пʼятниця, 18 січня 2008 16:55

"Регіонали" й комуністи блокували парламентську трибуну

На початку вчорашнього засідання Верховної Ради "регіонал" 41-річний Нестор Шуфрич звернувся до спікера, щоби той відкликав свій підпис під листом про приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО. Мовляв, Яценюк не мав права цього робити, не порадившись із парламентом.

— Якщо цього не буде зроблено, ми поставимо питання про відповідність вас на посаді голови Верховної Ради, — каже "регіонал".

Арсеній Яценюк, 33 роки, уваги на Шуфрича не звертає. Гортає Конституцію. 59-річна комуністка Алла Александровська попереджає: якщо спікер не відкличе свого підпису, то фракція КПУ блокуватиме трибуну.

— Враховуючи те, що до мене сьогодні часто зверталися, я не можу оминути цю тему, — відкладаючи Конституцію вбік, говорить Яценюк. — Голова Верховної Ради діє і діятиме у чіткій відповідності з Конституцією. Він не може підписувати жодних документів від імені Верховної Ради, якщо вони не були нею схвалені. Нагадую, що 2003 року парламент проголосував за Закон про основи національної оборони, який передбачає повноправне членство в НАТО.

Зазначає: якщо цей закон буде скасовано, він негайно відкличе свій підпис. "Регіони" та комуністи просять оголосити перерву.

За півгодини за трибуною стоїть екс-генпрокурор Святослав Піскун, депутат від Партії регіонів. Махаючи рукою, з усмішкою щось розповідає кільком депутатам із "Регіонів" та Компартії. Яценюк сідає. Його обступають "регіонали" Владислав Лук"янов та Володимир Сівкович. Перший показує Конституцію і щось доводить.

— Не кричи, не кричи! — каже спікер.

Лук"янов продовжує.

— Ну шо ж ви за дикі люди такі? Заспокойтесь у кінці кінців! — обурюється Яценюк. — Ви не хочете за Харків голосувати?

До цього представники НУ-НС запропонували затвердити склад слідчої комісії з розслідування зловживань мерами Харкова й Києва. У Харкові міським головою є "регіонал" Михайло Добкін. Зрештою Яценюк запрошує керівників фракцій на переговори. Сівкович тисне йому руку. Нарада триває близько години. Шуфрич тим часом запевняє, що засідання не продовжиться.

Повернувшись до сесійної зали, спікер закриває засідання.

— Партія регіонів і комуністи заблокували роботу Верховної Ради не з причин НАТО, а тому що парламент впритул підійшов до розв"язання ключових і резонансних питань. Зокрема, скасування депутатської недоторканності й пільг, постанови про зловживання харківського міського голови — члена Партії регіонів — та київської влади, — пояснює голова фракції НУ-НС В"ячеслав Кириленко, 39 років.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" й комуністи блокували парламентську трибуну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі