середа, 12 березня 2008 19:11

Тимошенко попросила Ющенка звільнити київського мера

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко під час вчорашнього засідання уряду найголосніше сміявся з жартів над київським мером Леонідом Черновецьким. 18 січня цього року вони ледь не побилися після засідання Ради нацбезпеки та оборони
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко під час вчорашнього засідання уряду найголосніше сміявся з жартів над київським мером Леонідом Черновецьким. 18 січня цього року вони ледь не побилися після засідання Ради нацбезпеки та оборони

В середу зранку під стінами Кабінету Міністрів зібралися майже 20 пенсіонерів. Тримали прапори організації "Я — киянин" та закреслені фото столичного мера Леоніда Черновецького. На одному з них домалювали червоні ріжки. Люди чекали на приїзд міського голови, який мав звітувати на засіданні уряду.

У залі для розширених нарад збираються урядовці та нардепи від Блоку Юлії Тимошенко та "Нашої України — Народної самооборони". Перемовляються, що нині усуватимуть з посади Черновецького. Прем"єрка 47-річна Юлія Тимошенко приходить у чорній сукні зі світлими рукавами-ліхтариками. Говорить, що першим на засіданні доповідатиме про свою роботу Леонід Черновецький. Але його місце з табличкою пусте — столичний мер не прийшов на засідання.

— Я б хотіла, щоб уряд зафіксував таке ставлення пана Черновецького, бо за Конституцією київська міськдержадміністрація є підзвітною уряду, — зауважує Юлія Тимошенко. — Він так себе поводить тому, що захищений у коридорах влади тими, хто зобов"язаний його притягнути до відповідальності.

Столичну мерію глава уряду звинувачує у "махровій корупції" та розбазарюванні землі. Юлія Тимошенко передає слово міністру економіки Богданові Данилишину. Той розповідає, що Черновецький завдав втрат бюджету на 2 млрд грн через продаж земель за заниженими цінами. А також виплачував занадто високі премії своїм заступникам.

Доки з трибуни виступають інші посадовці, міністр молоді, сім"ї та спорту 32-річний Юрій Павленко виходить із зали. За кілька хвилин повертається. Але на його місці сидить журналіст.

— Можна я сяду? — червоніючи запитує Павленко.

Журналіст швидко встає. Міністр обертається до колег по Кабміну й ніяково усміхається:

— От бачите, навіть своє місце молоді віддаю.

Хіба немає медиків, які скажуть, що Черновецький — нездоровий?

Юлія Тимошенко запрошує виступити попереднього мера Києва, нині нардепа-"нашоукраїнця" Олександра Омельченка, 69 років. Той каже, що Черновецький не володіє ні українською, ні російською мовою. У залі сміються. Прем"єрка прикриває рота долонею, а найголосніше регоче міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Омельченко показує ранкову газету з інтерв"ю нинішнього мера. Там також опубліковано фото написаного від руки звернення Черновецького до киян.

— Ну не може ж людина з вищою освітою у семи рядках зробити сім помилок, навіть на русском язикє, — розмахує газетою Омельченко. — За два роки він не проводить і не організовує жодної сесії міськради, як це записано у "Законі про держслужбу". Хто дав йому право сміятися так над столицею?

Колишній мер переконує, що Черновецький не прийшов на засідання Кабміну з відома Секретаріату президента. Мовляв, там його "кришують" і покривають. Додає: всі бачать, що Черновецький хворий, і пропонує написати йому заяву про звільнення за станом здоров"я.

— Василь! Князевич! — Олександр Омельченко звертається до міністра охорони здоров"я. — Чого ти мовчиш, опустив голову і почервонів? Дивись на мене! Я ж тебе з Волині брав на роботу в Київ, ти ж був кращим головним лікарем. Хіба немає медиків, які скажуть, що Черновецький — нездоровий?

Князевич йому нічого не відповідає і потуплює очі. Замість 5 хв. Омельченко виступає втричі довше. Тимошенко мовчки слухає. Олександр Олександрович поглядає на неї й каже, що розуміє: говорить довго.

— Ви добре вже часу перебрали, — відповідає прем"єр.

Олександр Омельченко ще кілька хвилин розповідає про розбазарювання Черновецьким столичних земель. Потім Юлія Володимирівна запрошує до трибуни заступника генпрокурора Сергія Винокурова. Той каже, вони виявили багато зловживань у діяльності київської влади і порушили понад 50 кримінальних справ. Тимошенко запитує: чи Генпрокуратура порушила особисто проти Черновецького хоч одну кримінальну справу?

— Якщо Верховна Рада і Кабмін направлять до Генпрокуратури докази, то вона займеться розслідуванням злочинів Леоніда Черновецького, — відповідає Винокуров. — Поки що мені не відомо жодного такого факту

Заступник генпрокурора пояснює, що столичного мера можна усунути від виконання обов"язків тоді, коли його визнають винним у скоєнні злочину. Юлія Тимошенко пропонує міністрам проголосувати за звернення до президента, щоб він усунув Черновецького з посади голови Київської міськдержадміністрації. Підтримують це 16 урядовців, п"ятеро утримуються.

Перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак каже, що Віктор Ющенко не може звільнити столичного мера. Адже ще за часів Леоніда Кучми Конституційний суд заборонив главі держави робити це. Додає, що президент буде радитися з юристами щодо виходу із ситуації.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко попросила Ющенка звільнити київського мера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі