четвер, 06 березня 2008 18:54

Рінат Ахметов має "Фалькон" та "Аеробус"

Позавчора президент Віктор Ющенко та прем"єр-міністр Юлія Тимошенко полетіли за кордон. Ющенко — на чотири дні, Тимошенко — на два. Возять їх державні літаки. На закордонні поїздки лідерів країни у цьогорічному бюджеті закладено рекордну суму — 96 млн грн. 2004-го на ці потреби витрачалося вчетверо менше.

Найбагатші українські політики купують собі приватні літаки. Депутат-"регіонал" 41-річний Рінат Ахметов має два — "Фалькон" та "Аеробус". Перший купив три роки тому. Він має 15 місць і  розділений на дві кімнати. В одній є стіл із кріслами, у другій — диван, м"які сидіння, великий плазмовий телевізор. Коштує такий літак майже $30 млн.

"Аеробус" на 140 осіб Ахметов придбав позаторік. Якщо його переобладнати, то він буде лише для кількох десятків пасажирів, але з конференц-залою. За бажання там можна облаштувати й спальню. Коштує такий приблизно $50 млн.

На хвості "Аеробуса" англійською написано три літери: "ARL" — Ахметов Рінат Леонідович. А на "Фальконі" — SCM. Це назва компанії донецького мільярдера — "Систем кепітал менеджмент". Зареєстровані літаки на острові Аруба, що в Карибському морі. На їх обслуговування потрібно витрачати не менш, ніж $4 млн щороку. Це — пальне, зарплата екіпажу, технічне забезпечення, стоянки в іноземних аеропортах.

У "регіонала", колишнього віце-прем"єра 43-річного Андрія Клюєва є літак "Гольфстрим".

— Я купив його п"ять років тому, — розповідає нардеп. — Літаю постійно і друзям даю покористуватися.

Назвати ціну літака Клюєв відмовляється. Говорить, що вже забув, скільки тоді він коштував.

Син лідера Партії регіонів 26-річний Віктор Янукович каже, що на власний літак ще не заробив:

— Чартерні рейси замовляю рідко. Частіше літаю звичайними літаками. Це єдиний громадський транспорт, яким користуюся.

Чартерний переліт із Києва до Донецька коштує трохи менше 100 тис. грн. Син головного "регіонала" говорить, що розцінок не знає.

Керівництво Партії регіонів користується авіалайнером, який належить нардепу Антонові Пригодському. Є також літаки у Бориса Колеснікова та В"ячеслава Богуслаєва.

У Блоці Юлії Тимошенко відомо лише про двох нардепів, які мають авіалайнери. Це 34-річний Костянтин Жеваго та 60-річний Таріел Васадзе. В останнього є американський літак "Сесна". Коштує він від $2 до $10 млн залежно від комплектації. У Жеваго два повітряні судна — "Глобал Експрес", який називають "літаком для мільярдерів", та італійський вертоліт "Агуста". На останньому стоять англійською ініціали "KVZ" — Костянтин Валентинович Жеваго. Під час агітаційних поїздок на торішніх виборах цей вертоліт возив Юлію Тимошенко Полтавщиною.

Чартерний переліт з Києва до Донецька коштує майже 100 тисяч гривень

Коли у 1990-х вона очолювала "Єдині енергетичні системи України", у неї була авіакомпанія "ЄЕСУ-Авіа". Їй належало чотири літаки — два Як-140, Ту-134 та Боїнг 727. Пізніше цю компанію у Юлії Володимирівни купив один із співвласників "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ. Останнім часом прем"єрка хоче усунути його з газового ринку України. Фірташ перейменував компанію на "ЄЕС-Авіа", змінив логотип і перефарбував літак, яким раніше найчастіше користувалася Тимошенко.

Фірташ здає літаки в оренду. Година польоту коштує $6–8 тис.

Зараз ви читаєте новину «Рінат Ахметов має "Фалькон" та "Аеробус"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі