понеділок, 20 жовтня 2008 18:01

Симоненко підтримав Тимошенко

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Перед учорашньою зустріччю у Верховній Раді перемовляються ”бютівець” Андрій Кожем’якін із заступником голови Верховної Ради, нардепом від БЮТ Миколою Томенком (ліворуч). Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко (по центру) щось пояснює своєму прес-секретареві Мари
Перед учорашньою зустріччю у Верховній Раді перемовляються ”бютівець” Андрій Кожем’якін із заступником голови Верховної Ради, нардепом від БЮТ Миколою Томенком (ліворуч). Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко (по центру) щось пояснює своєму прес-секретареві Мари

Учора опівдні 47-річна прем"єр-міністр Юлія Тимошенко призначила зустріч у Верховній Раді керівникам усіх фракцій. Окрім її соратника "бютівця" Івана Кириленка, прийшов лише комуніст Петро Симоненко. Голова парламенту Арсеній Яценюк та лідери Партії регіонів, Блоку Литвина та "Нашої України" оголосили, що їх не запрошували.

Перед початком зустрічі в коридорі стоять нардеп від БЮТ Андрій Кожем"якін, 43 роки, та голова Компартії Петро Симоненко, 56 років.

— Не турбуйтеся! Наші депутати ніколи не проголосують за відміну депутатської недоторканності, — "бютівець" тихо запевняє комуніста.

Біля них — нардепи із блоку "Наша Україна — Народна самооборона" Тарас Стецьків і Микола Катеринчук. Вони виступали за відновлення коаліції із БЮТом і прем"єр пообіцяла взяти їх у свій виборчий список. До них підходить Тимошенко. По черзі чоловіки цілують її в обидві щоки.

Тимошенко заходить до зали. Охоронець прем"єра з її коричневою сумочкою від французької торгової марки "Луї Віттон" залишається в коридорі. За стіл сідають Симоненко, кілька нардепів від БЮТ і лідери дрібних партій із блоку НУ-НС.

Раніше прес-служба Верховної Ради попереджала, що журналісти зможуть послухати лише вступне слово прем"єра. Тимошенко бачить, що прийшли тільки її соратники. Каже своїй прес-секретарці залишати журналістів до кінця.

— Давайте три хвилинки почекаємо, поки інші зберуться, — каже прем"єр.

Я готова до єдиної коаліції з усіх партій

Мовчить хвилину. Потім розповідає, що розіслала у спеціальних листах запрошення на цю зустріч спікеру та лідерам фракцій. Мали говорити, як боротися зі світовою фінансовою кризою.

Тимошенко пропонує депутатам зібратися в парламенті та проголосувати за зміни до бюджету на цей і на наступний рік. Мовляв, уже підготовлено 40 законопроектів, які стабілізують ситуацію.

— Я готова до створення єдиної коаліції з усіх партій і блоків, — зазначає прем"єр. — Від кожної фракції запросимо в уряд найкращих фахівців. Не тому, що сьогодні уряд не допрацьовує, але він може стати стрижнем для консолідації політичних сил.

Переводить погляд на Симоненка. Але слово бере Іван Кириленко. Каже, що вибори не потрібні країні. Мовляв, наступний парламент почне працювати аж у травні. Мікрофон включає Симоненко.

— Комуністи за те, щоб Верховна Рада працювала, — говорить він.

По черзі лідери дрібних партій із блоку НУ-НС повторюють, що вони проти виборів. А ще — в усьому підтримують уряд.

— Тут немає нікого, хто боїться виборів. Але що вони дадуть? — зазначає лідер Європейської партії Микола Катеринчук, 40 років. — Тільки щоб усунути прем"єр-міністра?

Останнім просить слово віце-спікер, "бютівець" Микола Томенко. Також каже, що вибори не потрібні.

Тимошенко просить журналістів залишити залу. За 10 хв. виходить сама. Її запитують, чи в новому уряді вона погодиться поступитися посадою прем"єр-міністра комусь іншому.

— Якщо нова коаліція буде створена і запропонує свою кандидатуру, то все буде відбуватися по Конституції, — ухиляється від відповіді Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Симоненко підтримав Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі