четвер, 01 квітня 2021 00:35

У двох округах обрали народних депутатів

На довиборах до Верховної Ради 28 березня в окрузі №50 у Донецькій області переміг 50-річний Андрій Аксьонов від партії "Порядок". Набрав 65,46% голосів виборців. Колишній "регіонал", очолював селище Новодонецьке. 2014-го був одним з організаторів "референдуму" про створення Донецької народної республіки. Згодом заявив, що то було "соціологічне опитування".

2015-го став міським головою Добропілля. На сесії міськради відмовився оголосити хвилину мовчання за загиблими українськими воїнами. Їздив в окупований Крим. За дні відсутності виписував зарплату. Коли за цим фактом порушили кримінальну справу, Аксьонов утік із країни. Його оголосили в розшук. Пізніше повернувся — мовляв, був на лікуванні. Справа триває. У Криму отримав російський паспорт, каже народний депутат Олександр Лубінець. Дані Аксьонова є в реєстрі платників податків РФ.

Також відбувалися вибори на окрузі №87 в Івано-Франківській області. Про перемогу заявили 49-річний Олександр Шевченко від партії "За майбутнє" і висуванець від "Слуги народу" Василь Вірастюк, 46 років. Підрахунок триває. Штаби кандидатів обіцяють судитися.

— У Донецькій області не могло бути іншого результату. Київ так і не навчився працювати з місцевими, — каже політолог 43-річний Віктор ­Таран.

— Там район, де 15 відсотків проукраїнських виборців, 30 — проросійських, решта — голосують за тих, хто показує силу. Бачать політика, який готує "референдум", 2015 року обирається мером, балотується 2019-го й зараз у нардепи. В очах виборців — це шанована людина, яка має зв'язки, владу, авторитет. За такого голосуватимуть і далі.

Здивувало, що Юлія Кузьменко (41-річна дитяча кардіохірургиня. Одна з підозрюваних — разом із музикантом, ветераном російсько-української війни Андрієм Антоненком та військовим медиком Яною Дугарь — у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Балотувалася від "Європейської солідарності". — ГПУ) набрала майже 7 відсотків. Думав, буде менше.

Чому в країні можливе висування Аксьонова? Це питання до попередньої влади. Такі люди не повинні були балотуватися ні 2015-го, ні позаторік. А мали сидіти. Це невміння української влади захищати національні інтереси.

На Прикарпатті кандидати через суди вириватимуть перемогу. За паралельним підрахунком, розрив між ними — 192 голоси. Тому скасування результатів навіть на одній дільниці може змінити переможця. По суті, бачимо протистояння між Зеленським і Коломойським. Для обох важливий виграш у цьому окрузі. Першому — щоб укріпитися в очах виборців, показати перемогу на мажоритарці в Західній Україні. Другому — отримати додатковий багнет у Верховній Раді, щоб було легше шантажувати президента й уряд перед голосуваннями. Жоден не готовий поступитися.

Зараз ви читаєте новину «У двох округах обрали народних депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі