понеділок, 01 жовтня 2012 14:15

"У нас уже корів нема, спасибі державі"

Автор: фото: Олександр ГУНЬКО
  Кандидат у народні депутати Іван Вінник (ліворуч) спілкується з виборцями в селі Михайлівка Нововоронцовського району Херсонщини. 15 вересня
Кандидат у народні депутати Іван Вінник (ліворуч) спілкується з виборцями в селі Михайлівка Нововоронцовського району Херсонщини. 15 вересня

Кандидат у народні депутати по виборчому округу №184 Іван Вінник, 33 роки, під'їжджає темно-коричневим "фольксваґеном". Спиняється біля перехрестя просп. Перемоги і вул. Піонерської в Новій Каховці на Херсонщині. Він за кермом. Поруч сідає довірена особа і начальник передвиборного штабу 48-річний Олег Зайченко, політолог із Херсона. Домовилися напередодні, що мене візьмуть на зустрічі з виборцями.

За півгодини ми в Новокаїрах Бериславського району. В центрі села стоять кілька вантажівок із вугіллям та фура з картоплею. Біля неї на землі — ваги. Неподалік дві занедбані двоповерхові будівлі.

— Це був торговий центр, а то — будинок культури. Усе порозвалювали, — каже худорлява засмагла білявка років 40.

— А це вугілля продають? — питає кандидат. — Як ви його купуєте — мішками?

— Відрами.

— Почім?

— 1,5 тисячі за тонну. Газу ж нема.

Біля роздоріжжя зібралися зо два десятки осіб, здебільшого літні селянки. Про щось сперечаються.

— Це ми за пошту матюкаємося, — говорить жінка років 50 у зеленій блузці й чорній спідниці. Сперлася на велосипед. — Галю, підходьте! — гукає до інших. — Багато людей на роботі. Та й ви запізнилися. Вибачте, ми люди сільські, що думаємо, те й кажемо.

— Вибачаюся, був зайнятий виробничими справами, — виправдовується Вінник. — Я генеральний директор заводу будівельних матеріалів у Новій Каховці. Створив його сам, узяв великий кредит у банку. Не знаю, коли розрахуюся за нього. Мені ніхто грошей дати не міг. Мама працювала вихователькою в дитсадку, а батько — на електромашзаводі. Я теж там починав, потім — у компанії "Чумак". Вирішив створити фірму. Зараз балотуюся у Верховну Раду. У мене є програма розвитку села. Скажіть, будь ласка, скільки вам платять за паї?

— По-різному. Хто 100, хто 200, хто — 390 гривень.

— За гектар?

— За пай.

— А фермер із гектара має 100 тисяч прибутку. У крайньому разі — 20. По телевізору кажуть про відродження села. Я проїхав по п'яти районах і ще не бачив жодного відродженого. Якщо стану депутатом, внесу законопроект про мінімальні закупівельні ціни на молоко і м'ясо, оплату за оренду паїв. Фермери вам мають платити наперед, а не після збору врожаю.

— Хай би до Бога ваші слова, — зітхає одна з жінок. — Їх усіх треба гнати з Верховної Ради. Стидно дивитись, як вони б'ються.

— Мій завод торік заплатив 18 мільйонів податків, — продовжує Вінник. — Але в області лишилися тільки 15 відсотків. Усе пішло на Київ. Не розумію, чому Херсонщину називають дотаційною. Хай тут залишають 70 відсотків, і нам вистачить і на школи, і на дитсадки, і на дороги — на все. І не треба буде ні в кого нічого випрошувати.

Зустріч триває із півгодини.

Їдемо в село Республіканець на березі Каховського моря.

Зайченко телефонує з мобілки:

— Рос, ти поставив у газету неправлений текст інтерв'ю. Ми замахаємося помилки виловлювати. Я зранку відправив тобі новий файл. На понеділок мені треба газета. Тираж 25 тисяч. Будемо виставляти намети.

О 10.11 Іван Вінник виходить з автівки і прямує до людей біля сільмагу. Він розташований у звичайній хаті з прибудованими сіньми. Тут теж переважно жінки. Збоку навпочіпки курить худорлявий літній чоловік у камуфляжі. У дверях — продавщиця у фартуху.

— Якщо ввести мінімальну закупівельну ціну на молоко, то біля кожної корови з'явиться робоче місце, — каже Вінник.

— У нас уже корів нема, спасибі державі, — відказує літня жінка в чорному брючному костюмі та квітчастій хустці — Тамара Мартищенко.

— Я проти продажу землі, — говорить Вінник. — Бо понаїдуть китайці, скуплять ваші паї за безцінь. Які у вас проблеми ще?

— Ті самі, що і скрізь, — дитсадок, дорога, освітлення.

— А можна, я свій вірш розкажу? — питає Тамара Мартищенко.

Декламує про те, яким було село раніше і яке стало занедбане. Присутні аплодують.

Після зустрічі їдемо з Тамарою Іванівною до її садиби, що майже край села. Виносить зошити із віршами. Олег Зайченко вибирає кілька, фотографує на мобільний. Обіцяє опублікувати.

— Клацайте все, тільки мені якусь копійку заплатіть, — каже авторка. — Бачите, як я живу? 25 років завідувала дитсадком. Тепер тулюся в кухні, а будинок стоїть порожній, бо взимку топити нічим.

Біля машини Вінник дає Зайченку 300 грн.

— Віднеси бабці гонорар.

Об 11.30 в'їжджаємо в Осокорівку Нововоронцовського району. Тут  запланований обід у кафе "Голлівуд". Води в рукомийнику нема. Місцевий активіст Володимир Власов, 55 років, зливає нам на руки з цеберка.

— У селі 2025 людей, — розповідає. — Раніше тут був колгосп-мільйонер "Україна". Скважина є, але воду качають по годинах. Під кафе переробили колишній універмаг.

Нам подають борщ із квасолею, пюре з котлетами, салат із помідорів та огірків, компот. Володимир Іванович говорить, такий обід коштує 30 грн із людини.

Після обіду розташовуємося за столиками біля кафе. Олег Зайченко показує зразок чорного піару — листівку, випущену із символікою і слоганами КПУ. Вона спрямована проти кандидата від Партії регіонів Миколи Дмитрука. Там розповідається про його прибутки, внески в акції й підприємства та інші статки. Загальна сума витрат 2011 року — понад 34 млн грн. "Не допустим бандитов к власти! Вернём страну народу!" — закликає текст.

— Комуністи ж не зовсім дурні, щоб виступати проти "регіоналів", — зауважує Зайченко. Підозрює, що це справа рук когось із заїжджих кандидатів, одного з Києва і одного — з Херсона.

За годину Іван Вінник починає зустріч із виборцями. Тут прийшли найменше людей — дві літні жінки, три дівчини, хлопець і чоловік років 60.  Наприкінці підходять іще три селянки.

Останнім пунктом стає Любимівка того ж району. Тут заплановано зустріч із людьми і концерт художньої самодіяльності з Нової Каховки. Край села бачимо напівзруйновану хату без вікон і дверей. Проминаємо церкву, під'їжджаємо до будинку культури.

— Директор клубу просить, щоб не було ніякої агітації, тільки концерт, — говорить місцевий активіст Максим.

— А ми нікого агітувати не будемо, — відповідає Зайченко. — Просто скажемо, що "регіонали" — під...аси. До речі, це літературне слово. Його вживав Микита Хрущов до художників-авангардистів.

— Цей Хрущов веселий хлопець був! — сміється Вінник. — А де наш піп?

— Батюшки не буде. Ти ж йому цеглу дав, він тепер будується.

О 15.09 у залі будинку культури зо три десятки людей. Починає Олег Зайченко:

— Спасибі, що прийшли. Бо влада хоче зробити нас байдужими і вигнати з цієї землі. Ми знайшли в окрузі п'ять безлюдних сіл. Стоять хатки, в них прописані люди, занесені у реєстр виборців, а нікого нема.

— Я знаю, що у вашому селі не видали паї, — звертається до присутніх Іван Вінник. — Ставши депутатом, я це питання вирішу.

О 15.32 виїжджаємо з Любимівки. До Нової Каховки 89 км. О 16.43 прощаємося у центрі міста біля універмагу. На спідометрі 310 км. Вінник каже, що заїде додому, збереться і за годину має виїхати до Сімферополя — у бізнесових справах.

Округ має проблеми з водопостачанням

Чи не найголовніша проблема округу — водопостачання й каналізація. Відсутність інвестицій та ремонту призвели до того, що людям бракує чистої води.

Нова Каховка бере питну воду з 18 артезіанських свердловин, з яких 10 розміщені на території міста. 2011 року місцева влада реконструювала самопливний колектор, протяжністю 620 м. Але основні споруди, що забезпечують водопостачання, у дуже поганому стані. За рахунок кредиту Світового банку провели тендер на закупівлю і монтаж нового енергозберігаючого насосного обладнання на об'єкти водопроводу, каналізації й очисні споруди. Але його досі не встановили.

Директор центру соціальних служб не мала доходу за минулий рік

10 кандидатів балотуються по виборчому округу №184.Четверо йдуть як самовисуванці, решта — від "Батьківщини", Компартії, Партії регіонів, УДАРу, Народної партії, "Єдиного центру".

Є безробітний самовисуванець Роман Воличенко. Від "Батьківщини" балотується лікар-отоларинголог Юрій Терлецький. Серед кандидатів троє освітян. Це — "литвинівець" Сергій Діденко, директор Херсонського інституту Міжрегіональної академії управління персоналом. Другий — комуніст Георгій Севрюков, який очолює Новокаховський "Відкритий міжнародний університет розвитку людини "Україна". Третій — "єдиноцентрист", колишній губернатор Херсонщини Борис Сіленков, який нині працює доцентом кафедри зовнішньоекономічної діяльності Херсонського економіко-правового інституту.

Найбіднішим із кандидатів виявилася самовисуванка, член Соцпартії 52-річна Ірина Терещенко. На посаді директора Нововоронцовського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді вона нічого не заробила за минулий рік. Про це свідчить її декларація, подана до Центрвиборчкому. Найбільше за 2011-й заробив самовисуванець і нардеп-"нунсівець" 54-річний Володимир Стретович — 606,7 тис. грн.

До виборчого округу №184 входять місто Нова Каховка, Бериславський, Великолепетиський, Великоолександрівський, Високопільський, Горностаївський і Нововоронцовський райони.

Оксана Перевозна

 

Зараз ви читаєте новину «"У нас уже корів нема, спасибі державі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі