четвер, 18 лютого 2010 08:03

Тимошенко вимагає третього туру

Автор: фото: УНІАН
  Народні депутати-”бютівці” Валерій Писаренко (спереду) та Володимир Пилипенко у вівторок, 16 лютого, заносять до Вищого адміністративного суду коробки із доказами порушень під час другого туру президентських виборів
Народні депутати-”бютівці” Валерій Писаренко (спереду) та Володимир Пилипенко у вівторок, 16 лютого, заносять до Вищого адміністративного суду коробки із доказами порушень під час другого туру президентських виборів

"Давайте розберемося, що хоче Юля. Бо ця "бютівка" брехуля. До того ж кар"єристка — їй владу подавай. Бо там для Юлі рай", — декламує у вівторок власного вірша перехожим киянка 57-річна Віра Іванова.

Вона стоїть біля Вищого адміністративного суду. Туди близько 16.00 приїжджає прем"єр-міністр 49-річна Юлія Тимошенко із позовом. Вимагає результати другого туру визнати недійсними і зобов"язати Центрвиборчком призначити дату проведення третього туру президентських виборів.

Біля суду на Тимошенко чекають депутати від БЮТу та Партії регіонів. Її чорний "мерседес" оточує юрба. Кремезний охоронець відчиняє задні дверцята, допомагає пасажирці вийти та веде скрізь натовп. Поруч ідуть "бютівці".

— Ганьба! Ганьба! — кричить "регіонал" Олександр Стоян, 66 років.

Його відштовхують подалі від глави уряду.

Прем"єр іде до суду. За нею — "бютівці" Валерій Писаренко та Володимир Пилипенко несуть коробки з дев"ятьма томами матеріалів про порушення на виборах.

— Там є докази фальсифікацій, фото- та відеоматеріали, — говорить Тимошенко. — Можу навести приклад. Удалося відкрити дільниці у Криму, всі вони мали фальсифікації. Кожна мала відхилення від даних протоколів — до 8 відсотків на користь Януковича. Переконана, що так було і на всіх інших дільницях.

Передавши позовну заяву і матеріали, Тимошенко їде. Депутати також роз"їжджаються. Залишається "бютівець" 42-річний Сергій Власенко:

— Суд має негайно розглянути позов. За законом розглядати можуть два дні. Тобто мають закінчити опівніч у четвер. Цю справу треба слухати відкрито, без перерви — з ранку до вечора.

Суд перейшов на посилений режим роботи, з 9.00 до півночі. Суддею-доповідачем у цій справі став Олександр Нечитайло.

Пилипенко та Писаренко несуть коробки з дев"ятьма томами матеріалів про порушення на виборах

Уздовж вул. Московської, на якій розташований суд, Партія регіонів поставила близько сотні синіх наметів. У кожному по двоє-троє людей. Кажуть, що із журналістами дозволено спілкуватися тільки старшому групи.

— Хлопці — волонтери. Грошей не отримують, — запевняє Дмитро Лебедєв, 30 років. — З"їхалися зі всієї України. Живуть на базах відпочинку під Києвом. Дехто — у знайомих. У нас налагоджено триразове харчування, замовили доставку обідів за внески народних депутатів. Нам часто дорікають, мовляв, "хлопців спортивної статури" звезли. А що ж ви хотіли, щоб ми дівчат у такий мороз на вулиці цілодобово тримали?

Суд зупинив рішення про перемогу Януковича

Вищий адміністративний суд 17 лютого зупинив дію рішення Центрвиборчкому про встановлення результатів виборів президента до розгляду позову Юлії Тимошенко. Водночас суд не задовольнив клопотання прем"єрки щодо заборони Вікторові Януковичу складати присягу президента на урочистому засіданні Верховної Ради наступного четверга. Причина: той не є відповідачем у цій справі, тому у суду немає правових підстав забороняти інавгурацію.

— Суд має розглянути скаргу Тимошенко за два дні, — пояснює колишній керівник Центрвиборчкому Ярослав Давидович, 61 рік. — Але якщо виявлять нові обставини і потрібні будуть перевірки, то можуть і продовжити строк. Однак до інавгурації мають встигнути.

Оксана ПЕРЕВОЗНА

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко вимагає третього туру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі