четвер, 20 травня 2021 07:21

Рада звільнила трьох міністрів

18 травня Верховна Рада звільнила трьох міністрів — інфраструктури 34‑річного Владислава Криклія, розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства 45‑річного Ігоря Петрашка й охорони здоров'я 45‑річного Максима Степанова.

За відставку Криклія проголосували 284 депутати, Петрашка — 280, Степанова — 292. Звільнення трьох підтримали фракції "Слуга народу", "Європейська солідарність", групи "Партія "За майбутнє" і "Довіра". "Голос" за відставку Криклія не голосував.

Криклій і Петрашко написали заяви про відставку. Подання на звільнення Степанова вніс у парламент прем'єр-міністр Денис Шмигаль. "Основна причина — незадовільні темпи вакцинації й постачання вакцин", — пояснив глава уряду.

Владислав Криклій пропрацював міністром рік і вісім місяців. У Раду зайшов за списком "Слуги народу". Був радником міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, очолював Головний сервісний центр МВС.

Ігор Петрашко і Максим Степанов пробули на посадах більше року. Петрашко до призначення був топменеджером в агрохолдингу "Укрлендфармінг" бізнесмена Олега Бахматюка. Степанов за президентства Порошенка два роки очолював Одеську обласну адміністрацію, був директором державного підприємства "Поліграфкомбінат "Україна".

На посаду міністра охорони здоров'я розглядають головного санітарного лікаря Віктора Ляшка. На міністра інфраструктури — голову Укравтодору Олександра Кубракова, який займався проєктом "Велике будівництво". Міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства може стати нинішній голова Державної податкової служби Олексій Любченко.

— Міняють частину міністрів, щоб покласти на них відповідальність за невдачі влади, — говорить політолог Віктор Небоженко, 68 років.

— Президента Зеленського використовують ті, хто зароб­ляє на корупції. Його оточують фінансово-промислові групи, лобісти. Вимагають зняти Степанова, тому що самі хочуть сісти на грошові потоки. Боротьба з коронавірусом триватиме роки. А це закупівлі вакцин, обладнання. Степанову кажуть: "Посидів трохи — йди. Дай заробити іншим". Можливо, на нього заведуть кримінальну справу. Прийде інша група. А через рік розкритикують і її.

Прем'єра Шмигаля залишать до Нового року, дозволяє змінити низку міністрів. Щоб показати суспільству — Кабмін працює. Главі уряду вдається втриматися на посаді за рахунок дружби Зеленського з олігархом Ахметовим (у 2017–2019 роках Денис Шмигаль працював на керівних посадах у компанії ДТЕК, що належить Рінатові Ахметову. — ГПУ).

Відставки міністрів не позначаться на рейтингу Зеленського. Він має ядро 20 відсотків, яке не зміниться до початку виборчої кампанії. Зараз у президента найвищий рейтинг.

Велика проблема для Зеленського — за два роки в команді не утворилася лава запасних.

— На Степанова хочуть повісити всі проблеми з вакцинацією, — говорить колишній народний депутат 46‑річний Борислав Береза.

— Зеленський приділяє увагу формі, а не змісту. Хоче показати — бачите, займаємося реформуванням. Якщо міністром стане Ляшко, це буде ще одна людина з Банкової. Яка не має бачення, що треба робити. Криклія вигнали, щоб взяти під контроль "Велике крадівництво". Петрашка — через його персональний конфлікт із керівником Офіса президента Андрієм Єрмаком.

У відставку повинен іти весь Кабмін. Цей уряд не має розуміння, куди вести країну. На Шмигаля навісять якнайбільше негативу і після цього попрощаються.

— Ми бачимо перебудову. Шмигаль — із команди Ахметова. Можна припустити, що єдиним допущеним до влади олігархом лишиться він, — каже політолог 50‑річний Віктор Бобиренко.

— У Кабміні були представники Ахметова, Пінчука й Коломойського. Мабуть, двох останніх відсунуть. З Ахметовим гратимуть у гру, наче він уже й не олігарх.

Зараз завершується політичний сезон. У середині червня відбудеться зустріч американського президента Джо Байдена з російським Володимиром Путіним, матимемо остаточний висновок по зовнішній політиці.

У внутрішній Шмигаль може спокійно почуватися до жовтня. Восени буде час нових іміджевих втрат для Зеленського — тарифи й четверта хвиля коронавірусу, якщо вакцинацію провалять. Тоді можуть відправити у відставку весь уряд.

Зараз ви читаєте новину «Рада звільнила трьох міністрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі