понеділок, 24 грудня 2007 17:00

Стретович не збирається в обіцяну єдину партію

Стретович не збирається в обіцяну єдину партію

Минулої суботи у столичному виставковому центрі відбувся з"їзд партії "Християнсько-демократичний союз". Вона входить у блок "Наша Україна— Народна самооборона". ХДС виповнилося 10 років.

За півгодини до початку приїздить голова союзу, нардеп-"нашоукраїнець" Володимир Стретович, 49 років. На вулиці спілкується з колегою по фракції, колишнім мером Києва Олександром Омельченком. За п"ять хвилин під"їжджає брудний зелений "мерседес", забирає Омельченка. Стретович заходить до приміщення.

— Дівчата, прівєт! — кричить до ансамблю, який виконує українські пісні.

З"являється голова фракції БЮТ Іван Кириленко, 51 рік. Помічник несе за ним букет із 45 троянд. Кириленко вітається зі Стретовичем, обіймає його.

— Квіти тобі вручатиму в залі, — каже політик і йде всередину.

— Розсаджуйтеся, прошу. Будемо починати! — вибігає на сцену Стретович. Закриває очі й починає молитися в мікрофон: — Отче наш, що є на небесах. Нехай... Тьху! Нехай святиться ім"я твоє...

Після молитви Кириленко виходить на сцену з букетом троянд. Каже, що це від Юлії Тимошенко. Від лідерки БЮТу передає побажання ХДС — прожити удвічі більше років, ніж квітів у букеті.

— ХДС є, був і буде, — говорить політик. — У вас харизматичний лідер, як і в нас. Бережіть його!

По черзі на сцену виходять священики різних церков — православні від київського і московського патріархатів, греко-католики, баптисти. Дарують Біблії, ікони. Від блоку "Наша Україна— Народна самооборона" привітань немає.

Стретович півгодини читає історію ХДС. Говорить, що всім християнським політичним силам України слід об"єднуватися. Нарікає на блок НУ-НС, що під час виборів не давав їхній партії очолювати штаби в областях. Закликає не створювати єдиної партії на базі блоку.

— Це все одно, якби я одружився, а мені наставили б роги, — пояснює згодом відмову від цієї виборчої обіцянки "ГПУ". — "Наша Україна" нам сказала, що вирішить усе за нас. Виділені на вибори гроші вони ділили між собою. Тому всі наші виступають проти цього об"єднання.

Розповідає, що в Україні є ще п"ять партій, що мають слово "християнський" у назві. ХДС готовий з ними об"єднатися. Останні вимагають надати їм приміщення, місця у списках від ХДС. Тому цей процес затягується. Та в разі об"єднання на наступні вибори підуть окремо від "Нашої України".

Стретович запрошує до слова партійця з Генічеська Кирила Стремиусова.

— Доки Кирило йде, подивіться на нього, — усміхається голова ХДС, показуючи на худорлявого хлопця. — Торік він важив 140 кілограмів. От що робить дисципліна та християнська мораль!

Стремиусов розповідає, як під час виборів ХДС надавала свої офіси для всього блоку, агітувала за нього й не отримала жодної копійки. А після виборів членам союзу дорікнули, що вони нічого не робили.

Понад 300 делегатів одноголосно переобирають головою Стретовича. А його заступником — нардепа-"нашоукраїнця" Володимира Марущенка. Надвечір для делегатів накривають столи. Незважаючи на передріздвяний піст, на столах у християнських демократів вино й горілка.

Зараз ви читаєте новину «Стретович не збирається в обіцяну єдину партію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі