середа, 21 липня 2010 06:15

"Репортери без кордонів" не застали Януковича на роботі

— За останній місяць ми отримали інформацію про тиск на журналістів і політичні напади на них. Тому ми й тут, — каже генеральний секретар недержавної організації "Репортери без кордонів" Жан-Франсуа Жульяр на зустрічі з депутатами у комітетах Верховної Ради. Він приїхав в Україну на кілька днів вивчити ситуацію зі свободою слова.

По обидва боки від Жульяра сидять представники влади й опозиції. "Нунсівець" Микола Катеринчук витирає піт із чола, махає перед обличчям аркушем паперу. "Регіонал" Володимир Зубанов відкручує пляшку мінералки й наливає собі склянку.

"Бютівка" Олена Кондратюк, 39 років, розказує, що в парламенті створена тимчасова комісія з питань розслідування випадків цензури. Бо останнім часом влада утискає пресу. До комісії щодня надходить по кілька звернень від профспілок і окремих журналістів. Особливо багато з регіональних, засновниками яких є місцеві органи влади.

— А оскільки в нас невдовзі будуть місцеві вибори, то зрозуміло, з чим це пов"язано, — робить висновок Кондратюк.

52-річний Володимир Зубанов нервово постукує пальцями:

У Нацраді з питань телебачення немає жодного представника громадськості

— Розумію, навіщо створюють подібні комісії. Аби опозиція мала привід весь час перебувати в інформаційному просторі.

Жульяр уважно слухає, що йому каже на вухо перекладачка. Слово бере заступник голови комітету з питань свободи слова "бютівець" Андрій Шевченко, 34 роки:

— Ще рано говорити про повернення цензури і темників. Ви приїхали поки що у вільну країну. Але тенденція тривожна. Вперше за 10 років у Нацраді з питань телебачення і радіомовлення немає жодного представника громадськості. Ми провели моніторинг і виявили, що на державному телебаченні владі відводиться 75 процентів ефірного часу, а опозиції — всього 25. У державних ЗМІ про владу говорять або добре, або нейтрально. А про опозицію — або нейтрально, або погано.

Представники опозиції просять Жульяра дати свої рекомендації, як Україні вберегти пресу. Пошкодували, що "Репортери" не зустрілися з президентом — візит збігся із відпусткою глави держави. Жульяр сміється, каже, що також жалкує. Однак "Репортери" готові повернутися в Україну пізніше. Віктор Янукович обіцяє вийти з відпустки 24 серпня.

Зараз ви читаєте новину «"Репортери без кордонів" не застали Януковича на роботі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі