четвер, 06 вересня 2007 15:37

Святослав Вакарчук не кине музику заради політики

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Під час інтерв’ю Святослав Вакарчук дозволив фотографувати лише кілька хвилин
Під час інтерв’ю Святослав Вакарчук дозволив фотографувати лише кілька хвилин

32-річний лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук — 15-й у виборчому списку блоку "Наша Україна—Народна самооборона". Офіс гурту розташований на вул. Шовковичній, неподалік Секретаріату президента та Верховної Ради. На дверях напис "О.Е.". Вакарчук сидить за письмовим столом у невеликій вузькій кімнаті, друкує в комп"ютері. Запрошує сісти на шкіряний диванчик.

— Ви дві-три хвилини мене фотографуєте, а потім згортаємося, — каже музикант фотографові. — Бо коли я говорю й мене фотографують — це відволікає.

Сідає на стілець біля білого фортепіано.

— Про що будемо говорити? — запитує й кладе руку на інструмент.

Ви прагнете стати відомим політиком?

— Я вже маю популярність, — розводить руками артист. — Мене знають люди. І бажання піти в політику не має нічого спільного з публічними амбіціями. Це інше, — наголошує Вакарчук. — У якийсь момент наступає розуміння, що бути осторонь ти просто вже не можеш.

Осторонь чого?

— Процесу творення країни. У нас він лише починається. Колись, коли я буду старшим, мої діти запитають: "Тату, а звідки в нас це все є?". Мені буде приємно сказати їм, що це ми з однодумцями зробили. І тепер ваша черга робити далі. Хотілося б це сказати, — говорить замріяно. — А якщо не спробую, то мені потім не буде що сказати. Це моє внутрішнє відчуття.

А що саме ви робитимете для творення держави в парламенті?

— Якщо це вже інтерв"ю, то давайте я пересяду й будемо спокійно спілкуватися, — каже Вакарчук. Бере в руки стілець. Дивиться на фотографа і говорить: — Якщо можна, ви вже нас полиште.

Його помічниця Аня приносить чай і каву. Святослав сідає навпроти, закидає ногу на ногу.

— Країна велика, проблем багато, роботи вистачить. Думаю, що мій досвід, відносини з людьми, дві освіти можуть стати в пригоді будь-де, оскільки маю бажання щось робити. Я готовий працювати там, де буду своїй країні найбільше потрібний. Готовий робити будь-що, якщо зрозумію, що моя праця, досвід, ентузіазм, бажання дадуть конкретний результат. Мене особисто цікавить сфера освіти, науки й культури. Це ціла система, яку треба розпочинати з освіти в дитячих садочках, продовжувати в початкових, середніх школах. Потім в університетах. А зараз дві фундаментальні для країни речі — освіта й наука десь позаду.

Можливо, ви би хотіли бути міністром освіти чи культури?    

— Я не хочу жодних посад, — відрубує Вакарчук. — Я не чиновник.  Почну з маленького. Мені на цьому нелегкому шляху треба багато чого навчитися. Готовий це робити, працювати самовіддано кожного дня.

Не думаєте, що "Наша Україна—Народна самооборона"  просто використовує вас для підвищення свого рейтингу?

— Чому б і ні? — знизує плечима. — Якщо це потім піде на користь країні, то я готовий на таке, — кілька секунд мовчить. — Але якщо виявиться, що моя участь була комусь потрібна не для інтересів країни, а для чогось іншого —  тоді це їхній вибір, він залишиться на їхнй совісті. Я своїх принципів і бажань не змінюватиму.

На сьогоднішній день я безпартійний, і це моя позиція

Розповідає, що на інтернет-сайті вивісив свої роздуми.

— Мрію побачити сильну, заможну країну, — підіймає очі й дивиться в стелю. — Таких людей, як я, багато. Переважно це люди мого покоління, які не просто чекають на покращання життя. Вони хочуть реалізувати себе в розбудові країни. Це новий момент істини. Для цього потрібні нові обличчя, енергія, погляди. Я не йду туди один. Зі мною — величезна підтримка людей мого покоління, які дивляться на мене й колег, як на піонерів. Далі їх буде більше.

Де ж нові обличчя? У НУ—НС, БЮТ та Партії регіонів ті ж самі люди.

— Я б не хотів, щоб ми переходили на особистості. Я ж не той самий.

Ви готові заради політики залишити все, в тому числі й музику?

— Ні. Давайте розділимо ці поняття. Політика — це моя суспільна місія, відповідальність, мій обов"язок. Це не є сенсом мого життя. Я досяг в цьому житті чогось для себе, тепер хочу спробувати зробити щось для інших, — Вакарчук відкидається на стільці. — Заняття музикою — це зовсім інше. Вона є й буде в моєму житті. Я ніколи її не залишу.

Хто вам запропонував йти у списки НУ–НС?

— Не важливо говорити імена, — розтягуючи слова, каже співак. — У цьому блоці є багато людей, яких я добре знаю. Я спілкувався з ними, і це було наше спільне рішення. Для мене — дуже виважене й непросте.

Чому саме цей блок?

— Програма "Нашої України" найближча до мого власного світогляду. Водночас я маю великий досвід спільної роботи з багатьма її членами.

Невже людям конче потрібне зараз скасування  депутатської недоторканності?

— Люди дійсно цього чекають, — підвищує голос Вакарчук. — Говорити про фундаментальні перетворення можна лише після того, як ми унеможливимо або зробимо мінімальними будь-які зловживання на владному рівні.

Ваш блок має чіткий план реформ, який будете виконувати у Верховній Раді?

— Почитайте, будь ласка, нашу програму. Там усе дуже детально написано. Навіщо я буду перераховувати?

Основні пункти ви можете назвати?

— Я вже про багато речей вам сказав. Це і соціальні стандарти, і реформа охорони здоров"я, реформа освіти, створення справжнього українського культурного середовища.

Чи комфортно почуваєтеся в списку з людьми, які мають неоднозначну репутацію?

— У мене є святе правило — ніколи не переходити на особистості без внутрішньої впевненості в конкретних фактах, — ставить ногу на  нижню поличку журнального столика. — Я вам відповім трохи інакше. А що ж мені робити? — підвищує голос. — Ви вважаєте, що всім чесним людям треба сидіти й не йти в парламент? Жити в паралельному світі й чекати, поки країна буде загнивати? Так треба робити? Я не зупинюся ні перед чим, коли маю ціллю зробити щось краще для людей.

Як думаєте, у парламенті прислухатимуться до вашої думки?

— Усе починається з малого. Потрібен час. Для того, щоб твоя думка була авторитетною, мало просто бути відомою людиною й багато говорити. Потрібна повсякденна робота та заробляння авторитету як серед колег по парламенту, так і серед виборців.

Якщо демократичні сили об"єднаються після виборів в одну партію, ви станете її членом?

— Не планую. Я хотів би завжди максимально залишатися власником свого вибору. Тому гадаю, що не належність до партії є критерієм успіху або любові до країни, а конкретні дії. Їх можуть робити як партійні, так і безпартійні. Я не думаю, що це є основним питанням мого життя. На сьогоднішній день я безпартійний, і це моя позиція.

Як ви ставитеся до можливої коаліції "помаранчевих" із Партією регіонів після виборів?

— Я вважаю, що є помаранчеві сили, які на Майдані відстоювали певні ідеали, й вони мусять бути разом. Не може бути святою дорога, яка йде через зраду. Завжди потрібно бути чесним, якою б гіркою правда не була.

Тобто ви проти?

— Я сказав, що "помаранчеві" мають бути разом. Найкраще, якби взагалі всі були разом. Але зважаючи на сьогоднішні обставини, думаю, що широкої коаліції не буде.

Чи залишитеся в політиці, коли побачите, що вона насправді брудна?

— Я йду туди не для того, щоб залишати, а щоб щось змінювати. І дай Бог, щоб нам вистачило сил.

Наприкінці розмови Вакарчук говорить:

— Вибачте, що іноді різко відповідав. Я вчуся політики навіть під час інтерв"ю.

Встає й одягає піджак. Каже, що в нього запланована зустріч.

Запрошує через рік обговорити, чого вдалося йому досягти в політиці. Жартома домовляємося зустрічатися час од часу в буфеті Верховної Ради.

На вулиці лідер "Океану Ельзи" махає на прощання рукою та роздає повітряні поцілунки.

1975, 14 травня — Святослав Вакарчук народився в місті Мукачеве Закарпатської області
1992 — соліст гурту "Океан Ельзи"
1996 — закінчив Львівський державний університет
2004 — член комітету Національного порятунку
2005 — заслужений артист України
2005 — позаштатний радник президента України
2007 — кандидат у народні депутати від блоку "Наша Україна—Народна самооборона"
Одружений

Зараз ви читаєте новину «Святослав Вакарчук не кине музику заради політики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі