пʼятниця, 01 червня 2012 00:30

"Сьогодні 300 днів, як Юлю закрили"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Мітинг опозиції на Хрещатику 30 червня. Чоловік бутафорською сокирою рубає ”руку” депутата-”регіонала” Михайла Чечетова. У парламенті він підняттям руки диригує голосування більшості. Закони ухвалюють без обговорення, вважають мітингувальники
Мітинг опозиції на Хрещатику 30 червня. Чоловік бутафорською сокирою рубає ”руку” депутата-”регіонала” Михайла Чечетова. У парламенті він підняттям руки диригує голосування більшості. Закони ухвалюють без обговорення, вважають мітингувальники

— Берите, себя накормите, — жінка років 50 роздає газети перехожим біля наметового містечка опозиціонерів на Хрещатику. Потім звертається до перехожої похилого віку. — Берите. И себе, и соседям.

На білому пластиковому столі лежить стос газет із заголовком "Пережити ЄВРО-2012". Усі, хто заходить до містечка, бачать муляж купи лайна з прапорцем Партії регіонів.

У середу в містечку влаштували мітинг з нагоди 300 днів ув'язнення колишнього прем'єра Юлії Тимошенко. Зібралися близько 200 людей. Дуже парко. Щойно пройшов дощ. Деякі тримають парасолі з червоним серцем і написом "Юля".

Серед натовпу видно завсідника опозиційних заходів екс-депутата Київради Зоряна Шкіряка. Активісти фотографуються з Олександрою Кужель, колишнім головою Держкомпідприємництва. Біля невеликої сцени тупцюють нардепи Андрій Павловський, Юрій Одарченко, Олег Тищенко, депутати Київради Татьяна Мелехіна та Олександр Бригинець.

— Чому нема лідерів об'єднаної опозиції Арсенія Яценюка й Олександра Турчинова? — запитують Одарченка.

— Вони займаються організаційними питаннями, пов'язаними з виборчою кампанією, — відповідає депутат.

За деякий час Юрій Одарченко йде до мікрофона.

— Щас виголошу пламєнную рєч, — каже сусідам. — Хочу нагадати, що владу захопили мародери, — виступає. — Сьогодні 300 днів, як Юлю закрили. Вона мучиться в нелюдських умовах. Не змогла передати листа з в'язниці, але передала частину своєї сили і велику подяку.

Нардеп нагороджує партійним орденом коменданта містечка та його заступника. Вручає грамоти тим, хто голодував у містечку на знак солідарності з Юлією Володимирівною. Першими відзначають Олександра Бригинця та Тетяну Меліхову, яка вирізнялася футболкою з коричневим серцем в золоті.

— Бригинець голодував, втратив свідомість, впав, розбив собі щось там, — продовжує Одарченко. — Думав, таке буває лише в кіно.

Грамоти вручають і чотирьом жінкам з наметового табору. Кожен виступ завершується вигуками "Слава Україні! Героям слава!". Однак за 10 м від сцени слів не розібрати — звук губиться в натовпі, заважає гул автомобілів. Осторонь жителі наметового табору грають у настільний теніс ракетками із зображенням Януковича. Замість сітки стрічка з написом "Влада і Народ".

— Нас тут зараз 150 людей кожні сутки. Щодня диверсії, багато сумашедших. Одна дівчина приходить зі свистком і кричить "провокатори", — розповідає 50-річна Антоніна Тимошенко. Каже, що у таборі 300 днів. — Я командирована від депутата з Одеської області. А ось бачите скільки нарядних жінок біля сцени. Це наші активістки. Не за гроші. Просто зараз інститут Карпенка-Карого знімає про нас фільм. Вони прийшли зніматися.

Акція закінчується. Присутніх закликають прийти 5 червня під Верховну Раду, щоб завадити владі ухвалити закон про другу державну мову.

Зараз ви читаєте новину «"Сьогодні 300 днів, як Юлю закрили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі