четвер, 10 травня 2007 17:25

Третьяков: "У мене в Ощадбанку 18 мільйонів гривень". Інтерв"ю

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Під час інтерв’ю Олександр Третьяков викурив мало не півпачки цигарок
Під час інтерв’ю Олександр Третьяков викурив мало не півпачки цигарок

Кабінет народного депутата "нашоукраїнця" Олександра Третьякова, 37 років, знаходиться на четвертому поверсі в центральному офісі "Нашої України" на вулиці Спаській, 37. Це — на Подолі, неподалік Контрактової площі. Подейкують, що будівля належить самому Третьякову. На столі стоїть із десяток фотографій у рамках. На одній — батьки, на інших — дружина і донька. Але найбільше фотографій з Віктором Ющенком. По одній із 2002-го, 2003-го, 2004-го і 2005 років.

— Это август 2005 года. За две недели до скандала с Зинченко, — депутат показує останнє фото.

На тлі гірського монастиря у Грузії президент Віктор Ющенко обіймає свого першого помічника Олександра Третьякова. Мине три тижні, й президент відсторонить його від виконання обов"язків через звинувачення у корупції з боку екс-держсекретаря Олександра Зінченка. Третьяков судитиметься і виграє. Але скандал і прізвисько "любий друг" відсуне його від Ющенка майже на півтора року.

Тепер він знову частий гість на Банковій. Перед початком інтерв"ю Третьяков каже, що має 50 хвилин. Щойно телефонував голова Секретаріату президента Віктор Балога і призначив зустріч. Третьяков працює над об"єднанням "Нашої України", "Народної самооборони" та "Української правиці" в один виборчий блок.

Які шанси, що такий блок буде створено?

— Якщо "Народна самооборона" і "Правиця" будуть керуватися державними інтересами, а не працевлаштуванням своїх лідерів, то шанси дуже високі. Якщо титульна партія блоку — "Наша Україна", то не треба диктувати якісь вимоги.

Основна проблема — їхня вимога великих квот у виборчому списку?

— Нехай покажуть тих людей, які мають увійти у список. Ми ж бачимо, що з квоти Народного руху зараз вийшли чотири народні депутати: троє пішли в БЮТ, один — в антикризову коаліцію. А з квоти партії "Наша Україна" не вийшов ніхто. Блок — це крок до єдиної партії. Після виборів ми мусимо об"єднатися в одну партію.

Хто міг би очолити цей блок?

— Титульна партія — "Наша Україна". Тому очолить її лідер В"ячеслав Кириленко.

Раніше говорили про те, що першим номером буде екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

— Ми запрошували Луценка в партію. Навіть казали, що є пропозиції обрати його лідером "Нашої України". Але тепер — все, поїзд пішов. З"їзд відбувся. У нас уже є лідер.

Однак у Луценка такий рейтинг, що він може поторгуватися за велику кількість місць у списку для своїх людей і посади...

— Спочатку Мороз торгувався за дуже високі посади, Тимошенко торгувалася, Порошенко торгувався за дуже високі посади, — перебиває Третьяков.

Витягує з пачки "Мальборо ультралайт" цигарку й запалює. Протягом розмови скурює майже півпачки.

Тоді Луценко може піти окремо і очолити окрему фракцію у Верховній Раді.

— Я не заперечую. Значить, ми з ним об"єднаємося в парламенті.

А Литвина запрошували у список блоку "Наша Україна"?

— Я особисто дуже поважаю цю людину. Я був одним із ідеологів блоку "Ющенко, Литвин і Тимошенко" на виборах 2006 року. Як член президії партії, якщо б стояло питання про участь Володимира Литвина, я б голосував "за".

На минулих виборах БЮТ серйозно відірвався від "Нашої України": 22% проти 14%. Чи на цих виборах ситуація вирівнюватиметься?

— На цих виборах "Наша Україна" отримає перевагу. Виборець за останній рік уже зрозумів, хто є хто.

Чи може бути так, що після дострокових виборів прем"єром не буде ні Віктор Янукович, ні Юлія Тимошенко?

— Після виборів побачимо, яка політична сила скільки взяла. Відповідно до цього буде сформована виконавча влада. Перші номери списків повинні йти працювати і відповідати за все, що обіцяли.

Кириленко, наприклад, може очолити уряд?

— Якщо "Наша Україна" отримає перевагу, то чому ні?

Партія регіонів зараз не є самостійною

Чи на цих виборах "Наша Україна" включатиме знову до першої десятки співаків, телевізійних ведучих?

— Партії "Наша Україна" всього два роки. Ми вчимось. Упевнений, що цього разу не будемо їх включати.

Кажуть, що Віталія Кличка запросили.

— Ну, він уже не спортсмен, він уже більше політик — балотувався на мера Києва. Так само можна говорити про мене, що я — бізнесмен. Я вже політик, а не бізнесмен.

А що ви зробили зі своїм бізнесом?

— Продав.

Тепер живете на відсотки?

— Так. Тримаю в Ощадбанку. У мене там біля 18 мільйонів гривень. Порахуйте, 10% річних — це мільйон вісімсот. Але турбує інше: коли в політиків великі будинки, а в декларації про доходи — 36 тисяч гривень.

Чи візьме "Наша Україна" в список бізнесменів на цих виборах?

— Знаєте, а бізнесмени не виходять з нашої фракції в парламенті...

А як із принципом відділення бізнесу від влади?

— А що таке "відділення бізнесу від влади"? У владі не можна займатися бізнесом. Але у владу можна приходити з бізнесу. Там — кладезь професіоналів. І якщо відмовитися від участі бізнесменів у професійній політиці, то де тоді брати кадри?

Брати професійних політиків.

— Кінаха, наприклад? Він же професійний політик! — сміється Третьяков.

Але в бізнесменів при владі інша логіка, ніж у держслужбовців.

— Не переконаний. У Нью-Йорку, наприклад, бізнесмен Блумберґ став мером. Багато людей із бізнесу стали ефективними політиками — Тимошенко, Пінчук, Ахметов, Гайдук, Балога. Він, до речі, дійсно класний глава Секретаріату президента, хоча вийшов із бізнесу. Але є й невдалий приклад політика від бізнесу — подивіться на мера Києва.

Питання в тому, чи всі вони залишили бізнес?

— Я залишив.

А Балога?

— Я вважаю, що так. Я ні разу не чув, щоб він свій бізнес десь лобіював.

А Порошенко залишив?

— Судячи з того, що цукерки "Рошен" не стали гіршими, Петро Порошенко не втратив контролю над підприємством.

Як, на вашу думку, теперішні часи оцінюватимуть через 20 років?

— Наші нащадки напишуть, що за каденцію Ющенка країна стала демократичною, стала на незворотний шлях до Європи, отримала свободу слова. А те, що зараз відбувається, — це лише зміна поколінь у політиці, — Третьяков плює на палець і загинає пальці на іншій руці: — Оці Морози, Симоненки, Кінахи та інші — геть. Спеціально плюю на палець, — додає Третьяков з посмішкою.

Яка найбільша помилка прем"єра Януковича?

— Те, що він не зупинив своє оточення, яке займалося фальсифікаціями. Я не можу сказати, що Янукович — ворог України. Впевнений, що він державу не продає. Просто він такий, який є. Люди, коли їм за 50 років, уже не змінюються. Я бачу, що Партія регіонів хоче вчитися. Вона за своїм розвитком на пару років відстає від Ющенка і "Нашої України". Бачите, вони вже згодні на вибори. А ще тиждень тому казали, що ні. Вчаться! Зараз кажуть, що вибори мають будуть восени, а сядуть подумають...

Олександр Третьяков бере ручку і починає писати на аркуші. Каже, що президент уже пішов на поступки коаліції і прем"єрові. Першого разу він призначив вибори на 27 травня. Згідно з Конституцією, після виборів, протягом двох місяців, мають бути сформовані коаліція та уряд. Тому 1 серпня нова влада вже діяла б. Однак президент пішов на компроміс і переніс вибори на 24 червня, а готовий погодитися і на 8 липня. Отже, формування влади завершиться до початку вересня. Почнеться затвердження бюджету на наступний рік, і в державі не буде проблем через вибори.

— Що нам пропонує Партія регіонів? Вибори 14 жовтня. Плюс два місяці — новий рік. Держава без бюджету, люди не знають, які будуть зарплати, області не можуть прийняти свої бюджети...

Чому ж вони це пропонують?

— Партія регіонів зараз не є самостійною. Вона пливе у фарватері юних ленінців — соціалістів і комуністів. Ленінці хочуть в СРСР. Для них — чим гірше в незалежній державі, тим краще, бо можна пробувати затягнути країну в новий СРСР. Скажу більше: вони — вороги суверенної України. І в країни є класний шанс демократично їх позбутися — не обрати до парламенту.

1970, 20 березня — Олександр Третьяков народився в Києві
1992 — закінчив Київське вище військово-інженерне радіотехнічне училище
1995 — заснував і очолив фірму "АТЕК-95"
1999 — закінчив Європейський університет фінансів, інформаційних систем, менеджменту і бізнесу
2002 — обраний народним депутатом від "Нашої України"
2005 — призначений першим помічником президента
2006 — обраний народним депутатом від "Нашої України"
Одружений, має доньку.

Зараз ви читаєте новину «Третьяков: "У мене в Ощадбанку 18 мільйонів гривень". Інтерв"ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі