четвер, 02 березня 2006 19:17

Українці купують більше фруктів

Автор: фото: Михайло Марків
  Віктор Ющенко (у центрі) сказав, що за роботу в 2005 році уряду і губернаторам треба поаплодувати
Віктор Ющенко (у центрі) сказав, що за роботу в 2005 році уряду і губернаторам треба поаплодувати

У перший день весни пройшло розширене засідання уряду. На зустріч із міністрами приїхали губернатори, народні депутати та спікер парламенту.

Депутати з фракцій, які ще на початку січня голосували за відставку уряду, протискалися проходами між столами, щоб привітатись із якомога більшою кількістю міністрів. Чиновники, усміхаючись, потискали руки, підходили одне до одного так близько, що майже торкалися животами, і починали тихо розповідали новини і жарти.

До зали увійшли президент Віктор Ющенко, 52 роки, прем"єр-міністр Юрій Єхануров, 57 років, і голова Верховної Ради Володимир Литвин, 49 років. Вони сіли за стіл. Усі затихли. Литвин одразу почав щось писати. А Ющенко обводив поглядом перші ряди і кивками вітався з міністрами.

Єхануров оголосив, що будуть звітувати про підсумки 2005 року і подальші плани розвитку. Прем"єр розповідав про успіхи і промахи виконавчої влади. Розкритикував попередній уряд Тимошенко за "реприватизаційну вакханалію" і похвалив кроки по виходу економіки з тіні.

Це класика підвищення рівня життя

— Протягом квітня Кабінет Міністрів проведе перевірку роботи державних адміністрацій усіх рівнів, — наостанок пообіцяв Єхануров і пригрозив: — На своїх посадах залишаться тільки ті, хто доведе свою здатність ефективно реалізовувати політику президента.

Радник президента, керівник Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, 60 років, переконував, що жити стало краще. У 2004 році, для того щоб середній українець міг купити собі достатню кількість їжі, треба було витратити 81% середньої зарплати. 2005-го на це вистачало вже 70%.

— Зросло споживання м"яса, молока, риби, фруктів, і знизилося споживання хліба і картоплі — це класика підвищення рівня життя, — сказав Пасхавер.

Прем"єр запросив до слова голову Верховної Ради.

— Ми всі живемо і діємо за інерцією. Хочемо дотягти до 26 березня, — почав Литвин.

Він говорив повільно й тихо. Але поступово голос Литвина зазвучав твердіше. Говорив про передчасність висновків щодо успіхів.

Під час промови спікера Ющенко кілька разів голосно зітхнув. Наступним говорив президент.

— Треба працювати, бо простіше бути білому і виключно пухнастому, — виклично підсумував свій виступ Литвин.

— Це не політичний майдан і не площадка, з якої завтра відбуваються вибори, — різко схарактеризував Ющенко попередній виступ. — Коли ми підводимо підсумки 2005 року, мені важко сказати, скільки було бажаючих завалити цей рік і показати, що ця влада неефективна. З іншого боку, було колосальне намагання показати, що свобода і демократія чогось варті. Що вони піднімають пенсію, заробітну плату і вирішують питання, на які роками всі лише дивилися з різних трибун і нічого не робили.

Далі президент майже вигукнув:

— Ще 12 місяців тому країною керували клани. Ключові рішення уряду були їхнім замовленням. Давайте не будемо робити вигляду, що цього не було!

Під час промови спікера Ющенко кілька разів голосно зітхнув

Ющенко годину порівнював показники 2004-го і 2005 років. Пояснював, як уряд Януковича розкрадав бюджет і штучно завищував показники росту економіки. Адже люди не відчували того "росту" у своєму житті. Президент розповідав про схеми відмивання і крадіжок грошей, які вже зруйновано. Називав багато цифр, які свідчили про зростання української економіки у 2005 році. Ющенко пояснював, що торік зарплати підвищилися на 34%, а бюджет зростає найшвидшими темпами — в 1,7 разу.

— У 2004 році у нас було збитків в економіці найбільше за 15 років української незалежності — 30 мільярдів гривень. Як хорошо жилося! — сумно іронізував Ющенко.

А в 2005-му, за його словами, збитки найменші — всього 14 млрд.

Зрештою президент сказав, що головне у 2006 році — розпочати реформи. Передусім зміни відбудуться у судовій системі та в охороні здоров"я. Зокрема, у п"яти-шести районах кожної області повністю переобладнають ті кабінети лікарень, у яких лікуватимуть найважчі хвороби певного регіону.

— Дитяча смертність? Колеги, беремося за дитячу смертність. Проблеми серця-судин? Беремося за них, — перераховував президент.

Ющенко закликав працювати на розвиток країни. А прем"єр, коли Ющенко завершив, підсумував:

— Ми повинні здати наступному уряду народне господарство в хорошому стані.

Зараз ви читаєте новину «Українці купують більше фруктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі