четвер, 19 лютого 2009 16:36

"Росія дійсно зробила ставку на Тимошенко"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Комуністка Катерина Самойлик по Верховній Раді та будівлях парламентських комітетів узимку ходить в осінніх туфлях
Комуністка Катерина Самойлик по Верховній Раді та будівлях парламентських комітетів узимку ходить в осінніх туфлях

Після вівторкового вечірнього засідання Верховної Ради комуністка Катерина Самойлик, 57 років, пропонує пройти до її кабінету. Це на сусідній вулиці. Вона — у легких чорних туфлях, надворі мороз.

Ідемо підземними ходами, коридорами, часто повертаємо, підіймаємося ліфтом. Знову — коридори, сходи, другий ліфт. Підійшовши до третього, запитуємо, чи легко тут заблукати.

— Якось зустріла в одному з коридорів Заклунну (народна артистка України, колишній народний депутат від Компартії. — "ГПУ"), — згадує Самойлик. — Стоїть і плаче. Питаю, що сталося. Просить: виведи мене звідси, бо не можу знайти вихід! А я вже звикла.

Виходимо на 13-му поверсі будинку на вул. Садовій.

— А это что за торт? — дивується комуністка, бо на дверній ручці її кабінету висить кульок. Зазирає в нього: — Как приятно, это моя обувь с ремонта.

За дверима — середніх розмірів затишно облаштована кімната. Два робочі столи, шкіряний диван, стінка.

— Каву, чай, коньячку? — відчиняє одну з шафок. — Нормальные люди по-нормальному должны жить. У вас будет очень хорошее настроение. От тут рюмочки.

Запитуємо, хто подарував букет червоних троянд. Каже, що це директор оптико-механічного технікуму, що розташований біля станції метро Арсенальна в Києві. Вона допомогла захистити заклад від рейдерської атаки. Довелося дійти аж до Верховного суду.

Часто берете участь у вирішенні таких конфліктів?

— Для мене робота в округах — обов"язок.

Стукають у двері. Заходить високий середніх років чоловік.

— Іван Григорович, сонечко моє! Це мій помічник. Налий молодим людям коньячку. Ми з тобою в сім годин поїдемо на зустріч. І цукерки там є. Відкрий!

Провалилася спроба зняти першого віце-спікера "регіонала" Олександра Лавриновича. Це питання навіть не змогли внести до порядку денного. Будете до нього повертатися?

— Не знаю. Лавринович поставив його на голосування зненацька. Я чула, як Петро Миколайович у Адама Івановича запитує: "А що, зібрані голоси?" Це мали бути голоси "бютівців" та інших.

Замість Лавриновича мав бути ваш Мартинюк?

— Це була би рівнозначна заміна. І навіть краща! Бо Адам Іванович прекрасно знає регламент, кілька разів був першим віце-спікером. Але Лавринович спеціально зненацька поставив це питання. Ніхто не міг сконцентрувати увагу. Не голосувала фракція Блоку Литвина. І для мене це також питання. Бо ми голосували за Литвина на посаду спікера. І правильно зробили, бо парламент запрацював. Але Лавринович вибрав день, коли Литвин був у закордонному відрядженні. Нам зробили недобру послугу.

У Симоненка і Грача є претензії один до одного. Але партія поборе цю хворобу

Хоча ми не напрошувалися на те, щоб нам обов"язково давали цю посаду. Вона не входить у коаліційний розклад. А те, що звучали звинувачення, що в опозиції хотіли забрати цю посаду, то це велика брехня. Бо єдина ідейна, ідеологічна опозиція — це Компартія. І нехай "регіонали" не ображаються, але вони по ночах і по вечорах, зустрічаючись із президентом, так лижуть одне місце, що сам президент цьому не радий.

Вони те саме кажуть про комуністів і прем"єра. Мовляв, ваша партія неформально входить у коаліцію.

— Але ж за бюджет ми не голосували? Не голосували! Хіба ми не бачимо, що йде тісна співпраця президента і "Регіонів" на дискредитацію уряду? Хоча в цих страшних умовах він сам себе дискредитував.

Якщо будуть голосувати за кадрові зміни, то коаліція не назбирає потрібної кількості голосів без комуністів. Тим більше, що група "За Україну" В"ячеслава Кириленка не буде голосувати. Адже знімають їхніх міністрів...

— Кабмін треба змінювати. Я дивуюся терпінню Юлії Володимирівни. Вона досі не змінила тих урядовців, яких "антиконституційно" делегував президент.

Це ж були кандидати від фракції "Наша Україна — Народна самооборона"...

— Особисто президент делегував свою квоту — вісім осіб. Не можуть у Кабміні працювати ті міністри, коли президент і прем"єр постійно сваряться. Тим більше у цей важкий час. Кабмін має нагадувати моноліт. Гуманітарний блок дуже слабкий. Є проколи і в економічному блоці уряду. Пинзеник — новачок у політиці? Ні. Але він не справився, не зорієнтувався в кризовій ситуації.

Якщо будуть рекомендовані люди, які на голову вищі від сьогоднішніх урядовців, ми будемо їх підтримувати. Але ми не претендуємо на посади міністрів, бо не входимо в коаліцію.

Можливо, ваша партія отримає посади голів якихось державних комітетів?

— Але це не уряд.

Говорять, що нині Блок Тимошенко тисне на Партію регіонів, аби схилити їх до створення коаліції. Їм вдасться домовитися?

— Трошечки історії. Коли у вересні минулого року були домовленості між БЮТом і Партією регіонів про коаліцію, я зраділа цьому. Зраділа, що буде нормальна робота, ми відійдемо від крайностей. Ми би вже забули, що в нас є головний фактор нестабільності — президент. Бо були б прийняті закони щодо спрощеної процедури імпічменту. Але чому їм не вдалося остаточно об"єднатися, хай самі розбираються.

Зараз у "Регіонах" нейтралізована група газовиків. Тому знову більш впливовими стають люди, які виступають за співпрацю з БЮТом. Зокрема Андрій Клюєв. Дай Боже, щоб вони об"єдналися. Ми в їх коаліцію не ввійдемо, але будемо допомагати. Давайте! — підіймає келих Самойлик. — Це дуже хороший коньяк — "Магарач".

Що за конфлікт у Компартії між Петром Симоненком і Леонідом Грачем? Симоненко заявив про можливе виключення Грача, а той називає себе неформальним лідером партії.

— Є претензії один до одного. Але повірте, партія має здоровий організм і поборе цю хворобу.

Неодноразово в інших партіях конфлікт двох сильних фігур призводив до розколу.

— На сьогодні не стоїть питання заміни Симоненка. Є два потужні лідери. Можливо, у чомусь є непогодження позицій.

Ви знайомі з колишньою дружиною Симоненка Світланою?

— Так.

Вона говорила з вами про їхнє розлучення через його роман із журналісткою Оксаною Ващенко?

— Петро Миколайович ще кілька місяців тому хотів вирішити цю ситуацію мирно, щоб вона не стала привселюдним надбанням. Я розуміла із розмов, що навряд чи можна щось змінити. Але я не лізу в ці справи і оцінки не буду давати.

Ви подруги зі Світланою Симоненко?

— Ні. Я більше дружу з чоловіками. Мабуть, тому, що в моєму характері є щось чоловіче. Це погано, але так є.

Чи була в партії розмова з Симоненком?

— Я не була на тій нараді, де зібрали всіх перших секретарів обласних комітетів партії. Але мені сказали, що Петро Миколайович сам почав ту розмову. Йому відповіли, що життя є життя і ми не маємо права влазити в особисте.

У Партії регіонів і блоці НУ-НС говорять, що Компартія отримала перед голосуванням за спікерство Литвина 50 мільйонів доларів...

— Ви в це повірите? Наша фракція пам"ятає, як ми працювали під керівництвом Литвина в позаминулій каденції. Він дуже досвідчений апаратник. Він викликає повагу. І ми зробили все для того, щоб урятувати Верховну Раду.

На президентських виборах кого підтримаєте?

— Буде кандидат від партії.

Але шансів на перемогу немає. Де логіка?

— Це можливість донести до людей наші ідеї, програмні цілі.

А в другому турі?

— Буде Янукович і ще хтось. Будемо вирішувати, щоб це було найменше зло для України.

Це може бути Юлія Тимошенко?

— Важко мені сказати, — після паузи відповідає Самойлик.

Ви помітили прогрес у співпраці між її урядом і російським?

— Якби публічно президент України не ображав Росію, у тому числі й ці слова про "їх вонючий газ", то я не знаю, чи була б така співпраця. Але в цій ситуації Росія дійсно зробила ставку на Тимошенко, відсторонивши Партію регіонів.

Але раніше фаворитом Росії був Янукович...

— Фавориты всегда плохо кончали! — виразно вимовляє Катерина Самойлик і сміється. — Це дійсно так — хто на гільйотині, хто іще десь.

1951, 20 грудня — Катерина Самойлик народилася в селі Новоолександрівка на Херсонщині

1970 — закінчила Бериславське педагогічне училище

1976 — вихователька в Херсонському дитячому будинку

1979 — закінчила Херсонський педагогічний інститут

1979 — директор Новоолександрівської восьмирічної школи

1994, 1998, 2002, 2006, 2007 — обирається народним депутатом України

Зараз ви читаєте новину «"Росія дійсно зробила ставку на Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі