вівторок, 12 лютого 2008 18:11

Станіслав Ніколаєнко не виключає дострокових виборів цього року

  Станіслав Ніколаєнко сподівається, що Соцпартія пройде у парламент на наступних дострокових виборах
Станіслав Ніколаєнко сподівається, що Соцпартія пройде у парламент на наступних дострокових виборах

Колишній міністр освіти та екс-нардеп від Соцпартії Станіслав Ніколаєнко, 52 роки, учора прийшов до Верховної Ради. Прогулювався кулуарами. Кореспондент "ГПУ" розпитав його про блокування Верховної Ради.

— Сьогодні приблизно 400 депутатів представляють олігархічно-кланові партії, — говорить соціаліст. — І вони між собою домовляються, кому що вигідніше. Президент зі своєю командою боїться посилення Юлії Володимирівни. Одночасно готується до дострокових виборів. Вибирає час: зараз чи планово. Із другого боку, дивиться, щоб Янукович не набрав сили. Бо тоді Віктор Ющенко може не попасти у фінал на президентських виборах. А Юлія Володимирівна має таку політику, ніби сама хоче себе спалити. Пошвидше роздає вклади, імітує діяльність, обіцяє роздавати квартири, зробити всіх щасливими...

Ніколаєнко раптом замовкає і запитує у фотографа, який його знімає:

— Ану покаж! Що ти там наклацав? Мені цікаво, бо я теж фото займався.

Екс-міністр кілька секунд переглядає на екрані фотоапарата свої зображення. Повертається до розмови.

— Янукович розуміє, що Тимошенко треба дати попрацювати. Тоді вона завалить усю роботу. Бо чим більше працюватиме, тим гірші у неї будуть шанси на президентство. А ці нікому не потрібні конфлікти з Росією на рівному місці? Нормальні люди як роблять? Спочатку домовляються, а потім декларують. Наприклад, я хочу зробити, щоб не було посередників між Україною та Росією. Як би ви вчинили? Спочатку розклали інтереси України, Росії і сказали: "Існуюча нині схема дає ось які показники, а ми пропонуємо ось такі пріоритети. Вам вигідно і нам вигідно". Так же? А Тимошенко спочатку декларує, а потім їде до них. Типу: "Російська сторона, ви підтримуєте корупційні схеми. А ми тут прийшли вас навчити і вивести в люди". Це ж наперед задана конфронтаційна схема.

Є ще бізнесмени, які сидять у Януковича. Їм треба йти в уряд. Рано чи пізно доведеться вирішувати питання в податковій, на митниці, у правоохоронних органах. Вони не хочуть засиджуватися в опозиції. А якщо вони це зроблять, то треба буде йти на співпрацю із владою. Є також інтерес Юлії Володимирівни, яка думає, коли вигідніше стартувати в президентській кампанії — зараз чи пізніше. Вона дивиться, чи зможе щось зробити за якийсь період. Якщо ні, то їй треба конфронтація.

Навіщо це потрібно?

— Щоб сказати, що не дали. Я хотіла, намагалася, а мені не дали.

Чому Віктор Ющенко хоче залишити газового посередника, а Тимошенко каже, що там використовуються тіньові схеми?

— Вона досвідчена людина. Недурна, прагматична і сильна. Очолюючи "Єдині енергетичні системи України", вивчила газові процеси досконало. Це ж найшвидший бізнес, який за день дає десятки мільйонів гривень. Після неї працював Макаров з "Ітерою". І там Тимошенко себе непогано почувала. Я знаю, що вона не проти, щоб наступним посередником знову стала "Ітера". Розжене "РосУкрЕнерго", а потім скаже: "Ви розумієте, не справляється держава. Давайте щось нове візьмемо. Але "РосУкрЕнерго" не будемо, бо воно корумповане". І візьме "Ітеру" чи ще якусь назву придумає.

Наскільки вірогідні ще одні дострокові вибори?

— Це якщо Юлія Володимирівна відчує, що їй треба тікати. Гадаю, поки це зарано. Або якщо Віктор Андрійович відчує, що її треба прибирати. Або якщо Янукович відчуває, що він втрачає без конфронтації. Дострокові вибори до Верховної Ради будуть в цьому році чи в наступному. Можливо — під президентські вибори.

Сподіваєтеся, що Соцпартія потрапить до парламенту?

— Якщо буде збережене діюче законодавство з прохідним балом у три відсотки, то потрапить. Якщо піднімуть до семи, можемо не потрапити. Тоді буде організована коаліція лівих сил.

Зараз ви читаєте новину «Станіслав Ніколаєнко не виключає дострокових виборів цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі