пʼятниця, 27 серпня 2021 06:25

"Треба тиснути. Щоб у Кремлі готувалися віддавати наші території"

— Влада організувала "Кримську платформу" і це вже досягнення. Бо зробити це було непросто. Росія чинила шалений тиск. Цей саміт — початок системної роботи стосовно повернення Криму, — каже колишній віцепрем'єр уряду Автономної республіки Крим, ексдепутат Верховної Ради 60-річний Андрій Сенченко.

— Але тільки "Кримською платформою" проблему півострова не вирішити. Треба, щоб інші країни долучалися до тиску на Росію. І досягти такого рівня санкцій, аби в Кремлі захотіли повернути нам Крим. І думали, як це пояснити своїм громадянам.

Чи вдалося підняти на новий рівень питання деокупації Криму?

— Безумовно. Раніше були лише ритуальні згадки. Нарешті почалася практична робота. До української проблеми прикуті всі погляди.

Заяви іноземних делегацій були суголосні українській позиції. Лише представник Словенії сказав, мовляв, ми і з вами, і з ними. Росія велика країна — має інструменти тиску на малі держави. Але ті, що сповідують демократичні цінності, підтримують Україну — країни Балтії, Польща.

Спроби РФ узаконити окупацію є неприйнятними, йдеться в декларації учасників "Кримської платформи". Які практичні наслідки матимуть рішення першого саміту?

— Це лише крок. Таких потрібно ще багато. Дій Росії неприйнятні — під цим підписалися представники майже 50 держав. Це важливо.

Треба працювати, щоб світ перестав використовувати термін "анексія". Це окупація.

У Криму живуть 2 мільйони українських громадян. Вони не розуміють, кого наша влада вважає жертвою окупації, а кого — зрадником. Така невизначеність допомагає агресору налаштовувати їх проти України. Необхідний закон, який визначав би статус людей на окупованій території. І негайно.

Потрібна міцна армії. Не просто контрактна, а професійна. Це інша якість та інші можливості захищати країну, повертати захоплені території.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав "Кримську платформу" безперспективною русофобською акцією. Про що свідчить реакція Росії?

— У представників російської влади постійно проскакують істеричні нотки. Кремль турбує, що українській владі вдалося привернути увагу до деокупації Криму. Треба щодня підвищувати градус. Без пауз. Щоб у Москви не було ілюзій. І щоб там готувалися до повернення наших територій.

Зараз ви читаєте новину «"Треба тиснути. Щоб у Кремлі готувалися віддавати наші території"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі