, привести до ладу господарські споруди і присадибні ділянки. Кабмін запевняє, що зробить усе залежне від нього і знайде засіб упливу над недбалих чиновників.

Зараз ви читаєте новину «Уряд направляє мільйони гривень потерпілим від повені регіонам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі