середа, 31 травня 2006 17:31

"Учіть історію!"

 

Як президент Віктор Ющенко відвідав Донецьк уп"яте. З аеропорту подався прямо до облдержадміністрації. Біля неї вже чекали кілька тисяч донеччан з прапорами всіх барв і відтінків — від державних і помаранчевих до червоних.

Прихильників і противників Ющенка було приблизно порівну. Опоненти зібралися під стягами двох партій — Вітренко та Комуністичної — і тримали плакати з написами "НАТО — убийца славян", "Союзу Украины, России и Беларуси — да!". Скандували у мегафон "Позор!", "Ганьба!" і "Чемодан, вокзал, Америка!". Далі вигуки плавно переросли у пісню "Вставай, страна огромная!". Спів поволі затих. Прихильники президента поводилися стриманіше.

Ющенко неквапливо й спокійно проходив між прапорами. Спілкувався з усіма, хто до нього докричався.

В адміністрації президент виступав понад годину. Говорив про завдання донецької влади: боротьбу зі злочинністю, корупцією, детінізацію економіки, підвищення платежів до центрального бюджету, розвиток енергозбереження. Подякував попередньому голові облдержадміністрації Вадимові Чупруну, 63 роки, за те, що той керував областю "в час складної економічної і політичної ситуації". Про нового губернатора Володимира Логвиненка, 61 рік, президент нічого не сказав.

Они предатели! — вигукнув хтось із зали

Після наради журналісти запитали його, чи нове призначення не нав"язане Партією регіонів. Віктор Ющенко відповів, що кандидатуру губернатора запропонували працівники його апарату. І що Логвиненко — це людина, яка відстоює державні інтереси і водночас користується повагою населення.

У Донецьку президент охоче порушував чутливі для регіону питання. Говорячи про примирення воїнів Радянської армії з бійцями УПА, Віктор Ющенко вдався до улюбленої тези.

— Ми гуманні. Ми простили тих, хто нападав на нас, хто ходив по цій землі, причому двічі. Залишається простити самих себе, — сказав він.

— Они предатели! — вигукнув хтось із зали.

— Учіть історію! — дещо роздратовано відповів Ющенко.

Після відльоту президента до Києва шофер, який відвозив кореспондента "ГПУ" на вокзал, покепкував над комунальником. Той саме фарбував світлофор на одній із центральних вулиць.

— Ющенко уже уехал, иди домой! — сказав таксист.

Зараз ви читаєте новину «"Учіть історію!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі