середа, 27 січня 2010 08:08

"Шуфрич дав жінці 1000 гривень"

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Керівник Вінницької обласної приймальні Юлії Тимошенко Олександр Коваль (ліворуч) та керівник міської приймальні Дмитро Канаташ радять, як отримати держакти на землю Аллі Гончаровій та Тамарі Бойко (зліва направо)
Керівник Вінницької обласної приймальні Юлії Тимошенко Олександр Коваль (ліворуч) та керівник міської приймальні Дмитро Канаташ радять, як отримати держакти на землю Аллі Гончаровій та Тамарі Бойко (зліва направо)

Уранці 26 січня у вінницькій громадській приймальні кандидата в президенти Юлії Тимошенко двоє відвідувачів. Літній чоловік сидить на стільці, чекає прийому. Вінничанка 59-річна Любов Трокаль розповідає працівникові приймальні про свої поневіряння з квартирою:

— Пообіцяли дати в новому будинку, що Тимошенко викупила, на вулиці Київській (викуплений Державною іпотечною установою. — "ГПУ"). У міськвиконкомі сказали: "Поновлюйте документи, отримаєте квартиру". То получили всі, хто за Януковича голосував.

Любов Петрівна говорить голосно, жестикулює. Літній відвідувач виходить, не повертається.

— Раджу вам записатися на прийом до Ворони (заступник мера Вінниці. — "ГПУ"). А поки що напишіть звернення в прокуратуру, щоби створили комісію. Вона розслідує, чи правильно розприділили квартири, — радить керівник приймальні Олександр Коваль, 51 рік. Зауважує, що до цього будинку люди приходять щодня. — Зараз ми вам зробимо копію постанови, хто в першу чергу має отримати квартири.

— То я заплачу за ксерокопію, — говорить Трокаль.

— Ми консультуємо безкоштовно, — відповідає.

Приймальня розташована в сталінці біля облдержадміністрації в центрі міста. Люди товчуться весь час. Заходить вінничанка Ганна Яківна, 68 років. Прізвища просить не зазначати:

— Не хочу, щоб знали, що я за Юльку. Всіх у дворі я агітувала, то нєкоторі мене чуть не побили. Прийшла, бо не хочу миритися з тим, що ті, хто єлє наскріб на 20 років стажу, получили по 50 грн добавки. А я маю 40 років вислуги, то в ноябрі дали 5,92 гривні, а в січні — 4,64.

Я агітувала за Юльку, то нєкоторі мене чуть не побили

— У Верховній Раді вже давно лежить законопроект, що пенсію слід рахувати за вислугою років. Але опоненти не дають ходу, — говорить Олександр Юхимович.

— Доки приймуть той закон, то я здохну! — Ганна Яківна переводить подих і йде.

За 3 год. прийшли дев"ятеро осіб. Коваль зауважує, сьогодні відвідувачів небагато — морози.

— А то черга стоїть на весь коридор.

— У морози люди більше телефоном питання задають, — зауважує 22-річна Алла Гуртова, юрисконсульт вінницької приймальні Віктора Януковича. — Щотижня на Київ сводки передаємо. У середньому чоловік 70–80 приходить.

Вінницька приймальня Віктора Януковича працює з 12 серпня в одноповерховій прибудові неподалік міськвиконкому.

— За цей час звернулося 1420 вінничан, — Алла Гуртова показує журнал реєстрації. — Переважно пенсіонери. Кому пенсію неправильно нарахували, кому землю треба приватизувати, хто потребує коштів на лікування, а хто просить погасити кредит.

Розмову перериває телефонний дзвінок.

— Запитують, коли прийматимуть депутати, — каже Алла. — Допомагають людям депутати облради Мергій Скіць та Сергій Буяльський і депутат міськради Олександр Кравець. Найбільший наплив був, коли приїжджав Нестор Шуфрич. Він тоді всіх прийняв, сидів тут до останнього відвідувача. Одна жінка просила допомоги на відновлення житла для батька, Віктора Железнякова. У того у Зарванцях удома пожар був. То Шуфрич дав їй 1000 гривень.

Гуртова каже, що в журналі реєстрації звернень є спеціальна графа — "Результати розгляду". 979 громадянам із тих, що звернулися, допомогли. Решта заяв чекають розгляду.

Зараз ви читаєте новину «"Шуфрич дав жінці 1000 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі