пʼятниця, 14 квітня 2017 07:05

Україною управляють президент, олігархи та МВФ
2

Фото: ДМИТРО СКАЖЕНИК
Віце-прем’єр-міністри Павло Розенко, В’ячеслав Кириленко і Геннадій Зубко з прем’єром Володимиром Гройсманом після голосування за новий уряд 14 квітня 2016 року

— Ганьба всім тим, хто за 24 роки не дали українцям жити по-людськи. Те, що ви тут бовтаєте, це — ганьба. Я вам покажу, що таке управління державою, — заявив Володимир Гройсман у Верховній Раді 14 квітня торік.

Тоді 257 депутатів проголосували за його призначення на посаду прем'єр-міністра. Парламент затвердив новий склад уряду.

— Гройсману не відмовиш у напорі. А головний його недолік — брак знань, політичного досвіду, — каже політолог 60-річний Вадим ­Карасьов.

— Також йому бракує масштабного мислення. Тому уряд не має якоїсь економічної філософії. Попередні прем'єри були більш компетентні й досвідчені.

Щоб показати, як керувати державою, треба мати свою політичну силу в парламенті. Навіть якщо ти компетентний, але не маєш підтримки, змушений будеш домовлятися за рахунок якості законів і рішень. При цьому темп реформ падає. Прем'єр має бути політиком, який спирається на стабільну парламентську більшість. У Гройсмана цього немає.

— Головне питання — нинішня влада відповідає історичним викликам, які стоять перед Україною? Ні, не відповідає, — говорить політтехнолог Сергій Гайдай, 51 рік.

— Перед державою стоять кілька надважливих завдань. Як перемогти ворога? Що треба для початку реального економічного зростання? Мова повинна йти не про якісь 2 відсотки, а про стрибок у майбутнє.

З одного боку, в роботі прем'єра багато піару, з другого — він займається ручним управлінням. Країні потрібні люди, які зуміли б з найменшими втратами демонтувати теперішню систему та швидко побудувати іншу. Гройсман такого шляху не бачить. Зате має президентські амбіції. Але експлуатує існуючу систему. Це його слабка сторона.

— Прем'єр координує різні впливи в інтересах третіх осіб, а не держави, — каже філософ 51-річний Сергій Дацюк.

— Крім того, він розуміється на невеликій кількості сфер. Загалом же малокомпетентний. Тому є серйозне просідання по багатьох напрямках — соціальній політиці, ­Мінстецю (­Міністерство інформаційної політики. — ГПУ), інфраструктурі, не кажучи про економіку. Його ініціатива збільшити мінімальну зарплату до 3200 гривень призвела до зростання інфляції.

Гройсман очолює уряд. Але насправді країною управляють президент, олігархи, Міжнародний валютний фонд. Хто завгодно, але не прем'єр-міністр.

Програма уряду рік тому була недолуга. А нинішня — ще більш безграмотна.

"Народний фронт" підтримує початі урядом Яценюка реформи

— В Україні була штучно створена інформаційна кампанія щодо негативного ставлення до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, роботи Кабміну й до його політичної сили "Народний фронт", — говорить 43-річний Андрій Тетерук, перший заступник керівника фракції "Народний фронт". — Щоб врятувати ситуацію від катастрофи, Яценюк і "Народний фронт" прийняли виважене рішення та передали владу новому прем'єру. За останній рік ми довели, що для нас не власні амбіції є головними, а позитивний розвиток ситуації в країні. Фракція "Народний фронт" підтримує продовження реформ нинішнім урядом, які розпочав Кабмін Арсенія Яценюка. Очікуємо на позитивну оцінку парламентом діяльності уряду за минулий рік.

ЦИТАТИ

9 вересня 2016 року на годині запитань до уряду у Верховній Раді Володимир Гройсман каже:

"Що стосується пожеж на териконах, я дав доручення Зубку. Думаю, Геннадій Григорович проінформує вас, що було зроблено.

— Я тут до чого? Є Держслужба з надзвичайних ситуацій, є Мінпаливенерго, яке за це несе відповідальність. Я доручення дав ДСНС, далі що з мене треба? — відповів віце-прем'єр Геннадій Зубко.

Гройсман стишено:

— Вимкнути мікрофон. Ти ще раз так скажеш, я тебе вижену нах… й звідси".

29 березня 2017-го в Кабміні голова Нацагенції з питань запобігання корупції Наталія Корчак звітувала щодо збоїв у системі електронного декларування.

"Скільки б я не намагалася пояснити, мене б тут і не почули, — сказала вона.

— Що ви сказали? Сядьте і зробіть свою роботу. Там є дзеркало, можете стати і самі на себе кричати. Що ви робите сьогодні своєю безтолковістю і бездіяльністю? Ви не можете організувати роботу вашого сайта. Ставите людей перед загрозою на два роки тюрми. І таких сотні тисяч у нашій країні. Раджу сьогодні всім зібратися і написати заяви про відставку. Ми далеко не зайдемо, якщо процесом управляють люди, які не можуть його організувати, — відповів Гройсман".

"Якщо ми виграємо (9 січня 2009 року за підсумками переговорів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна керівники "Нафтогазу" і "Газпрому" підписали контракт на постачання газу для України в 2009–2019 роках. Він передбачав поставки російського газу в обмін на списання Росією боргів її колишньої компанії Тимошенко в розмірі $ 450 млн. Нині справу розглядає Стокгольмський арбітраж. — ГПУ), то справедливість відновиться. Якщо, не дай Бог, буде інше рішення суду — це десятки мільярдів доларів. Це наслідок підписання контракту Тимошенко. Нам доведеться передати Юлію Володимирівну Росії — замість грошей. Якщо вона підписала, нехай вона і несе за це відповідальність. Чому за це повинні платити українські громадяни?"

Володимир Гройсман, 11 квітня 2017 року

Зараз ви читаєте новину «Україною управляють президент, олігархи та МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі