пʼятниця, 20 листопада 2015 06:30

Убивць Нігояна, Жизневського та Сеника не знайшли

Автор: ФОТО З САЙТА www.provse.te.ua
  Майданівець сидить на тротуарі на вулиці Інститутській. Поряд — тіла загиблих побратимів. 20 лютого 2014 року
Майданівець сидить на тротуарі на вулиці Інститутській. Поряд — тіла загиблих побратимів. 20 лютого 2014 року

Слідство не змогло встановити вбивць Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Романа Сеника. Вони загинули 22 січня торік під час протистоянь на вул. Грушевського в Києві. Це — перші жертви Революції гідності.

Сергій Нігоян із Дніпропетровщини отримав заряд картечі в голову. Михайло Жизневський із білоруського міста Гомель — кулю в серце. У львів'янина Романа Сеника стріляли спеціальною кулею, призначеною для зупинки транспортних засобів. Йому відірвало руку.

— Осіб, які скоїли вбивства, ми не встановили, — каже Сергій Горбатюк із Генпрокуратури.

Слідство передало до суду справу про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія. Він загинув у ніч проти 19 лютого 2014‑го на Михайлівській площі. В ГПУ назвали лише прізвище ­підозрюваного — Алієв. Він — колишній міліціонер.

Звинувачення проти Алієва та ще трьох осіб розглядають у суді. Ще шестеро підозрюваних перебувають у розшуку.

Кажуть, ідеться про 45-річного Джалала Алієва на прізвисько Діма Дагестанець. У липні цього року керівник Центру обміну полоненими Володимир Рубан повідомив, що Джалала Алієва було ліквідовано поблизу Горлівки на Донеччині.

270 осіб підозрюють у злочинах, скоєних під час Революції гідності. Проти них відкриті кримінальні справи. Розслідують понад 2 тис. епізодів, у яких постраждало більше 2200 людей. До в'язниці нікого не посадили.

408 одиниць зброї і 90 тис. патронів ­отримали тітушки від Міністерства внутрішніх справ у лютому 2014 року.

Маєток колишнього Генпрокурора Віктора Пшонки в селі Гореничі під Києвом арештували. У лютому 2014-го після його втечі активісти потрапили всередину будинку. Там було багато картин, античних фігур, ікон, позолочені крани. 18 листопада з'явилася інформація, що маєток розграбували мародери — вибиті шибки, розібраний паркет, зняті двері й ­позбивана плитка. Зникли меблі з червоного дерева, люстри, сантехніка. Вціліли лише каркас, паркан, бруківка. У Генпрокуратурі не знають, хто це зробив. Пшонка переховується в Росії.

Сім'ям загиблих майданівців за два роки виплатили близько 24 млн грн допомоги. Кожна родина отримала 243,6 тис. У списку загиблих під час акцій протесту — 107 людей. Вісьмом активістам, убитим чи знайденим мертвими вже після розстрілів на Майдані у лютому 2014 року, посмертно присвоїли звання Героя України. Їхні сім'ї отримають майже 260 тис. грн. 122 майданівцям виплатили по 60 тис. грн — вони зазнали тяжких тілесних ушкоджень під час протестів у центрі столиці

Зараз ви читаєте новину «Убивць Нігояна, Жизневського та Сеника не знайшли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі