пʼятниця, 18 січня 2008 16:58

Родина поминала Кушнарьова в "Метрополі", а політики — в "Націоналі"

Автор: фото: УНІАН
  Дружина Євгена Кушнарьова Валентина (праворуч) та донька Тетяна біля його могили на роковини смерті 17 січня 2008 року
Дружина Євгена Кушнарьова Валентина (праворуч) та донька Тетяна біля його могили на роковини смерті 17 січня 2008 року

О 10.00 17 січня до могили Євгена Кушнарьова на елітному кладовищі в центрі Харкова підходять родичі загиблого — його дружина Валентина та донька Тетяна з чоловіком. Мовчки поминають та їдуть. Кушнарьова не стало рік тому — він отримав смертельне поранення під час полювання.

Об 11.00 до могили приїжджають більш як 20 нардепів-"регіоналів" — Віктор Янукович, Тарас Чорновіл, Нестор Шуфрич, Інна Богословська, Дмитро Шенцев, Олександр Кузьмук, Юрій Бойко та інші.

Спочатку підходять син загиблого Андрій Кушнарьов із Віктором Януковичем, головою Харківської облради Василем Салигіним та братом Сергієм Кушнарьовим. Першим вінок кладе Янукович. Низько кланяється, хреститься, шепоче: "Царство небесне". Запалює свічку від свічки Андрія Кушнарьова.

Підходять решта. Могила швидко вкривається вінками й корзинами з квітами. Панахида проходить під загальне мовчання. За півгодини всі сідають у автобуси та авто й рушають до будівлі мерії. Аж тепер до могили підходять пересічні харків"яни з квітами.

На головній площі міста, біля будинку мерії, встановлена імпровізована сцена з мікрофоном. На неї піднімаються Віктор Янукович, керівники міста та син Кушнарьова Андрій. Усі з червоними гвоздиками. Першим бере слово Віктор Федорович.

— Пройшов рік, як ми втратили Євгена Петровича. Сім"я, рідні, близькі, друзі, звичайно, не можуть і ніколи не знайдуть йому заміни. Не знайде йому заміну й Партія регіонів, — каже екс-прем"єр. — Він був нестандартною особистістю. Я довго працював із ним, ще за часів мого губернаторства в Донецьку. Ми були керівниками-сусідами, завжди радилися. Євген Петрович був противником популізму, і це головне.

Андрій Кушнарьов каже, що продовжуватиме справу батька й започаткує фонд його імені. Поруч стоїть нардеп-"регіонал" Дмитро Шенцев, який торік був серед мисливців на фатальному для Кушнарьова полюванні.

Янукович низько кланяється, хреститься, шепоче: "Царство небесне"

— Пройшовши з ним найважчі дні "оранжевого" терору, довелося втратити його тоді, коли цього зовсім не чекали, — говорить він. — Боляче від того, що я не опинився поряд у той фатальний момент. Не зміг ні зупинити, ні закрити собою. Зараз він живе в імені мого сина, його я назвав Євгеном. Євген Петрович мав стати його хрещеним батьком.

Блакитну тканину з бронзового барельєфа на мерії Янукович знімає особисто. На дошці написано: "У цій будівлі в 1990–1996 роках працював голова Харківської міської ради першого демократичного скликання, почесний громадянин міста Харкова Євген Петрович Кушнарьов". Барельєф за два тижні виготовив харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов.

— Робив його з книжок, де є фотокартки Євгена Кушнарьова. Я знав його і за життя. Завдяки йому отримав "заслуженого художника", — говорить Гурбанов.

Після відкриття пам"ятної дошки Віктор Янукович заявляє журналістам, що не вірить у випадковість смерті Кушнарьова.

— Запрошуватимемо експертів на останньому шляху знайомства з цією справою, — зазначає він. — Ми радилися сьогодні з сім"єю, знаємо їхню точку зору. Будемо дуже принципово підходити до матеріалів слідства.

Дружини та доньки на відкритті дошки немає. У натовпі стоїть, витираючи очі хустинкою, цивільна дружина Євгена Кушнарьова Людмила Давидова. Із нею "регіонал" жив останні роки.

Після відкриття пам"ятної дошки рідні та гості роз"їжджаються поминати загиблого у різні ресторани. Донька з дружиною та друзями сім"ї — до "Метрополю", який належить Олександрові Кагановському — зятеві Кушнарьова. А син Андрій разом із нардепами — до ресторану в готелі "Національ", яким володіє секретар Харківської міськради Геннадій Кернес.

Зараз ви читаєте новину «Родина поминала Кушнарьова в "Метрополі", а політики — в "Націоналі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі