четвер, 08 червня 2006 18:12

Президента оштрафували на 3 гривні 40 копійок

Віктор Ющенко має сплатити 3 гривні 40 копійок журналістові харківської газети "Права людини " Юрієві Чумаку, 34 роки. Так постановив Чугуївський міський суд Харківської області.

Президента покарано "за бездіяльність". Понад рік тому журналіст звернувся до Секретаріату президента з вимогою надати йому назви і вихідні дані документів під грифом "Не для друку". Але відповіді не отримав.

Сам Юрій Чумак вердиктом незадоволений, адже той не змусив Секретаріат президента надати журналістові потрібну інформацію. Він збирається подати ще один позов — вже до апеляційного суду.

Приховується не державна таємниця, а якась державна дурниця

— Якщо суд визнав дії Секретаріату незаконними, було б логічно зобов"язати їх все ж таки надати мені назви цих документів, — каже він. — Але судді не наважилися цього зробити і прийняли таке-от половинчате рішення.

Чумак каже, що в Секретаріаті президента взагалі незаконно використовують гриф "Не для друку".

— У Законі про державну таємницю є грифи "Таємно", "Цілком таємно" і "Особливої важливості". Але для їх використання потрібні серйозні підстави. Тому вони навмисно користуються цим саморобним грифом.

Водночас журналіст стверджує, що самих назв досить, щоб зрозуміти, про що йдеться в документі.

— Зазвичай у таких випадках приховується не державна таємниця, а якась державна дурниця. Наприклад, за часів Кучми засекречували розпорядження про передачу майна з державної власності, — обурюється Чумак.

За нової влади правозахисники добилися оприлюднення назв спершу 96 постанов уряду Януковича, а згодом 295 актів усіх урядів України починаючи з 2001 року. Вони кажуть, що коли президент Кучма видав близько 900 актів з таким грифом, прем"єр Янукович — близько 100, то президент Ющенко — 44, прем"єр Тимошенко — 15, а прем"єр Єхануров — жодного.

Зараз ви читаєте новину «Президента оштрафували на 3 гривні 40 копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі