четвер, 31 грудня 2009 07:23

"Тимошенко здає національні інтереси"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Колишній нардеп Степан Хмара сподівається, що в українців спрацює інстинкт самозбереження і вони проголосують за Віктора Ющенка
Колишній нардеп Степан Хмара сподівається, що в українців спрацює інстинкт самозбереження і вони проголосують за Віктора Ющенка

"Тимошенко не має ні морального, ні юридичного права лізти в президенти, — каже її колишній соратник, екс-нардеп Степан Хмара, 72 роки. — В неї стільки кримінальних хвостів, що в іншій державі вона давно позбулася б політичної арени".

Степан Ількович останні чотири з половиною роки критикує прем"єра. До березня 2005-го був її заступником у партії "Батьківщина". Пішов через те, що Тимошенко взяла до себе "олігархів-кучмістів". Нині — в Українській народній партії.

Хмара призначає зустріч за 10 днів до Нового року в колишньому депутатському готелі "Національний" неподалік Верховної Ради. Запізнюється на 1,5 год. Каже, прощався з покійним нардепом-"нунсівцем" Іваном Сподаренком. Знімає руду дублянку, кашкет і маленьким гребінцем причісує скроні. Підіймається ліфтом на третій поверх. Сідаємо на великий бордовий диван посеред просторого холу, під двома прикрашеними ялинами.

Чому Тимошенко не має права йти в президенти? Кримінальні справи проти неї закриті.

— Треба подивитися, як вони закриті. В Росії вони закриті по нереабілітуючих обставинах, тобто за давністю терміну. Це означає, що визнані кримінальні дії. Відповідні особи, які йшли по цій справі — високі чиновники російського Міністерства оборони були засуджені і навіть уже відбули покарання. В Україні кримінальні справи проти Юлії Володимирівни й кільканадцятьох представників "Єдиних енергетичних систем", якими вони керували і які є сімейною власністю Тимошенків, були незаконно закриті. Але як це зробили, знають тільки вони зі Святославом Піскуном, який тоді був генпрокурором. Він безпідставно і необґрунтовано закрив усі справи. Якщо Україна стане справді правовою державою, то до цього безперечно повернуться. Адже йдеться про дуже великі зловживання і завдання колосальних збитків Україні. Справа йде на мільярди доларів, які були фактично награбовані на українському ринку і виведені за кордон.

Тимошенко розповідає, що немає навіть квартири, а живе в орендованому будинку.

— Це брехня! І як так може бути, що в неї такий високий рівень підтримки? Це говорить, що наше суспільство сьогодні дуже нездорове. Таких, як Тимошенко, не можна допускати до влади. Якщо проаналізувати її перебування на посаді прем"єра, то треба висунути цілий ряд звинувачень.

Яценюк, Гриценко і Костенко мають підтримати Ющенка. Бо розпилятися — це відкривати дорогу антиукраїнським силам

Найперше, вона має бути притягнена до кримінальної відповідальності за злочинні газові угоди з Росією від 19 січня цього року. Створено механізм фінансового знекровлення України для того, щоб поставити її в кабальну залежність від Москви. І ми вже пожинаємо тяжкі наслідки, бо фактично "Нафтогаз" перетворено на банкрута, його борги сягають понад три мільярди доларів через непомірні розрахунки за російський газ. Нам виставили найвищу ціну в Європі.

Прем"єр назвала ці угоди перемогою. Мовляв, ми отримали дешевий газ.

— Цинічна брехня! Людина вважає нас дебілами, чи, на жаргоні, "лохами", з якими можна творити, що заманеться. Якщо це ринкова ціна, то чому газ для Німеччини дешевший, хоч Україна ближче? Свідомо були завищені обсяги споживання газу. Навіть до спаду виробництва було не потрібно його стільки. Також занижена ціна на транзит у кілька разів. Путіну комфортно працювати з Тимошенко, бо вона здає національні інтереси. Чому так? Це індульгенція за кримінальні справи, порушені проти неї в Росії. Але ж так Тимошенко поставила в заручники всю країну. Якщо росіянам вона завдала збитків на сотні мільйонів доларів, то українцям — на мільярди. Ось результат її діяльності на посаді прем"єра. Якби Тимошенко стала президентом, то це була б трагедія для країни.

Опитування показують, що боротьба за президентське крісло триває між нею і Януковичем. Звідки взятися альтернативі?

— Ще не вечір. Сподіваюся, в українців спрацює інстинкт самозбереження й здоровий глузд, і у другий тур вийде Віктор Ющенко. Там він переможе Януковича. Якщо ж вийде Тимошенко, то програє йому.

За рахунок чого Віктор Ющенко може вийти в другий тур?

— Йде пропаганда, що от Ющенко не впорався з президентством, що не такий. Давайте поглянемо об"єктивно. Після того, як зруйнували Конституцію 2004 року, у президента фактично забрали повноваження і він не може впливати на виконавчу владу: ні призначити, ні звільнити. Як він може відповідати за людей, які йому не підпорядковуються?

Хіба в перший рік Ющенко не міг розпустити Верховну Раду і сформувати більшість під себе?

— Я розумію, що він допустив чимало помилок. Головна в тому, що не розпустив парламент. Можливо, він тоді був романтиком. Вважав, що повірити можна на слово. Тимошенко рвалася до влади. Він же думав, що вона захищатиме інтереси України, а не хотітиме узурпувати владу. Хоча вже з перших днів вона думала, як стати президентом. Уже через кілька місяців після її призначення на посаду прем"єра було видно, що Тимошенко не справляється. М"ясна криза, бензинова криза, цукрова криза, авантюри з курсом гривні, коли в квітні 2005 року за одну ніч був обвалений долар і завищений курс національної валюти. Фактично було обкрадено мільйони наших заробітчан. Нанесено серйозного удару по експортерах, відкрито навстіж ринок для іноземних споживчих товарів. Це вдарило по нашому виробнику, особливо в легкій, переробній промисловості, тваринництві. І зараз ми вже пожинаємо наслідки.

Старше покоління пережило комуністичну диктатуру, мафіозну, то Тимошенко можна зачислити до лідерів мафії міжнародного класу. Вона стільки збитків завдала українській економіці в середині 1990-х! Тоді ЄЕСУ мало преференції на постачання газу підприємствам країни, бо була установка Кабміну й особисто Павла Лазаренка, з яким вони співпрацювали. У Росії купували газ від 10 до 30 доларів за тисячу кубометрів, а в Україні реалізували по 80–90, забираючи під це ліквідну продукцію за заниженими цінами. Таким чином ЄЕСУ ставила підприємства на межу банкрутства. Деякі справді банкрутували, а потім їх "прихоплювали".

Багато людей розчарувалися у старих політиках, хочуть бачити нових. Чи є такими Арсеній Яценюк, Сергій Тігіпко?

— У мене це викликає посмішку. Вони тільки називають себе новими. Але всі були чи є на посадах. І що зробили?

Лідер вашої партії Юрій Костенко теж балотується в президенти.

— Я закликав демократичних кандидатів Яценюка, Гриценка і Костенка підтримати Ющенка. Бо розпилятися — це відкривати дорогу антиукраїнським силам.


Утретє став батьком у 65 років


Хмара має другий шлюб. Дружина молодша від нього на 30 років.

— У нас спільні погляди, тому доля й обставини нас звели. Раніше була журналісткою, деякий час працювала моїм помічником як нардепа. Зараз не працює. А наш 7-річний Тарас — це радість, — усміхається й каже, що більшість часу присвячує синові. — Він пішов у перший клас. Молодий син дає більше енергії — не відчуваєш свого віку. Є ще донька Соломія і син Роман та четверо внуків. Син живе в Чернівцях. Донька вийшла заміж за канадського українця. Я їжджу рідко до неї, більше вона приїжджає. Моє друге одруження діти сприйняли нормально, конфлікту не було.

Міг нерухомо лежати до 15 діб

Степан Хмара народився в селі Боб"ятин Сокальського району Львівщини. За професією — стоматолог. 1980-го засуджений на сім років таборів за "антирадянську агітацію та пропаганду". Сидів у Пермській області.

— Там ні постільної білизни, ні покривала — лише тонка роба та дощаті нари, — згадує. — Друзі зігрівалися зарядкою. Але ж годували через день, треба було берегти калорії. Єдина можливість урятуватися — зігнутися калачиком і нерухомо лежати. Так могло тривати до 15 діб.

Степан Хмара із Левком Лук"яненком, Михайлом Горинем, був серед засновників Української республіканської партії. Потім створив Українську консервативну республіканську партію.

Народний депутат першого, другого, четвертого скликань. Під час першого депутатства побився на майдані Незалежності з полковником Григор"євим. Із нього зняли недоторканність і ув"язнили майже на рік.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко здає національні інтереси"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі