пʼятниця, 03 червня 2016 07:20

У Росії заборонили книжки Дмитра Павличка

Чотири збірки українського поета 86-річного Дмитра Павличка заборонили в Росії. Книжки "Пам'ять", "Час: Поезії", "Аутодафе" і "Потоп" вилучили з бібліотеки української літератури в Москві. Вірші проаналізували у психолінгвістичному інституті. Визнали антиросійськими через вислови "москалі", "кремлівські хрестоносці", "петровська орда" і "кремлівські паразити".

— У Москві є люди, які захищають українські книжки. Це — працівники бібліотеки, — каже Дмитро Павличко. — Загалом мої твори там спалили й повикидали.

— Ганьба. Прояв антиукраїнської кампанії. Хоча коли йде війна, від ворога можна чекати всього. Навіть у дитячому журналі "Барвінок" російські експерти знайшли екстремізм, — каже поет Іван Драч, 79 років. — Хочеться почути реакцію на подібні заборони від порядних російських письменників. Але не впевнений, що дочекаємося цього.

Раніше з бібліотеки вилучили сім інших книжок Дмитра Павличка. Також — твори лідера української партії "Братство" Дмитра Корчинського. Мерія Москви заявила про можливу ліквідацію бібліотеки. Відкриють центр слов'янської культури на її місці, кажуть.

Директора бібліотеки тримають під домашнім арештом

На два місяці російський суд подовжив домашній арешт Наталії Шаріної — директора Бібліотеки української літератури в Москві. Звинувачують у поширенні екстремістської літератури й розтраті бюджету закладу.

Адвокат Шаріної оскаржила продовження арешту. Суд не розглянув її звернення. Тому жінка не має права виходити з дому до 29 липня.

Наталію Шаріну арештували 30 жовтня 2015-го після обшуку бібліотеки.

Зараз ви читаєте новину «У Росії заборонили книжки Дмитра Павличка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі