четвер, 11 червня 2009 18:08

"Тимошенко була готова на все"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Народний депутат-”бютівець” Сергій Міщенко запевняє, що не бачив кінцевого варіанту так званої Конституції БЮТ і Партії регіонів
Народний депутат-”бютівець” Сергій Міщенко запевняє, що не бачив кінцевого варіанту так званої Конституції БЮТ і Партії регіонів

"Нас первых "кинули", чтобы мы потом не "кинули" Блок Литвина и НУ-НС. Тогда мы бы выглядели в глазах людей как "кидалы". Янукович сделал нам услугу", — так розмірковує у вівторок у кулуарах Верховної Ради 37-річний нардеп-"бютівець" Сергій Міщенко. За два дні до цього лідер Партії регіонів вийшов із переговорного процесу щодо створення коаліції з БЮТ та внесення змін до Конституції.

Міщенко вітається з однопартійцем Віктором Швецем. Тримає чорний чохол для мобільного телефону із крокодилячої шкіри.

— Вот Ющенко хочет снова направить нам свою Конституцию. Но я, как глава Комитета по вопросам правовой политики, отослал ее назад, чтобы и духу ее здесь не было,— зневажливо відмахує рукою.

Раніше Міщенко три роки працював із президентом. Консультував його з юридичних питань, коли той ще був в опозиції.

— Після помаранчевої революції я одразу пішов від нього, — розповідає "бютівець", підіймаючись на третій поверх Верховної Ради. — Він же "кинув" своїх на другий день, як став президентом. Тому Тимошенко запросила мене у свою команду через Олександра Волкова (колишній перший помічник президента Кучми і радник Юлії Тимошенко. — "ГПУ"). Він організував нам зустріч.

Чому Тимошенко і Янукович понад рік домовлялися про нову Конституцію та коаліцію? Боялися програти президентські вибори?

— На останніх зібраннях фракції Юлія Володимирівна говорила: "Я поставила власні рейтинги на користь загальної стабілізації". Тимошенко була готова на все, в тому числі поділити владу в країні не тільки з НУ-НС і Блоком Литвина, а й з Партією регіонів. Краще тримати їх при собі й контролювати. От Єхануров (колишній міністр оборони) — квота президента. Але ж ми його контролювали, і КРУ знайшло стільки порушень — і за ковбасу, і за дизпаливо.

У прем"єрки не було іншого способу залишитися при владі, бо її рейтинги падають?

— Рейтинги впали несуттєво. Хоча негатив від переговорів із "Регіонами" є. Коли постало питання про об"єднання, то Тимошенко вибрала стабілізацію, а не рейтинги. Після виборів Партія регіонів і БЮТ на Марс не полетять і нам доведеться й далі шукати спільну мову. Наприклад, виграє Янукович. Хто залишається прем"єр-міністром? Юлія Володимирівна. Як їм далі працювати?

Янукович, якщо стане президентом, оголосить парламентські вибори й домовиться з іншими ключовими гравцями.

— Я сьогодні спілкувався з донорами Партії регіонів. Їх оці президентські вибори на коліна поставлять і останнє з них висмокчуть. А коли їм ще скажуть: ходімо на парламентські вибори через пару місяців і ще скидайтеся... Та хто на них дасть! — червоніє.

Як у вашій фракції сприйняли заяву Януковича?

— Нормально. Ще минулої в п"ятниці я попереджав, що на Трійцю він вийде із церкви і все скаже.

Який настрій був у Тимошенко до заяви лідера "Регіонів"?

— Вона схилялася до об"єднання й вірила, що це треба зробити. Я теж підтримував створення такого союзу. Але розумів, що з різних причин цього не відбудеться. Тимошенко це теж розуміла. Але вже не можна було відступати.

Що змусило Януковича вийти з переговорів?

— Можливо те, що ми не погодилися на обрання його в парламенті. Це не наша пропозиція була. Також Партія регіонів вимагала продовження повноважень Верховної Ради. Ми взагалі нічого не пропонували. Ні один юрист БЮТу не розробляв оприлюднених у пресі змін до Конституції. То чорновий варіант, який потрапив невідомо від кого.

Але ж у своєму телезверненні Тимошенко заявила, що під час переговорів взагалі не йшлося про обрання президента у парламенті чи продовження повноважень Ради...

— Ми на фракції заявили, що не можна обирати президента в парламенті. Тимошенко запропонувала переспати із цією думкою, бо остаточного рішення не прийняли. Але ніхто б за це не проголосував. Адже вже збурили громадську думку. А Віктор Федорович просто поспілкувався із президентом, і той дав йому якісь гарантії. Та й його найближчі люди переконали, що в нього шалений рейтинг — а якщо він вийде із переговорного процесу, то ще його збільшить. І він прийняв рішення. Подумав, що вже має на голові корону. Але Тимошенко швидко мобілізується. І всі ми. Я офіційно здаю звіти у штаб: що зробив за певний період, скільки моїх статей вийшло.

Наприклад, президентом стане Янукович. Хто залишається прем"єр-міністром? Юлія Володимирівна. Як їм далі працювати?

Кажуть, що в БЮТі щомісяця за таке доплачують по 35 тисяч доларів.

— Маячня. Це партійна робота, і за неї не платять.

То про що все-таки Тимошенко і Янукович були домовилися?

— На фракції вона чула наші застереження щодо створення коаліції з "Регіонами". На 99 відсотків прийняла для себе рішення об"єднуватися, але один відсоток її тримав. Але яким чином мало бути це об"єднання — ось головна проблема. Створювати нову коаліцію, чи Партія регіонів увійде в існуючу? Тимошенко казала, що буде входження.

Хіба Блок Литвина і "Наша Україна — Народна самооборона" на це погодилися?

— Нам треба було б чекати їхнього рішення. Це ще далі затягнуло б процес. Багатоетапність завжди породжує недовіру і збої. Слава Богу, що цей збій відбувся на першому етапі, а не далі.

Тоді ви і Партія регіонів створили б коаліцію окремо?

— Я завжди говорив: якщо ми так само нечесно вчинимо із нашими колегами, то нічим не відрізнятимемося від Мороза. Тому й прийняли остаточне рішення, що до нас мала приєднатися Партія регіонів. Хоча "Регіони" вважали, що це до них мають приєднуватися.

Уже й Литвин погодився на широку коаліцію...

— Не варто забувати, що народ не пробачає, коли "кидають" своїх партнерів — у цьому випадку НУ-НС. Зараз є коаліція. Тому нам довелося б пояснювати: навіщо? Усі сказали б, що ми — зрадники. Отож прийняли лише рішення, щоб голосувати у вівторок синхронно. Партія регіонів приєднується до коаліції — і голосуємо. А не дві фракції "кидають" Блок Литвина і "Нашу Україну".

Що було в кінцевому варіанті так званої Конституції БЮТ і "Регіонів"?

— Та немає остаточного варіанту. Я його не бачив.

А що вам на засіданні фракції роздавали?

— Нічого. Нічого!

Але навіть Блоку Литвина прем"єрка дала кілька примірників для ознайомлення.

— На фракції абсолютно нічого не було роздано. Я туди прийшов із проектом Конституції, який взяв з Інтернету. Тимошенко запевнила: "Я скажу вам, коли ми остаточно визначимося". Насправді було кілька варіантів Основного закону. Думаю, п"ять-шість.

Як відновлюватимете рейтинг Тимошенко?

— Насамперед зараз нам не треба виправдовуватися. Як каже один знайомий із Подолу: "Если ты оправдываешься, то ты на 50 процентов уже виноват".

Як Тимошенко почувається після всього?

— Вона може дуже швидко мобілізуватися. На фракції всі зустріли її стоячи, оплесками. Тимошенко нам сказала, що й досі хоче об"єднання. Думаю, коли все вляжеться, переговори продовжаться.

Ваші однопартійці скаржилися, що прем"єр проводила таємні переговори з Януковичем, а фракції нічого не пояснювала. Таке часто буває?

— Вона ставить до відома тоді, коли вважає це за потрібне. Я завжди казав людям, які на таке скаржаться: ви прийшли в парламент не в блоці Міщенка чи Іванова, а в блоці Тимошенко. Тому будьте вдячні людині, яка вас зробила депутатом. Всі на її спині та харизмі вилізли. Я впевнений, що Тимошенко переживе всіх. Маю на увазі політично.

Нардеп телефонує водію, аби його чорний "мерседес" під"їхав до п"ятого під"їзду Верховної Ради. Каже, що поспішає на теледебати з "регіоналом" Ярославом Сухим.

— Ви ж дасте мені почитати текст перед друком? Можливо, я трохи різкувато щось сказав про прем"єрку, то підправлю.

1971, 13 серпня — Сергій Міщенко народився в місті Бориспіль на Київщині

1990 — закінчив Чернігівський юридичний технікум

1995 — закінчив Національну юридичну академію ім. Ярослава Мудрого

1998 — заступник прокурора Бориспільської міжрайонної прокуратури

2000 — прокурор Подільського району Києва

2002 — прокурор Київської області

2004 — старший помічник генерального прокурора зі зв"язків із Верховною Радою

2005 — радник із правових питань прем"єрки Юлії Тимошенко

2006, 2007 — народний депутат від БЮТу

Одружений. Має двох доньок

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко була готова на все"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі