середа, 26 березня 2008 17:53

Юлія Тимошенко відзвітувала про сто днів уряду

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Колишній перший віце-прем’єр Микола Азаров під час вчорашнього розширеного засідання уряду підійшов поспілкуватися до прем’єрки Юлії Тимошенко
Колишній перший віце-прем’єр Микола Азаров під час вчорашнього розширеного засідання уряду підійшов поспілкуватися до прем’єрки Юлії Тимошенко

Учора на розширеному засіданні Кабміну прем"єр-міністр 47-річна Юлія Тимошенко розповіла про результати роботи уряду за його перші сто днів. Замість відведених для цього 20 хв. говорила понад годину.

До Кабміну сходяться міністри, народні депутати й інші високопосадовці. Посередині підготовлено місце для лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Неподалік для "регіоналів": Ганни Герман, Тетяни Бахтєєвої. Але місця опозиціонерів порожні.

Заходять президент Національної академії наук Борис Патон, 89 років, і міністр промислової політики Володимир Новицький, 60 років.

— Так багато сьогодні виступатимуть, — гортає регламент академік. — Один, два, три, чотири, п"ять... Та ще й по бажанню.

— Ну, ми можемо побажати, а можемо й ні, — усміхається міністр.

Напроти таблички "Янукович" сідає Володимир Литвин, 51 рік. О 10.00 в білій сукні заходить Тимошенко.

— Незважаючи на те, що парламент і досі не спромігся затвердити нашу програму, ми її виконуємо, — каже. — Може статися так, що виконаємо до того, як Верховна Рада її прийме.

На 15 хв. запізнюється нардеп-"регіонал" Микола Азаров, 60 років. Сідає на зарезервоване для Януковича місце. "ГПУ" запитує, де ж лідер партії.

— Он занят работой, — відказує Азаров.

Проглядає роздані папери. Навпроти деяких графіків ставить знаки питання.

— Гасло нашого уряду "Сказали — зробили", — продовжує прем"єрка. — А гасла деяких політичних сил "Сказали — забули".

Говорить, що всі галузі економіки після її приходу до влади зростають — харчова промисловість, легка, металургія. Збільшився і внутрішній валовий продукт. Порівнює з показниками минулого року.

— Сьогодні міністри практично живуть у своїх кабінетах, — каже Тимошенко. — Скоро їм доведеться на лацкан прикріплювати адресу їх власного будинку, щоб не забули.

Не неси їй воду, бо ще дві години доповідатиме

У цей час Володимир Литвин розкриває папку, де роздруковані ранкові новини з Інтернету. Читає щось про Віктора Ющенка, "регіонала" Бориса Колеснікова, міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Азаров тягнеться до столу Литвина і бере роздруківки. Читає новини лише російською мовою, українською перегортає.

Тимошенко обіцяє з 1 квітня збільшити пенсії до рівня прожиткового мінімуму. А ще — виплати за народження дітей. За першу — 12 тис. 240 грн, за другу — 25 тис. і за третю — 50 тис.

— Хочу трошки зняти напругу. Ми нещодавно розмовляли із Віктором Михайловичем Пинзеником, — каже прем"єрка і відпиває води. — Він розповів, що коли я доповідала чергову програму на нашому зібранні, він налив мені стакан води і хотів принести. А Турчинов йому каже: "Не неси їй воду, бо ще дві години доповідатиме". Але я скорочуватиму виступ.

На жарт Тимошенко у залі не сміються. У Турчинова червоніє не лише обличчя, а й лисина. Тим часом глава уряду називає історичним кроком виплати втрачених вкладів Ощадбанку СРСР.

Запрошує до трибуни міністра праці та соціальної політики Людмилу Денисову. Та у світлому костюмі й червоних черевиках. Свій виступ вперше читає українською — вона родом із Криму. Час від часу затинається. Розповідає, як зростають зарплати й пенсії.

— За сто днів Людмила Леонідівна освоїла українську мову, — каже Тимошенко. — Це теж можна визнати досягненням уряду.

Азаров встає й виходить. За ним у коридор вибігають журналісти. Телеоператори грюкають апаратурою. "Регіонал" називає звіт уряду необ"єктивним. Назад на засідання журналістів уже не впускають.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко відзвітувала про сто днів уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі