середа, 09 червня 2010 07:32

"По Яничу готовность номер один"

"Когда гости поедут, всех с улицы убирать будем. Не стойте здесь, — звертається до журналістів охоронець старовинного будинку на київській вул. Пилипа Орлика. Тут розміщується заснований екс-президентом Леонідом Кучмою фонд "Україна". За півгодини колишній глава держави презентуватиме тут свою нову книгу.

Піднімаємося мармуровими сходами у фойє. Стіни кремового та зеленкуватого кольору оздоблені ліпниною, подекуди позолоченою. На круглому столику лежать чотири примірники нової книги Кучми "Зламане десятиліття". Видання має 559 сторінок, суперобкладинку, кольорові фото. У ньому йдеться про розвиток економіки України. "Дуже прикро було спостерігати після приходу "помаранчевої" влади різкий спад виробництва", пояснює в передмові Кучма появу книги.

— Чотири роки писав. Матеріалів вивчив багато, — каже екс-президент. — Міг видати ще під час виборчої кампанії, але вважав, що це недоцільно. Розцінять як підтримку якоїсь політичної сили. До того ж не мав статистику за 2009 рік. Уряд закрив її та видав після закінчення першого кварталу.

— Он жил этой книгой, когда писал, — говорить зять Кучми мільярдер 49-річний Віктор Пінчук. — Обращался ко мне за некоторыми комментариями.

Леонід Кучма із зятем виходять зустріти прем"єра 62-річного Миколу Азарова.

— Вітаю, — говорить Кучма іншим гостям, підіймаючи праву руку.

У залі розсідаються голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін, віце-прем"єри Сергій Тігіпко й Володмир Семиноженко, міністр палива та енергетики Юрій Бойко, нардепи Анатолій Кінах, Сергій Гриневецький, Інна Богословська, Арсеній Яценюк, колишній прем"єр Вітольд Фокін.

— Криза пов"язана із політичною ситуацією в країні, з відсутністю стабільності у владі, — каже Кучма. — Виводити країну з кризи буде в першу чергу уряд. Консенсусу, як це робити, поки що немає. Потрібен мозковий штурм — як досягти економічного зростання.

У дверях з"являється Кучмина донька — Олена Франчук. Пінчук кличе її до себе й поступається місцем.

— Чего опаздываешь? — шепоче на вухо.

Гості пересідають, щоб звільнити Пінчуку місце поруч із дружиною.

— Хочеться почути вашу думку. Хто перший виступить? — питає Кучма присутніх.

Льовочкін мовчки показує рукою на Азарова.

— Давай ти почни, — звертається Кучма до прем"єра. — Хоча якщо ти перший виступиш, потім усі боятимуться.

— У нас демократия, — відповідає ніби жартома Азаров. — Я просмотрел книгу. Не могу сказать, что прочитал. Смотреть было легко. Все, про что вы пишете, проходило на моих глазах. В 2005 году президенту Ющенко передали страну на подъеме, благополучную с точки зрения финансовых ресурсов, экономического развития. Поэтому книга не случайно так называется — события 2004 года сломали нормальное развитие.

Якщо ти перший виступиш, потім усі боятимуться

Гості у виступах хвалять книгу, розповідають про досягнення Кучми на посаді глави держави. Побувши годину Азаров починає збиратися.

— По Яничу готовность номер один. Предупредите водителя, — шепоче в мікрофон у рукаві охоронець.

Кучма запрошує гостей на фуршет. Журналістам накрили столи окремо. Святкують понад 3 год.

Книга вийшла накладом 1 тис. примірників. Її поширюватимуть по бібліотеках, викладуть в Інтернеті.

Зараз ви читаєте новину «"По Яничу готовность номер один"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі