середа, 11 липня 2012 05:00

Степан Вінярський звільнився на знак протесту проти нового мовного закону

Автор: фото: Юрій Стригун
  Степан Вінярський: ”Не спав до четвертої ранку”
Степан Вінярський: ”Не спав до четвертої ранку”

— Цей народ не здатний самостійно позбавитися диктатури. Самі себе, як Мюнхгаузен, за вуха з болота не витягнемо. Нам треба допомога зовні. Моя надія на Євросоюз, — розповідає черкасець Степан Вінярський, 56 років.

Минулого тижня він звільнився з роботи. Працював завідувачем сектору взаємодії з громадськістю та засобами масової інформації Головного управління Держкомзему в Черкаській області. У такий спосіб показав незгоду з рішенням Верховної Ради ухвалити новий закон про мови.

— Прийшов із роботи, подивився новини. Такий сум узяв. Думаю, ну що я можу зробити? Не спав до четвертої ранку. Я ж на державній службі. А нинішню владу не те, що не терплю, — я їх на дух не переношу. Вирішив звільнитися. Лише після цього заснув. Зранку прийшов на роботу, написав заяву. Потім думаю: "А чи не дурницю я роблю?". Посидів ще з годину. У нас на роботі повно російськомовних. Починаються розмови. Бачу, як українці переходять на російську. Не витримую. Друкую лозунг: "Не будь іносранцем і хохлом". Пишу заяву і йду до керівництва. Наступну ніч сплю спокійно.

Чому українці потребують допомоги зовні?

— Усе життя ми вибираємо найгіршу владу з усіх можливих. Вірніше, не найгіршу, а ворожу. Виняток — Ющенко. Йому багато чого справедливо закидають. На що я завжди кажу: якби не протидія, а, фактично, зрада Тимошенко, ми уже давно були б в  Європі. А Росія з усіма своїми претензіями смоктала би лапу. Нам треба прищепити повагу до закону. Кожен повинен знати: вчинив злочин — будеш покараний. І байдуже, яку посаду обіймаєш ти чи твій батько.

Янукович може поступитися владою в демократичний спосіб?

— Ні. Янукович за природою — хижак. Він вдає мудрого батька нації, а насправді — агресивна м'ясоїдна істота. Його оточення запросто вдасться до сили. При цьому вони розуміють: рано чи пізно доведеться тікати з України.

Встигнуть утекти?

— Устигнуть. Українці не здатні на лівійський варіант, коли народ перекрив усі аеропорти й Каддафі не було куди діватися. На відміну від Каддафі, наші бандити знатимуть, куди тікати — в Росію.

Хто з нинішньої влади дратує вас найбільше?

— Носії українських прізвищ: Колесніченко, Герман. Вони продалися свідомо, зрадивши свій народ. Ось, наприклад, наш черкаський депутат-"регіонал" Володимир Олійник. Свого часу він мені подобався. Східняк, а справжній патріот, запеклий націоналіст. Потім допався до влади й закінчився: як людина, як політик. Пішов служити за гроші.

Зараз серед нас немає людей, здатних на подвиг. Ще покоління тому Бандера і його однодумці стріляли тих, хто знущався над українцями. Згадайте вбивство Перацького (Броніслав Перацький — міністр внутрішніх справ Польщі, ініціатор погромів українського населення. Страчений за рішенням трибуналу ОУН 1934 року. — "ГПУ"). А зараз Табачнику ніхто банально пику пастою не намастить.

Кого підтримуватимете на виборах?

— Вибирати доведеться з трьох політсил: Об'єднаної опозиції, Віталія Кличка і "Свободи". Лідери Об'єднаної опозиції мене не надихають. Кличко — хороший хлопець. Але я не можу назвати хоча б одного-двох його соратників. Тому голосуватиму за Тягнибока. Якби у Верховній Раді було зо два десятки "свободівців", такий ганебний закон ніколи не ухвалили б.

Як удома поставилися до вашого звільнення?

— У мене в сім'ї дещо авторитарний стиль. Батько — голова родини. Його рішення поважають.

Зараз ви читаєте новину «Степан Вінярський звільнився на знак протесту проти нового мовного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі