вівторок, 24 січня 2017 07:40

Керівники НАБУ підуть на вибори з партією Саакашвілі

"За рік роботи Національне антикорупційне бюро показало слабку ефективність і високу орієнтованість на піар з явним політичним присмаком", — пише в блозі директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" 42-річний Андрій Миселюк.

У кожному інтерв'ю главі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому "доводиться констатувати недостатній професіоналізм і низьку якість роботи бюро, надмірну зацикленість на піарі", вказує політолог. Зокрема, йдеться про публікацію без дозволу і навіть без відома прокурора копій документів так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, а також справи голови ЦВК Михайла Охендовського.

"У роботі НАБУ є ще одна біда. Це яскраво виражена політична вибірковість — у порушенні справ, інтенсивності та результатах розслідування, — продовжує Андрій Миселюк. — Про це постійно говорять ті, кому довелося на "власній шкурі" відчути цю вибірковість. Наприклад, нардеп Ігор Луценко, який займається роботою безпілотників у зоні АТО, тільки через суд зміг домогтися розслідування зловживання із закупівлями цієї техніки.

Підтвердженням вибірковості НАБУ стало й чергове судове рішення, яке зобов'язує бюро відреагувати. Цього разу закрити справу. 16 січня Солом'янський райсуд Києва оприлюднив рішення, яким зобов'язав закрити розпочату в грудні 2015 року так звану "справу Мартиненка". Оскільки ніяких підозр йому не пред'явили, суд вказав на порушення права на справедливий розгляд у розумні строки і закінчення можливих граничних строків досудового розслідування. Однак НАБУ відмовилося виконувати неприємне для себе рішення і заявило про продовження розслідування. Такі дії зрозумілі з точки зору піару, але явно суперечать закону.

Зате швидко відомство впоралося з "перевіркою" законності купівлі елітної квартири нардепом Сергієм Лещенком. Він — давній політичний партнер керівництва НАБУ. Бюро перетворилося на політичний інструмент, "тюнінговану" Генпрокуратуру. Тільки із значно вищими зарплатами. Іміджевих провалів у "нових антикорупціонерів" було стільки, що скоро не буде особливої різниці між цими двома структурами.

Проте головна небезпека для НАБУ — втрата американської підтримки. США лобіювали створення бюро й розширення його можливостей. Однак скандалу з війною бюро проти Дональда Трампа нова американська адміністрація не забуде. Тому перспективи НАБУ видаються сумними.

Керівники бюро — Артем Ситник та його заступник Гізо Углава — це прекрасно розуміють. Тому розкручуватимуть побільше гучних справ, щоб створити собі гарну легенду перед відходом у політику. І можна не сумніватися в тому, що нова партія Міхеіла Саакашвілі з радістю прийме їх у свої ряди", — підсумовує Миселюк.

Зараз ви читаєте новину «Керівники НАБУ підуть на вибори з партією Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі