понеділок, 27 липня 2009 19:10

Піти у президенти можна за 2,5 мільйони гривень

-Тільки-но повернувся з Криму з відпочинку й одразу сюди, - каже засмаглий "бютівець" 43-річний Андрій Кожем"якін перед позачерговою сесією парламенту минулої п"ятниці. Заходить до сесійної зали.

Там десяток "регіоналів" блокують трибуну і президію Верховної Ради.

- Треба проривати блокаду. Ми що даремно сьогодні зібралися? - каже "бютівець" Володимир Бондаренко, 56 років, у кулуарах.

На дошці на другому поверсі парламенту висить порядок денний. Серед питань - підвищення соціальних стандартів, яке місяць вимагають "Регіони", внесення змін до закону "Про вибори президента". Останнє питання - кадрове. Зокрема, звільнення двох міністрів: юстиції Миколи Оніщука і вугільної промисловості Віктора Полтавця. На місце останнього планують призначити "нунсівця" Олександра Клименка, на міністра закордонних справ - Олега Шамшура.

- Із таким порядком денним точно нічого не буде, - криво усміхається "регіонал" Ярослав Сухий, 58 років.

Лідери фракцій збираються в кабінеті голови Верховної Ради 53-річного Володимира Литвина на погоджувальну раду. Домовляються майже 2 год. Після цього спікер заходить до сесійної зали. Депутати-"регіонали" одразу сідають на місця. Присутні реєструються.

Із таким порядком денним точно нічого не буде

- О! Навіть страшно сказати, що в сесійній залі карточками зареєструвалися 442 депутати, - усміхається спікер і оглядає залу. Уній сидять не більш як сотня народних обранців.

До трибуни підходить керівник фракції БЮТу Іван Кириленко. Просить Партію регіонів відкликати з порядку денного питання про підвищення прожиткового мінімуму, аби допрацювати.

- Мы не можем пойти на такие уступки! - нервово каже заступник керівника фракції "Регіонів" 54-річний Олександр Єфремов. - Как без повышения социальных стандартов люди будут платить по новым тарифам за комунальные услуги?

Після виступу Єфремова до нього підходить Кириленко. Про щось довго перемовляються. Голосують за порядок денний."Регіонали" підтримують пропозицію, аби відкласти питання про підвищення соцстандартів. Погоджуються розглядати законопроект щодо виборів президента та рекапіталізацію банків. Кадрові питання знімають.

"Регіони" і БЮТ підтримують у цілому законопроект щодо виборів президента. За ним усі кандидати на посаду глави держави мають право подавати по одній особі до однієї виборчої комісії. Також збільшується застава, яку мають внести кандидати - з 500 тис. грн. до 2,5 млн. грн. Зменшують термін виборчої кампанії зі 120 до 90 днів.

У сесійній залі депутати працюють 5 год. Після завершення сесії представник президента в парламенті Ігор Попов говорить, що Віктор Ющенко може направити до Конституційного суду подання про нелегітимність цієї сесії. Не виключає, що глава держави накладе вето на зміни до закону "Про вибори президента".

Зараз ви читаєте новину «Піти у президенти можна за 2,5 мільйони гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі