четвер, 29 грудня 2011 00:30

"У суспільстві немає довіри до політиків"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Заступник голови Одеської обласної ради Олексій Гончаренко: ”Нам треба знайти своє місце на економічній мапі світу. Сьогодні це металургія, хімія. А завтра — високі технології й аграрний комплекс”
Заступник голови Одеської обласної ради Олексій Гончаренко: ”Нам треба знайти своє місце на економічній мапі світу. Сьогодні це металургія, хімія. А завтра — високі технології й аграрний комплекс”

Заступник голови Одеської обласної ради, "регіонал" 31-річний Олексій Гончаренко приходить на зустріч до столичного ресторану "Маре Ажуро". Це на розі вул. Банкової, неподалік Адміністрації президента. Він щойно звідти. До столиці приїжджає раз на тиждень службовою машиною. Півтисячі кілометрів долає за 5,5 год.

Гончаренко — син мера Одеси Олексія Костусєва. Батько покинув сім'ю, коли Олексієві було 3 роки. Коли хлопчик пішов у перший клас, мати переписала його на своє прізвище. Торік Гончаренко мав гарні шанси на виборах мера Одеси. Однак в останній момент відмовився балотуватися, завдяки чому його батько замінив на посаді Едуарда Гурвіца.

З Олексієм говоримо російською.

Що зараз коїться в Одесі? Кажуть, мер Олексій Костусєв написав заяву про відставку без дати.

— Костусєв жодного разу не казав, що йде у відставку. Але ситуація в місті непроста, бо, на жаль, цей рік нової одеської влади не став роком розвитку, якого ми хотіли б.

Чого не зроблено?

— Головне — відсутність стратегії розвитку міста. Її як не було за Гурвіца, так немає і за Костусєва.

Яка ймовірність того, що міськрада відправить Костусєва у відставку?

— Усе можливо. Люди налаштовані, щоб це питання якось вирішилося. Бо сьогодні мільйонне місто фактично обезголовлене.

Гончаренкові хтось телефонує. Він просить передзвонити за годину. Замовляє чай.

— Віце-мер Микола Ільченко з вересня під слідством, щодо нього порушена кримінальна справа, і його усунули від обов'язків (за отримання $9,5 тис хабара, якого він вимагав за надання в оренду пляжів. — "ГПУ"), — продовжує Гончаренко. — З мером незрозуміло, чи він іде з посади, чи ні.

Як одесити оцінюють роботу Костусєва?

— Щоб це дізнатися, треба проводити референдум із недовіри Костусєву. На жаль, законодавство про місцевий референдум в Україні так виписане, що останній підпис на рішенні про його проведення має поставити мер. Тому в Україні за 20 років жодного такого референдуму не було.

Що неофіційно кажуть городяни про керівництво міста?

— Люди незадоволені. Нещодавно в Одесі був серйозний скандал із виділенням землі в міському парку. Півгектара віддали під дачну забудову п'ятьом приватним особам: 21-річній дівчині, 24-річному охоронцю, який не живе в Одесі, й іще трьом. Класична схема імені київського мера Черновецького: відрізали шматок парку і оформили на підставних осіб. Там ціна зашкалює — більше 100 тисяч доларів за сотку. Виходить приблизно 50 мільйонів гривень — це колосальні гроші для міста.

Хто стоїть за цим?

— Підписав мер Костусєв, а проголосували депутати. Коли в Одесі був президент Янукович, то взяв цю ситуацію під особистий контроль. Відразу ж наступного дня прокуратура опротестувала держакти, рішення, а мер на наступній сесії заявив, що ці п'ятеро дачників вирішили відмовитися від землі та повернути її місту.

Ви лаштуєтеся в мери чи націлені на парламент?

— Мені здається, що зробити більше зможу в Одесі. Але я є членом команди Партії регіонів. Тому як вирішить партія, так я і зроблю. Поки що готуюся на вибори у Верховну Раду за мажоритарним округом в Одесі.

Експерти стверджують, що Партії регіонів мажоритарка невигідна, бо президент може отримати неконтрольований парламент.

— Людям важливо мати свого депутата, а не голосувати за закриті списки, коли перша п'ятірка — це обличчя, а починаючи з 25-го номера — водії та масажисти.

У Партії регіонів теж є в списку водії, охоронці, секретарі.

— Якщо так, то це погано і є наслідком такої системи.

Які настрої зараз у суспільстві?

— Не найкращі. На це є об'єктивні причини. Україна зазнала жорсткого економічного краху в 2008-2009 роках. У всьому світі була криза. Але тільки в Україні валовий внутрішній продукт упав на 14 відсотків. Таке лиш під час війни можливе.

Чому в розпал кризи люди так часто не виходили на вулицю, а зараз протестують щотижня?

— Жорсткий економічний крах пом'якшила "подушка" накопичень населення та великі кредити, які були взяті у Міжнародного валютного фонду. За всі роки незалежності Україна не брала стільки коштів, як за той час. Цей борг нікуди не подівся. Його треба обслуговувати.

Чи співчуваю я тим людям, які виходять на соціальні протести? Так. Водночас за кілька років популізму дійшло до того, що по деяких показниках пільговиків у країні більше, ніж непільговиків.

Чому уряд Азарова брав іще більше кредитів, ніж його попередники?

— Тому що цей процес неможливо зупинити моментально. Увесь світ бере кредити. Питання в тому, куди скеровувати ці кошти. Пікові виплати припадають на цей і наступний рік. Крім того, ми платимо дуже високу ціну на газ. До того ж входимо в другу хвилю світової кризи. Вона неминуче позначиться на Україні, і це вже відбувається: зменшуються інвестиції, знижується попит на основну експортну групу українських товарів — метал і хімію. Не варто забувати про Євро-2012, яке вимагає капітальних внесків. Я на київському вокзалі нещодавно зустрічав дружину із дитиною. Там бабуся продавала квіти. Вона сказала: "Синку, дуже тяжко, бо всі гроші йдуть на цю Олімпіаду". В чомусь вона права.

До ресторану заходить член Центрвиборчкому Михайло Охендовський. Піднімається на другий поверх. Гончаренко його не бачить.

Як на сьогоднішню ситуацію, в чому провина українців, а в чому — влади?

— Одна з причин — у менталітеті людей, зокрема в їхній недостатній громадянській активності. З багатьох питань вони могли би активніше відстоювати позицію, добиватися дотримання своїх прав. У світі немає  ідеальної влади. Вона рівно настільки погана, наскільки дозволяють люди.

Чого чекати українцям у найближчі два-три роки?

— Буде важко. Але за останні століття на пальцях можна полічити, коли в Україні було краще. То війна, то голод, то ще щось. У нас генетичний досвід бід та нещасть. Треба бути активнішими. Більшість українців увесь час розраховують на державу. Так не робить жоден американець. Треба максимально піднімати свою конкурентоспроможність — вивчати іноземні мови, опановувати нові технології, намагатися йти в ногу з часом. Хто не може цього зробити, має допомагати держава.

Чи справедливо, коли для людей коштів немає, а президенту виділяють мільйони на вертолітні майданчики та резиденції?

— Я не є фахівцем із безпеки, а в такій великій країні президенту треба пересуватися швидко. Крім того, це все залишиться державі.

Як пояснити стрімке падіння рейтингу президента? Зараз його не підтримують 75 відсотків населення.

— У нього найвищий рейтинг у країні. 85 відсотків не підтримують опозицію. Це свідчить про те, що у суспільстві немає довіри до політиків. Глава держави має програму. Якщо вона за ці п'ять років виявиться ефективною, падіння рейтингу не матиме жодного значення. Якщо ні — на наступних виборах люди не підтримають нас.

Як країна має розвиватися далі?

— Нам треба знайти своє місце на економічній мапі світу. Сьогодні це металургія, хімія. А завтра — скоріше за все, високі технології й аграрний комплекс.

Заробляти почав у 16 років

Олексій Гончаренко народився в Одесі. Його виховували мати і бабуся. Заробляти почав у 16 років.

— Бабусина пенсія була мізерна, мамі, яка була вчителькою математики, не давали зарплату. Викладав англійську мову в дитячому садку, їздив на поля збирати помідори, — згадує Олексій. — Два роки так працював.

Закінчив місцевий медуніверситет, працював на "швидкій". 2001-го очолив молодіжку Партії зелених. За рік балотувався до міськради, однак не пройшов. Став помічником депутата міської ради Юрія Преснова.

— Паралельно з цим мав бізнес. З двома друзями зареєстрували компанію. В одного з них був старий мікроавтобус РАФ, купили ще один, полагодили їх, перевозили людей. Потім торгували нерухомістю — купували, приводили до ладу, перепродавали.

2005-го здобув другу освіту — економічну. Торік став заступником голови обласної ради.

Одружений з Ольгою, з якою познайомився в медуніверситеті. Виховують сина.

 

Зараз ви читаєте новину «"У суспільстві немає довіри до політиків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі