вівторок, 31 жовтня 2017 06:45

У Станіслава Клиха відмовили п'ять пальців на руках

— Такого побачити його — це був страх, — каже Тамара Клих, мати політв'язня 43-річного Станіслава Клиха. — Брудний, нерозумний. Коліна гниють, ніхто їх не обробляє. Пролежні по всьому тілу.

Уперше за три роки мала триденне побачення з сином у Магнітогорську Челябінської області Росії. Добиралася три доби. Гроші зібрали волонтери.

Зараз Станіслав важить 70 кг при зрості 190 см.

— Коли їздила до Грозного, був сильний, добре виглядав. Рвався до бою, щоб довести, що не був у Чечні. Ще був аде­кватним, а тепер — ні. Зайшов такий маленький, спустошений. Ніби чумнуватий після психушки. Боліло серце і нирки. Написав заяву на обстеження. Привезли у психлікарню. Зробили три уколи, тіло задубіло. Що потім — не пам'ятає. Коли повернули, руки не працювали. Капельниці ставили, щоб відійшов. Не може себе обслужити. На лівій руці два пальці не діють, на правій — три. Не пам'ятає про доросле життя. Раніше багато читав, а зараз нічого не засвоюється.

Він у житті нікого не образив. Бійки — зась. До церкви ходив. У Грозному схиляли до ісламу співкамерники, били сильно, хрестик зірвали, Біблію порвали. Привезла новий. Він дуже хотів.

Верховний суд Чечні у травні 2016 року засудив українців Миколу Карп'юка та Станіслава Клиха "за вбивства російських військових у 1994–1995 роках". Мають відсидіти 22,5 і 20 років в колонії суворого режиму. Провини не визнали.

Зараз ви читаєте новину «У Станіслава Клиха відмовили п'ять пальців на руках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі