вівторок, 27 січня 2009 16:52

Тимошенко подарувала патріархові старовинну ікону й телевізор

Із самого ранку в ошатному триповерховому будинку в центрі Києва повно людей. Це резиденція предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату, Святішого патріарха Київського і всієї України-Русі Філарета. Йому виповнюється 80 років.

Простора синодальна зала патріархії прикрашена старовинними картинами. У ній щедро накриті столи — сюди привітати духовного пастиря ідуть усі охочі. Ювіляр у білому каптурі (це символ патріаршої влади) з панагією, бадьорий і усміхнений. Має вигляд молодший за свій поважний вік. Владика Філарет приймає привітання від вірян, духовенства, громадських і державних діячів. Йому допомагає усміхнений отець Єпіфаній — секретар Святійшого й одночасно намісник стародавнього Видубицького монастиря у Києві.

Чверть до одинадцятої під парадний вхід резиденції під"їжджає ескорт прем"єр-міністра України. Спершу журналісти помічають керівника апарату глави уряду Михайла Лівінського. Невдовзі з охороною заходить Юлія Тимошенко. Несе великий букет білих троянд. Прем"єрка прямує не до великої зали, де вже зібралося чимало людей, а усамітнюється з іменинником у його кабінеті. Вона прагне не демонструвати публічно свої релігійні почуття. Стверджує, що це — приватна справа кожного. Тому й на державних заходах у Святій Софії воліє стояти в кутку, подалі від камер.

На державних заходах у Святій Софії прем"єр воліє стояти в кутку, подалі від камер

Розмова між патріархом і Юлією Тимошенко триває зо чверть години. Коли ж прем"єрка виходить, журналісти від оточення іменинника дізнаються, що вона подарувала главі УПЦ КП старовинну ікону Спасителя. До неї додається відповідний мистецтвознавчий сертифікат. А напередодні Філаретові в подарунок від Тимошенко завезли ще й великий телевізор із пласким екраном.

— У синодальній залі стояв старий і громіздкий — видно, хтось із помічників Юлії Володимирівни помітив це. Тому прем"єр піднесла ще й такий сюрприз Владиці, — розповідають працівники патріархії.

Тимошенко тепло прощається зі Святішим Філаретом, бере благословення у нього та швидко прямує до автівки.

Після неї до патріарха продовжують приходити нові й нові люди. До кінця дня в резиденції предстоятеля Київського патріархату побували майже 400 делегацій від різних державних і громадських організацій та установ. Тепер у церкві навіть думають створити музей подарунків Філаретові.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко подарувала патріархові старовинну ікону й телевізор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі