понеділок, 03 березня 2008 18:22

У Сіверськодонецьку скандували "Росія! Росія!"

Автор: фото: УНІАН
  Охоронці Віктора Януковича у Сіверськодонецьку відштовхували бажаючих поговорити з їхнім лідером
Охоронці Віктора Януковича у Сіверськодонецьку відштовхували бажаючих поговорити з їхнім лідером

Дорога від Луганська до Сіверськодонецька минулої суботи була завішана блакитними стрічками. Там готували з"їзд депутатів усіх рівнів. Приїхали на нього переважно представники Партії регіонів, Компартії та прихильники Наталії Вітренко й трохи соціалістів.

Перший такий з"їзд відбувся у Сіверськодонецьку 28 листопада 2004 року. Тоді прихильники кандидата в президенти Віктора Януковича закликали створити Південно-східну автономну республіку. Цього разу організатори наголошували, що з"їзд не є сепаратистським.

Для заходу "регіонали" винайняли за 5 млн грн старий Льодовий палац. На площі перед ним — багато людей. "Регіонали" розмахують біло-блакитними прапорцями й іноді голосно лаються з опонентами з УНА-УНСО та "Нашої України". Охороняють захід 900 працівників гарнізону міліції Луганської області.

— Я прийшла підтримати Партію регіонів і комуністів, висловити своє "ні" з приводу вступу в НАТО, — каже пенсіонерка Інна Дмитрівна.

На центральному вході в Льодовий палац — ікона Миколи Чудотворця з проханням жертвувати гроші на храм. Люди охоче сунуть у щілину згорнуті гривні й хрестяться.

У залі включили старі радянські пісні: "Возьмемся за руки, друзья..." Нардепи тихо відчитують своїх помічників і по мобільних віддають накази "ущільнити наших" і "принести більше прапорів". Депутатка Ганна Герман позує перед фотокамерами й спілкується з журналістами.

— Учора запрошувала ведучого "Свободи слова" Савіка Шустера приїхати на з"їзд, щоб побачити все своїми очима. Але він усміхнувся й нічого не відповів, — говорить задоволено.

На захід зібралося 3674 депутати з усіх областей, із них 159 народних депутатів. Немає одного з лідерів "Регіонів" Ріната Ахметова — він у цей час дивився матч "Шахтар" —  "Закарпаття". Не приїхала й секретар Ради нацбезпеки й оборони Раїса Богатирьова.

Під"їжджає лідер Партії регіонів 57-річний Віктор Янукович. Виступає на площі. Нарікає на владу та СБУ. Останню порівнює з царською охранкою і КДБ.

У залі палацу його зустрічають оваціями. Він без краватки, із розстебнутим коміром сорочки. Дещо стомлений.

Першим виступає нардеп-"регіонал", колишній керівник Луганщини Віктор Тихонов, 58 років.

— Впевнений, усе, що буде сказано тут, пишеться не тільки присутніми журналістами, але і таємно для подальших оргвисновків, — натякає на роботу спецслужб.

Віктор Янукович читає промову з електронного суфлера

Просить виступаючих не боятись і висловлювати свої думки відверто. У порядок денний вносять питання порушення прав російськомовних громадян України, фальсифікацію та перегляд історичного минулого України, її позаблоковий статус і відношення до НАТО, а також порушення прав місцевого і регіонального самоврядування.

"Регіонал" Вадим Колесніченко, 49 років, починає виступ українською. Йому аплодують. Згодом переходить на російську. Постійно звинувачує "помаранчеву" команду в переслідуванні російськомовного населення.

— Організатори з"їзду не мають наміру робити замах на державний лад, як нам приписують опоненти, — заявляє наприкінці промови Колесніченко. — Наше завдання — відстояти права виборців.

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко згадує про лист президента, прем"єра і голови Верховної Ради про бажання України приєднатися до Плану дій із набуття членства в НАТО. Називає їх "політичними бомжами, які зметикували на трьох". Зала аплодує.

Держдуму Росії представляє делегація під керівництвом депутата Костянтина Затуліна. Коли оголошують про його виступ, присутні починають скандувати: "Росія! Росія!" Він говорить, що росіяни вважають Луганщину і Сіверськодонецьк своєю батьківщиною. Називає присутніх своїми співвітчизниками.

— Росія йде своїм курсом і підтримує вас у вашій боротьбі! — вигукує він.

Захід триває трохи менше чотирьох годин. Останнім виступає Віктор Янукович. Читає промову з електронного суфлера. Критикує плани змінити Конституцію в обхід Верховної Ради і бажання президента вести Україну в НАТО.

Наголошує, що з"їзд нічого спільного із сепаратизмом не має. За його пропозицією делегати і гості вшановують хвилиною мовчання пам"ять одного з колишніх лідерів Партії регіонів Євгенія Кушнарьова.

Драч вважає, що "Регіони" не мають чим зацікавити людей

— Вони не можуть нічого нового вигадати, окрім як про російську мову. Немає більше чим зацікавити людей, — говорить про сіверськодонецький з"їзд колишній народний депутат, поет Іван Драч, 71 рік.
Припускає, що місце зібрання Партія регіонів обрала не випадково. Мовляв, після 2004 року Сіверськодонецьк є збірним пунктом для охочих розколювати країну.
— Але поки що з того зібрання нічого не буде, — каже Драч. — Треба бути розумнішими і з того, й з іншого боку, щоб не виглядати ідіотами перед цілим світом. А ми буцаємося і боремося один із одним.
Каже, що нинішня влада повинна їхати в Донецьк, Луганськ, Харків та пояснювати людям реальну ситуацію.

Оксана ПЕРЕВОЗНА

Зараз ви читаєте новину «У Сіверськодонецьку скандували "Росія! Росія!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі